Diskhjälp?

Fråga: Jag och min bästa vän, vi är båda 21, studenter, brukar träffas och käka middag hemma hos henne kanske två gånger i månaden. Oftast bjuder hon mig på mat hon har hemma och säger då innan till mig ”Jag tänkte bjuda dig på middag ikväll!” men ibland går vi tillsammans till affären för att köpa maten och delar då på kostnaden. Vi käkar också hemma hos mig då och då, och kör då på samma stil, antingen tar jag det jag har hemma eller så köper vi tillsammans.

Det är oftast hon som lagar maten medan jag gör lite av det.
Efter varje middag så är det alltid självklart att jag ska hjälpa till och diska när vi är hos henne. Oftast blir det kommentaren ”Jag lagade middagen, du diskar”.

Annons:

Är det verkligen så? Detta är ju ingen ”fin” middag utan mer vardagsmiddag, men ska jag hjälpa till med disken, fastän det är hon som har bjudit över mig och lagat maten åt mig?

Svar: Men vad är det för en struntsak som du beskriver! Om du hjälper din kompis att diska när ni två har ätit middag tillsammans, är det så konstigt? Så oartigt? Så jobbigt?

Du får väl be henne diska lite när ni är hos dig. Laga maten själv och be henne ta disken.

Eller, bättre, strunta totalt i att du två gånger i månaden får diska hos din bästa vän efter er gemensamma måltid.

Som jag läser din fråga anser du att en gäst ska behandlas som en ärad sådan av den som är värdperson. Men så är det ju inte i det du beskriver, du är inte bjuden på formell middag, det påpekar du själv, utan ni är kompisar, äter tillsammans, delar ibland på kostnaderna – och på arbetet med att tillreda måltiden och göra i ordning efter den. Helt självklart tycker jag.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (109)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 109

Gudrun 22.00 Om det bara vore ett pronomen var det inga problem, men i alla fall jag har fått intrycket att det också skall skapa "jämlikhet". Men jag kan ha fel, även om jag uppfattat det så. Men hur ofta vet man inte om det är en hon eller han, oftast går det väl utmärkt att skriva han/hon, personen eller något annat.

Välj dina strider, 22:58, 25 mars 2012. Anmäl

@Välj dina strider, 21:38, jag förstår inte ditt resonemang. För mig är hen helt enkelt ett pronomen man använder när man inte vet vilket kön en person har. Det ersätter att man skriver "han eller hon", en förenkling. Vad har det med kvinnomisshandel och kvinnolöner att göra? De flesta diskussioner som pågår i den här spalten är ju inte direkt viktiga, de är mest för skoj skull.

Gudrun, 22:00, 24 mars 2012. Anmäl

Off-topic, visst, men kan inte låta bli att ge mitt argument mot "hen". Är det inte att svälja kameler och sila mygg, det lär inte hjälpa mot våld mot kvinnor eller lägre kvinnolöner t ex. Är det inte bättre att läga energin på sådana frågor än ett pronomen?

Välj dina strider, 21:38, 24 mars 2012. Anmäl

@Besserwisser, 16:28, tack för att du fortsätter kasta korn till oss hönor. Eftersom "hen" enligt NE definieras som "könsneutralt personligt pronomen i stället för hon och han" och jag dessutom märker att det används allt mer speciellt i skrift så antar jag att det existerar. Om du och andra ogillar det och inte vill använda det så är det väl helt valfritt, jag förstår faktiskt inte problemet. Tiden får väl utvisa om det blir helt accepterat så småningom eller kommer att leva en mera undanskymd tillvaro. Jag tycker det är praktiskt och kommer att använda det istället för att skriva h*n som jag gjort tidigare, om det gör någon lite irriterad så inte gör det mig något.

Gudrun, 17:52, 24 mars 2012. Anmäl

Gudrun, 11:26, 24 mars 2012: jag vill bara visa hur absurt ordet är och du har bekräftat det! Ett ord som inte har en objektsform kan inte finnas. Hur hönorna försöker krångla sig ur detta är ju komiskt!

Besserwisser, 16:28, 24 mars 2012. Anmäl

@Besserwisser, 12:32: en sökning på nätet (som ju alla kan göra) gav lite olika resultat men här är en länk som verkar vettig: http://dinsvenska.se/ordformer/hur-bojer-jag-hen/: "Skriv hen både i subjekt- och objektsform: ”Hen kommer att träffa mig”, ”Jag kommer att träffa hen”. Använd alltså inte henom. Ägandeformen (genitiv) av hen är hens.". Kul att du är intresserad Besserwisser och inte har slutat mata hönorna ;)

Gudrun, 11:26, 24 mars 2012. Anmäl

Gudrun, 14:05, 19 mars 2012: Vad heter "hen" i objektsform? Henne?

Besserwisser, 12:32, 23 mars 2012. Anmäl

@Kailo, 11:13, 22, men oj, ett ord som har flera betydelser. Måste vara första gången i Sveriges historia ;).

Gudrun, 15:15, 22 mars 2012. Anmäl

Gudrun 9.25 mfl. Hen finns sedan länge i svenska akademiens ordlista, SAOL (sitter här med 10 upplagan, åttonde tryckningen från 1984). Hen betyder enligt denna brynsten.

Kailo, 11:13, 22 mars 2012. Anmäl

Vad ni än gör, lär inte barnen att säga "hen", de skulle bli mobbade.

Hon, 23:37, 19 mars 2012. Anmäl