Barnkalastvång?

Fråga: Jag har en bror med tre ganska små barn.

Varje gång något av barnen fyller år blir jag inviterad att fira. Det blir då en lördag eller söndag mitt på dagen.

Annons:

Jag är inte det minsta intresserad att sitta inne och äta bullar och tårta. Jag är mån om mina helger då jag gärna är ute på promenader.

Måste man ställa upp? Kan jag säga som det är att jag inte gillar att sitta inne på helger?
Kan jag föreslå ett alternativ, exempelvis att vi träffas någon kväll istället?

Jag har inget emot att träffas, det är bara formen det är fel på.

Svar: Tre barn blir tre födelsedagar per år – så förskräckligt betungande för en faster borde det inte vara att avstå från sin helgpromenad dessa tre gånger per år. En lördag eller söndag ger vanligen möjlighet att förlägga promenaden till den tid då barnkalaset inte pågår, det börjar väl knappast kl tio och pågår knappast heller till skymningen.

Det jag menar är att man ibland som släkt får se en aning förbi sin egen bekvämlighet, och ”uppoffra” sig för dem man är befryndad med. Vore det tio barn och tio kalas kunde din fråga vara lite mer förståelig.

Så jag tycker att du ska ställa upp, som du skriver, och stå ut med dessa tre gånger per år, för brorsbarnens skull inte minst – tänk på det trevliga i att vara faster, det måste vara lika roligt som att vara moster, och det är härligt vet jag av egen erfarenhet, jag har sju systerbarn som firas så mycket som möjligt.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (114)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 114

Du skriver att dom tre barnen är små och så vill du hälsa på en kväll, jag antar att du menar en vardagskväll. Efter det att man hämtat från barnomsorgen så är det raka vägen hem o laga middag, en snabbtitt på barnis i bästa fall och sen bad och nattning. Ja det är det man hinner med när man har små barn. Är det då du vill komma och hälsa på så har du tyvärr noll koll på verkligheten för en småbarnsfamilj och när barn lägger sig. Barn märker snabbt om en människa är intresserad av att umgås med dom eller inte. Det märks också på hur intressant dom tycker att du är när du kommer. Så antingen struntar du i att komma och säger som det är att du inte vill, för du är trots allt vuxen. Då vet också dom som bjuder dig att dom inte måste bjuda dig någon mera gång. Ärlighet varar längst!

saklig, 12:26, 14 mars 2012. Anmäl

Exakt, "egen bekvämlighet". Det är snarare så än att du inte tycker om barn

Anonym, 20:13, 13 mars 2012. Anmäl

Rubriken på förstasidan var: Okej ogilla barn? Hade alltså inget med kalas att göra och ja det är det. Varför kan man ogilla folks hundar och katter men inte deras ungar. Jag hatar barn, det gjorde jag även när jag var barn själv. Ja, man får hata barn.

Kalle, 17:43, 13 mars 2012. Anmäl

har uppfattningen att de flesta med normal storlek på sitt boende ordnar två barnkalas: ett för de närmaste släktingarna och - om barnet är något äldre - även ett för dagis-/klasskamrater. Troligen är FS som faster bjuden på den förstnämnda varianten och borde kunna ha visst utbyte av detta tillfälle att få träffa sina föräldrar, syskon, mor/farföräldrar, ev ytterligare syskonbarn som samlats för firandet av syskonbarnet. Det är ju ganska många relationer som underhålls med dessa få timmar några ggr/år. Borde snarast frigöra promenadtid i slutändan!

Kailo, 14:20, 12 mars 2012. Anmäl

@KA, 11:34: Håller med!!!

Paulina, 11:43, 12 mars 2012. Anmäl

Syskonbarn kan verkligen vara ens livs solstrålar, om man investerar tid till att lära känna dem. Mina bor tyvärr långt borta, jag kan bara träffa dem 2-3ggr/år, men då ser jag till att verkligen umgås, och det man ger i det sammanhanget får man tillbaka många gånger om. Jag rekommenderar FS att fundera på att investera lite mer tid och kanske framför allt känslor i sina brorsbarn, så kommer barnkalasen att kännas som en möjlighet att träffas i stället för som ett jobbigt "borde". Jag skulle verkligen vilja vara tvungen att gå på syskonbarnskalas 3ggr/år :-)! Ge kärlek = få kärlek, få kärlek = få glädje!

KA, 11:34, 12 mars 2012. Anmäl

3 gånger per år. Om man inte klarar det har man problem. Jag är själv moster och hälsar på så ofta jag kommer åt. Vill FS inte träffa sina syskonbarn och dela en positiv barndomsupplevese med dem?

Paulina, 11:32, 12 mars 2012. Anmäl

Ute och promenerar på helgerna... Låter som ett fattigt liv.

tuffe wiktor, 07:43, 12 mars 2012. Anmäl

Fåna sig inte fastern, ställ upp på kalaset en stund och ta med en häftig present och sen gör nåt fantastiskt resten av året som att ta med barnen på kondis där dom får äta så många bakeler som vill. Alla gånger dom inte har en aning om vad det är. Var god och bjussa på livets härligheter. För helvete.

syskonbarn ska alltid skämmas bort, 14:46, 11 mars 2012. Anmäl

@Anonym, 13:46 - Magdalena brukar anpassa svaret efter FS' kön om det framgår av mejlet till henne.

hallå, 13:53, 11 mars 2012. Anmäl