Skedskick?

Fråga: Min kollega och jag jobbar på en större arbetsplats inom industrin och äter lunch i ett mindre lunchrum tillsammans med cirka 15 personer. På
arbetsplatsen finns en pastasallad som lunchalternativ. Salladen består av makaroner, kyckling samt diverse grönsaker i små bitar. Då maten redan är i små bitar behöver den inte skäras upp. Mitt något ovanliga val av bestick till denna lunch är en sked, istället för kniv och gaffel. Jag anser att det är smidigare att äta maten på ett sådant sätt.

Detta irriterar min kollega som under flera månader inte kunnat vänja sig vid åsynen av att jag äter pastasalladen med sked och hon hävdar att hon
känner obehag av det, för att det ser så konstigt ut och för tankarna till barn som äter. Jag hävdar att jag varken spiller, kladdar eller orsakar något osmakligt ljud när jag äter och att det därför bör anses vara förenligt med gott bordsskick att äta med sked. Det bör också nämnas att jag vid en finare middag inte skulle äta liknande mat med sked.

Annons:

Ska jag vika mig för min kollegas åsikt eller kan jag även fortsättningsvis äta maten med sked?

Svar: Man äter endast flytande föda med sked, om man vill iaktta ett normalt hyfsat bordsskick. Att äta pastasallad med sked, eller exempelvis potatismos med sked är förbehållet barn.

Så jag kan inte svara dig att det inte spelar någon roll att du äter pastasalladen med sked. Det ser barnsligt och fel ut, antingen du är på bjudning eller på jobbet.

Men din kollega som irriterar sig kunde också visa viss tolerans mot ditt barnbordsskick, tycker jag, hon bör ha insett vid det här laget att du inte är intresserad av ett elegantare manér vid det gemensamma måltidsbordet, och därför sluta klaga på dig. Alla vill inte iaktta ett snyggt bordsskick, och du har ju ändå fattat att i ett sådant ingår att inte spilla eller smacka, så ditt behov av att äta med sked borde kunna överses med.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (87)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 87

I mitt andra hemland är det inte helt ovanligt att man äter med hjälp av en sax. Ofint och dåligt bordsskick, men som sagt inte helt ovanligt. Jag har själv lagt mig till med den ovanan när jag äter hemma framför tv:n. En kväll kom några vänner på oväntat besök och fick se saxen tillsammans med de traditionella besticken. De frågade lite och jag svarade generat på deras frågor. Några veckor senare åt vi kinesisk hämtmat hos en av mina vänner. De plockade då fram pinnar och en liten sax till var och en och väntade förväntansfullt på att jag skulle lära dem äta på korrekt vis. Dock hade de glömt skeden som är ett obligatorisk bestick. Jag kan tillägga att en formell middag i mitt hemland är så stel och ritualiserad (i alla fall för männen) att ingen någonsin äter på detta sätt. Det är bara något man lär barnen ifall de någon gång skulle få användning för det. Det är därför jag gillar Ribbings spalt. Vi som av olika anledningar inte har med oss svensk etikett från hemmet kan lära oss hur man ska bete sig på formellt korrekt sätt. Det lär man sig inte genom att observera omgivningen.

Hong Gil Dong, 12:20, 26 mars 2012. Anmäl

Lena. I pastans hemland äts den i många fall med pinnar. Pasta kommer från Asien och kallas då för nudlar. Förövrigt ser du visst Italienare äta pasta med sked och då företrädesvis i den södra delen av Italien. Nu är det ämnet förvisso avhandlat i andra trådar i denna spalt. MÅNGA många många gånger.

Tjillevipp, 08:23, 25 mars 2012. Anmäl

Ribbin har helt rätt, man bör ta seden dit man kommer och i Sverige räknas det inte som gott bordskick att äta fast föda med sked i vuxen ålder. @sjörövarenn- Angåenda att äta maten som den äts i sitt hemland. I Italien äts inte past med sked och gaffel, den äts med enbart gaffel. Att man brukar få en sked på restauranger beror på att italenarna vet att vi utlänninar behöver den som hjälpmedel. Du ser ytterst sällan, för att säga aldrig att en italienare rullar pastan på gaffeln med hjälp av skeden, de sätter gaffeln mitt i pastan och rullar den mot tallriken.

