Odricks?

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha litet etikettråd om dricks på restaurang. När och om ger man dricks, är det när man har fått mer service än väntat eller
bara det man kunde vänta sig eller efter hur bra maten smakade. Eller bör man alltid ge dricks? Med undantag av snabbmatställen förstås.
Eller är det så att för en finare och dyrare restaurang ger man alltid dricks? Jag vill inte verka och inte vara snål, men det kostar ganska mycket
att äta ute ändå, så egentligen tycker jag att det borde ingå i priset, det skulle göra livet enklare.

Svar: Dricks är en gammal tradition med grund i att den som fått en tjänst utförd ger en slant till den som är fattigare och har gjort jobbet för att den personen ska kunna dricka en skål till ära (eller önskan om god hälsa) för den som har betjänats.

Annons:

Numera förekommer dricks vanligen bara på krogen, i taxi och på hotell, ibland i frisersalonger och liknande. Ingenstans är den nödvändig.

Man ger inte dricks när man är missnöjd utan som en erkänsla för ett bra bemötande och en trevlig upplevelse. Eller föralldel, av ren rutin. På krogen är det sällan serveringspersonalen som har lagat maten, är man extra förtjust i maten säger man det till den som serverar, för vidare befordran till kocken. Ofta läggs dricks i en gemensam trunk och delas av all personal.

Det är trots alla försök att avskaffa dricksen vanligt i dag att kroggäster rundar av notans belopp uppåt, ofta till omkring tio procent av beloppet. Men det är absolut inte nödvändigt, man kan lika gärna avstå från att ge något extra. Din fråga om dricks särskilt på lyxkrogar är berättigad, där är det vanligt att gästerna ger den som serverat en slant. Men inte heller där är det nödvändigt, till skillnad från exempelvis USA där dricksen är en  del av personalens lön.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (89)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 89

Anonym, 22:47, 17 mars 2012: när ölen kostar 49 så är väl enda syftet med prissättningen att den udda kronan skall lämnas i driks?

Besserwisser, 13:43, 21 mars 2012. Anmäl

@Kalle Det är svårt att säga hur många man serverar på en kväll, det är såklart olika. Det finns lite olika drickstyper - dels den enstaka som lämnar en stor summa första gången för att bli ihågkommen (händer sällan), dels de som alltid dricksar några kronor (dessa betalar oftast kontant och lämnar mynten, händer mer sällan på kort) och dels de som dricksar om de anser sig fått den godaste drinken de någonsin druckit. Sedan finns de dem som girigt väntar på den där kronan när ölen kostar 49 och sedan de värsta - de som stryker ett streck över "extra" för de verkar tro att man ska fylla i något eget. Jag har jobbat på ganska många ställen, och jag skulle väl säga att 90 procent dricksar inte men även här beror det på läge och bar. Du får dessutom väldigt sällan så högt som 10% i dricks på en barnota. Oftast rundas det upp till närmsta tio-tal. Om vi bygger vidare på exemplet med datorn - om du står i affären och ser att säljaren har häcken full med en kund, går du mellan och skriker att du vill ha hjälp då? Blir du arg när han säger åt dig att ta en nummerlapp och vänta på din tur? Om jag till exempel köper en dator på en lördag har säljaren 100% ob. Alltså dubbla sin lön som oftast är högre än en kroglön redan från början. Går du till en bar på en lördag har en bartender mellan 15-30 kr i ob. Därför finns dricksen. Det är inte lika stort lönegap som i ex USA men det är en skillnad. Jag säger inte att man måste dricksa, jag säger bara att låt de som vill dricksa, dricksa. Och att ett trevligt bemötande är mer värt än stålar.

Anonym, 22:47, 17 mars 2012. Anmäl

@Claes Stenhede, 22:29, Nja, det som bakades in var inte dricks, vilket är en allmosa som kunden av sin godhet ger till servitören, utan en serveringsavgift, som var avtalad mellan arbetsgivare och anställda.

lw, 18:50, 16 mars 2012. Anmäl

@ Bartender, hur många serverar man i snitt på en kväll? Hur mycket dricks brukar folk lägga i snitt/person? Är 10 % på notan vanligt eller ovanligt? Hur stor andel lägger dricks och hur många gör det inte? Man kanske serverar betydligt fler än 20 pers på en kväll, jag kanske räknade lågt i mitt exempel?

