Skuldpresent?

Fråga: Vi är bjudna på bröllop och brudparet har önskat sig pengar till en bröllopsresa. Hur ska vi göra? Bruden är nämligen skyldig mig 700 kr och jag förstår att hon har inga planer på att betala tillbaka. Ska jag göra ett snyggt kuvert med ett meddelande som berättar att hon nu inte längre är skyldig mig några pengar och att detta är min present till henne. Eller ska jag bita i det sura äpplet och ge henne 1000 kr?

Svar: Så trist! Allra bäst vore att du fick tillbaka dina 700 kr i god tid så att du slapp att blanda ihop bröllopspresenten med en skuld. Man kan ju tycka att en bröllopspresent enbart ska vara generös och glädjande och inte handla om att avskriva en skuld – men samtidigt är ju 700 kr en icke försumbar summa som du ju ska ha tillbaka på något sätt. Så jag tycker att du kan ge brudparet en snygg liten ask och lägga i en hundralapp plus ett snyggt rosettomknutet papper till bruden där det står ungefär ”Kvitto på avskriven skuld på 700:- Varmaste lyckönskningar”.

Annons:

Eller om du kommer på ett bättre sätt att formulera detta – för visst borde hon bli glad över att inte längre vara skyldig dig denna summa. För hon kommer väl ihåg att hon är skyldig dig dessa pengar?

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (94)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 94

@Paulina. Och varför skulle din gissning vara mer sann än min?

Nay, 09:09, 5 april 2012. Anmäl

@Nay, 15:35: Det står INGENTING i frågan att brudparet KRÄVER 1000:-, inte heller att de önskar sig det. Jag antar att det är som det brukar = brudparet önskar sig pengar till något speciellt t.ex. en resa och de gäster som vill ge en sådan present bidrar med VALFRI summa. Gäster som står nära brudparet ger ofta mer än andra gäster. FS kanske tycker att 1000:- är rimligt. Alternativt tänkte FS ge brudparet 300:-. Detta + den gamla skulden = 1000:-.

Paulina, 15:58, 4 april 2012. Anmäl

Det bästa är att reglera skulden före bröllopet. Fråga bruden om hon vill reglera skulden före bröllopet. Om hon säger oj det hade jag glömt så erbjud att skriva av den som bröllopspresent.

Anna d.ä, 02:40, 4 april 2012. Anmäl

@Dyrt. Om nu FS som ensamstående förväntas både efterskänka en stor skuld och dessutom ge 1000 kronor i present så bör väl bröllopet vara lite mer påkostat än lågbudget. Annars är det ännu mer oförskämt av väninnan. Och varför skulle FS fråga om hon måste ge 1000 kronor om inte brudparet önskat sig detta?

Nay, 15:35, 3 april 2012. Anmäl

Nay 08.11 Var står det att det är ett "dyrt jättebröllop"? Så fort någon skriver om bröllop tror många att det är värsta Hollywoodstuket. Eftersom FS i så fall tänker ge 1 000 kr kan det hända,, med det står inget om det, inte heller att brudparet önskat sig just 1 000 kr.

Dyrt?, 12:00, 3 april 2012. Anmäl

En bröllopspresent ska väl ändå vara till två personer. Själv skulle jag känna mig mycket snopen om jag i present på min bröllopsdag fick ett kort där det stod att min makes skuld till sin kompis var avskriven.

Anonym (Webbsida), 08:43, 3 april 2012. Anmäl

En avskriven skuld är en precis lika bra present som en direkt penninggåva. Om det nu är 1000 kronor som förväntas ska FS definitivt inte behöva ge brudparet 1700 kronor. Jag skulle skippa denna snyltande väninna. Har man inte råd att betala tillbaka en skuld på 700 kronor varför ska man kosta på sig själv ett dyrt jättebröllop.

Nay, 08:11, 3 april 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: @marie 17-13: Du har rätt förutsatt att omständigheterna är de du beskriver, men så behöver det ju inte vara. Och är det så vet förmodligen frågeställaren om det, och avstår från det kort som jag föreslår. För mig låter det osannolikt att brudparet skulle stå och läsa upp givarnas namn och den summa de givit. Att texten på presentgivarnas kort läses upp bör inte vara praxis, det ofta onödiga presentöppnandet som jag brukar avråda från är ju inte en redovisning av lyckönskningstexter utan ett uppvisande av gåvor med angivande av vem som är givaren. Alltså "tack X för presentkortet" - inte "Tack X för avskriven skuld". Skulle det vara så olyckligt att alla bröllopspresentkort skulle läsas upp - varför det när pengar önskades och som sagt, tydligen samma summa från alla - så måste ju bruden hinna se vad som står på kortet och avstå från att läsa upp det. Det jag menar är att en person som är skyldig någon 700 kr inte kan förvänta sig att få en present för den tusenlapp som tydligen var önskad. Frågeställaren gjorde det ju klart att skulden inte skulle betalas - kanske väntar sig bruden rentav att den skulle ingå i bröllopspresenten? Som du ser i mitt svar tycker även jag att det bästa vore att skulden klarades ut innan bröllopet, men om så inte skulle vara möjligt menar jag att en diskret lapp med avskriven skuld kunde vara en bra present.

Magdalena Ribbing, 20:56, 2 april 2012. Anmäl

Bästa Magdalena! Du har ofta kloka råd, men det här hör tvärr inte till dem. Det är ju ett helt fruktansvärt råd och visar varken på takt eller sunt förnuft som du så ofta efterlyser. Tyvärr är det vanligt med "offentlig" presentöppning på bröllop, dvs alla gåvor öppnas på scen framför alla gästerna. Man läser då vanligen upp vad som står på alla kort. Att bruden på detta sätt ska tvingas läsa upp detta inför hela sällskapet på sitt livs stora dag är INTE förenligt med god etikett. Även om hon hinner se vad det står på kortet innan hon börjar läsa upp, och väljer att inte läsa upp det, blir det ju väldigt obehagligt för henne. Ett bröllop är INTE rätt tillfälle att markera/meddela en obetald skuld. Man kan tycka vad man vill om att hon inte betalat sin skuld (naturligtvis är det beklagligt). Men detta borde brevskrivaren ha tagit upp med sin vän för länge sedan. Då så inte har skett (som man kan förstå, det är oerhört obehagligt att behöva påminna någon om en skuld), bör hon ta upp det så snart tillfälle ges. Själv skulle jag nog vänta med att ta upp det till efter bröllopet. Dvs hålla isär skulden och gåvan. Om hon känner sig så pass utnyttjad och kränkt av att inte ha fått skulden återbetald, att hon vill kvitta skulden med utebliven present, känns det som att hon snarare borde tacka nej till inbjudan och inte vara med på bröllopet över huvud taget. Eller som sagt sköta saken snyggt och diskret helt utanför bröllop och present.

Marie, 17:13, 2 april 2012. Anmäl

Prinsessan viktoria och prins daniel önskade ju sig en gåva till viktoriafonden i bröllopspresent. Inget ovanlligt att önska sig en gåva till en organisation eller fond när man gifter sig.

Anonym, 02:15, 1 april 2012. Anmäl