Lena, 17:20, 23 mars 2012. Anmäl

Skedätaren har kanske något handikapp (läs frågan om FS med Tremor t.ex) och äter med sked av den anledningen?

P.P, 09:36, 23 mars 2012. Anmäl

Ledsen Anonym 17:46, om du tror att det beror på pinnarna, att du inte blev medbjuden igen, så får du kanske analysera om pinnarna tog för mycket plats.

Cajsa, 07:08, 23 mars 2012. Anmäl

Gick med arbetskolleger och åt Kina-mat de störde sig på att jag åt med pinnar. Speciellt när det gick fortare för mig med pinnar. Nationer som äter med pinnar blir så glada när de ser man behärskar denna konst och för mig smakar det bättre dessa rätter med pinnar. Blev aldrig tillfrågad någon mer gång att följa med för att äta Kina mat. Som ett tidigare inlägg skrev i sin ensamhet kan man äta med sked ifrån kastrullen men med andra omkring sig är det trevligare men vanligt hyfs!

Anonym, 17:46, 22 mars 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR ÄN EN GÅNG: @Fanny 16.11: Du bestämmer själv vilken fålla som du vill ställa dig i, men du kan inte stoppa in mig eller andra i något bås som du bestämmer, typ "konservativ traditionalist". Och kommer en fråga till min spalt om ätande med sked på en thailändsk restaurang eller med pinnar på en kinesisk restaurang svarar jag att man anpassar sig till den kultur vari man vistas. Detta kan utläsas av mängder av svar genom åren i denna spalt.

Magdalena Ribbing, 17:11, 21 mars 2012. Anmäl

Till Eeva, Magdalena och alla andra konservativa traditionalister. Vi är många som missförstår varandra. Men vad annars kan man göra än att vara tydlig i sin kommunikation. Jag skrev således att min kritik av Magdalenas svar gäller att vi lever i ett mångkulturellt land, med en mat, norm- och uppförandekultur som är homogen. Givetvis dominerar (gaffeln) somliga seder mer än andra, i olika sammanhang. När du besöker en persisk restaurang kanske du äter med sked, om du är den som har koll så att säga. Då jag varken är konservativ eller traditionalist så kanske jag helt enkelt borde hålla mig borta från att kommentera Magdalenas råd. Men nu gav jag mig in i leken och får därför leken tåla. Enligt god "internetsed".

Fanny, 16:11, 21 mars 2012. Anmäl

@Anonym, (Webbsida) 20:10: Ibland önskar man att vissa etikettsbrott faktiskt fanns med i lagboken. Kanske inte just detta dock. Det är bättre att äta snyggt med sked än att slafsa i sig med gaffel och kniv.

P.P, 09:00, 21 mars 2012. Anmäl

AB: Kan du förtydliga ditt resonemang? Änkebränning och barnaga är brottsliga handlingar enligt svensk lag. Att äta pastasallad med sked är möjligen ett ettikettsbrott, men jag tycker att jämförelsen haltar. Att många i spalten påpekar att kniv/gaffel-användande inte är helt självklart i andra länder ÄR faktiskt inte helt ointressant i sammanhanget. Sverige är ett väldigt litet land och det kan vara bra att veta vilka vanor som är lokala eller globala. Magdalena svarar visserligen på frågor om vett och ettikett ur ett svenskt perspektiv, men det händer ganska ofta att skillnad mellan både individer och olika kulturer/länders vanor dyker upp i frågespalten, och det tycker i alla fall jag är väldigt intressant att läsa om.

Anonym (Webbsida), 20:10, 20 mars 2012. Anmäl