Dopnej?

Fråga: Vi har kompisar som precis fått barn och skall ha ett barndop med både släkt och vänner. Dessa kompisar träffar vi inte speciellt ofta då de bor en bra bit upp i Sverige. Varken jag eller min sambo känner för att åka 70 mil för att gå på ett barndop. Kan man tacka nej? Och om vi nu måste gå så måste vi ha barndop där vi bjuder både släkt och vänner när det blir aktuellt??

Svar: Man har absolut rätt att tacka nej till ett barndop, precis som till alla andra inbjudningar! Det finns inget tvång att närvara. Skriv eller ring eller mejla ”tack för inbjudan till dopet, tyvärr kan vi inte vara med på grund av avståndet, men vi skickar varma lyckönskningar till (babyns namn) och er!”

Annons:

Ni måste inte alls själva ha barndop med en mängd gäster, egentligen är dopet en utpräglad familjetillställning och inte det stora kalas för alla bekanta som numera är rätt så vanligt. Man väljer som dopbarnsförälder precis hur man vill ha det, enbart den närmaste familjen, eller fler gäster.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (34)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 34

@Tz: Förvisso. Vad jag skrev var en reaktion mot den kommentator som menade att mina argument var diffusa - vad jag försökte säga är att för mig är religion något som i sig är väldigt diffust, jag tror att för många är det svårt att komma med ett helt klart Ja eller Nej på frågan om de tror på gud. Mellan att vara troende och att vara ateist finns det ett enormt utrymme för existentiella teorier och agnosticism, och kanske man inte är beredd att gå in på alla detaljer om sina innersta filosofier bara för att nån vill veta varför man vill döpa sitt barn i kyrkan? Själv har jag svårt att tro att en övertygad ateist skulle döpa sitt barn i kyrkan. Men jag har inte levt i Sverige på länge, jag kan ha helt fel här.

Anonym, 20:46, 5 mars 2012. Anmäl

@Motwall: Nåväl. Må så vara att de flesta religioner är så som du beskriver. Detta innebär nu inte i praktiken att jag, som icke-troende, inte kommer att närvara när goda vänner gifter sig, eller som kristen inte skulle närvara ifall muslimska goda vänner gifte sig och ville att jag skulle vara med. För i praktiken så är detta för mig ett tecken på vår vänskap; att jag är med i en lycklig stund i deras liv, och detta är för mig mycket viktigare än vad som konkret står i Bibeln eller Koranen eller whatever, alltså så länge brudparet eller föräldrarna vill att jag som väninna, oavsett tro, är med vid bröllopet eller dopet.

HR, 09:01, 4 mars 2012. Anmäl

Motwall. "Slumpen är ingen tillfällighet" är en intressant bok. Buddismen är inte så mycket för allsmäktiga gudar, utan fokuserar mer på individen och individens egen kraft.

HansFS, 07:05, 4 mars 2012. Anmäl

@Otroligt, 17:19 & HR, 19:53: Det verkar vara ett gemensamt drag i alla religioner utom möjligen buddismen och kopismen att man är extremt monopolistiska gentemot alla andra religioner. Om man läser Gamla testamentet så framstår den kristna guden (och den judiska för den delen) som allt annat än barmhärtigheten personifierad. I den kyrkliga vigseln tar paret emot Guds välsignelse för sitt gemensamma liv, ”Inför Gud och denna församling". Så strikt tolkat gäller samma sak där. Den strikta tolkningen var allestädes närvarande i en inte alltför avlägsen dåtid. Bara för att förtydliga så jag icke-religiös och det enda jag tror på är slumpen och naturvetenskapen, strikt troende.

Motwall, 21:45, 3 mars 2012. Anmäl

@Motwall: Enligt den logiken skulle jag ju inte heller kunna närvara vid goda vänners bröllop om jag inte delar deras tro? Tycker jag känns extremt. För att inte säga extremistiskt.

HR, 19:53, 3 mars 2012. Anmäl

@ Otroligt. Ja, så är det.

Tjillevipp, 17:30, 3 mars 2012. Anmäl

@Motwall. Strikt tolkat enligt din modell så är alltså den kristne guden en inskränkt typ som inte vill ha att göra med andra än de strikt troende. Det är vad jag alltid har misstänkt. Tänk så rätt man kan ha.

Otroligt, 17:19, 3 mars 2012. Anmäl

@HR, 12:03, 3 mars 2012: Johan, 05:43, 3 mars 2012 har rätt, dopet är den övergångsrit genom vilken någon upptas i den kristna kyrkans gemenskap (i församlingen). Och som alla vet så är en församling i kristna kyrkor en grupp som regelbundet firar gudstjänst tillsammans. Så strikt tolkat har inte sekulära, ateister, agnostiker, muslimer eller kopister något där att göra. Strikt tolkat.

Motwall, 15:08, 3 mars 2012. Anmäl

@ Johan: Jag förstår dem som tycker att man bara ska döpa sina barn om man är kristen, men jag förstår inte varför man inte bör närvara vid någon annans dop bara för att man inte är kristen? Som gäst vid ett dop spelar det väl inte så stor roll?

HR, 12:03, 3 mars 2012. Anmäl

Dop ska man endast närvaro vid om man är troende kristen och egentligen är det en styggelse att utsätta sitt barn för religiös indoktrinering utan att barnet själv kan ta ställning till att tillhöra en religion. Sluta döp era barn och låt de avgöra själva när de blir tillräckligt gamla istället!

Johan, 05:43, 3 mars 2012. Anmäl