Kalle, 12:15, 16 mars 2012. Anmäl

Detta eländiga drickssystem. Dricksen bakades in i priset 1979 eller så. Jag är säker på att om det görs en gång till, kommer det inte att dröja många dagar innan det skall ges dricks igen. Dricksen skall vara inbakad i priset i hela EU. Anledning till detta var det utbredda trixande med priser på turisterorter, personalen var mästare att få en osäker turist att ge dricks utöver vad som stod på notan. Sverige är ett skräckexempel, varför står det på kreditskortskvittot som skall undertecknas, en liten rad "Extra. . . ."? Finns det något extra skall det stå på notan och ingå i det belopp som skall betalas efter det att notan godkännts. Proceduren med en servitris som tar betalt och ser uppfordrande ut tycker jag helt enkelt inte är trevlig. Dessutom är det en säkerhetsrisk att någon går iväg med kortet om än aldrig så kort stund. Jag bor i Italien. Där betalar man i en kassa och på kreditskortskvittot finns ingen rad "Extra. . . . ". Dricks ges inte varken vid betalning med kort eller kontant. Undantagen kan vara om ett sällskap delar en nota jämnt kan totalbeloppet bli lite högre, några euro eller så men det kan mycket väl vara så att beloppet rundas av neråt eller man blir bjuden på ett glas. Jag pratar här inte om turistsluk, där finns oftare en skål med mynt brevid kassan. Kommer dricks på tal med servitörer/triser finns ett mycket bra svar: Hur mycket ger du i dricks när du köper bensin? Det gjorde man förr men har nu försvunnit. Eller, hur mycket dricks ger du när du köper en ny dator, tänk på hur mycket service du får?

Claes Stenhede, 22:29, 15 mars 2012. Anmäl

Jag jobbar i restaurangbranschen och kan meddela att det inte förekommer något pålägg på lön. Jämför lönerna med handels och ni kanske fattar varför man är tacksam för den lilla (ja, lilla) dricks man får. Man väljer absolut att jobba där man jobbar men med den ob:n, stress och krav på kunskap är det inte mycket begärt med uppskattning - oavsett om det är ett "tack så mycket, det här var supertrevligt" eller några kronor. Självklart ska man inte förvänta sig extra pengar av gäster men vem skulle någonsin gå till jobbet om de inte fick betalt? Dessutom är det många som verkar tycka att de kan behandla servispersonal hur som helst. Skulle absolut avstå från dricks om det blev obligatoriskt med restaurangutbildning för svenska folket.

Bartender, 21:07, 15 mars 2012. Anmäl

Hur många gäster serverar en servitör i snitt på en kväll? 20 st? Om snittnotan är på 500 kr/person så ger 10 % i dricks, 50 kr per person, alltså 1000 kr/kväll. Om man jobbar 20 kvällar/månad så är det alltså 10 000 kr/månad. Genomsnittslönen för en servitör (enligt SCB) är 21700 kr före skatt, vilket ger ca 17 000 ut efter skatt, totalt 27 000 kr. Det motsvarar alltså en lön på drygt 36 500 före skatt.

Kalle, 11:32, 15 mars 2012. Anmäl

"...en serveringsavgift på 13% är inkluderad i notan sedan drygt 30 år tillbaka..." Det var så då, när menyerna ofta visade priset utan serveringsavgiften (oftare ju dyrare krogen var enligt min erfarenhet), men nu gäller andra avtal.

lw, 18:32, 14 mars 2012. Anmäl

@Deborah 09:59 frågeställarens fråga gällde inte USA. En bruttolön på ca 20000 exklusive OB-tillägg är mer än skälig och att vara trevlig ingår i jobbet. Att fräsa för att man inte får en tia är både oproffsigt och barnsligt. Gör man så förtjänar man inte att få dricks. Någon påpekade dessutom att en serveringsavgift på 13% är inkluderad i notan sedan drygt 30 år tillbaka, så varför betala dubbelt? För att spela världsvan?

Anne, 17:05, 14 mars 2012. Anmäl

@Anonym, 19:18 - jag vet inte vem du är och varför du följer mina kommentarer, men jag dristar mig till att anmärka att du gör ett slarvigt jobb :) att jag 'alltid' skulle skynda till Maleandros undsättning är nog en ganska grov osanning, jag uppskattar att jag lämnar en 90% av hans kommentarer utan reaktion. Vidare förstår jag inte hur det påverkar någons trovärdighet, och i vilket sammanhang, att jag tidvis håller med en eller annan medkommentator. Det verkar som att jag får kritik om jag argumenterar och kritik om jag håller med. Vissa blir helt enkelt aldrig nöjda :) men det kanske inte jag bör lastas för. Och ursäkta om jag kapar tråden men - rätt ska vara rätt! Jag angriper inte andra kommentatorer och förväntar mig därför att själv förskonas från osakliga påhopp.

hallå, 15:24, 14 mars 2012. Anmäl