Politikerosvar?

Fråga: Jag kan kanske kalla mig för en engagerad medborgare som gärna tar del i den politiska debatten. Ibland har det också lett till att jag har kontaktat riksdagsledamöter via mejl för att framföra synpunkter och förslag. Jag har alltid vid dessa tillfällen framfört mina åsikter på ett städat och trevligt sätt och avslutat mina inlägg med att önska vederbörande lycka till i det fortsatta arbetet.
Vad som dock stör mig och har stört mig mycket är den uttryckliga nonchalans med vilken jag har blivit bemött av de personer och partier som jag  har kontaktat. De allra flesta av dessa folkvalda har helt enkelt struntat i att överhuvudtaget svara. Jag har full förståelse för att de är mycket upptagna men att snabbt skriva ner ett par rader som exempelvis ”tack för dina synpunkter som jag läst med stort intresse, etc, etc…”  tycker jag hör till vanligt hyfs och tar dessutom inte mer än ett par minuter i anspråk.

Ibland, i mina bittraste stunder måste jag medge att jag som medborgare i brist på all respons från våra folkvalda har känt mig vara reducerad till ett slags ”valboskap” som högst förtjänar att bli uppmärksammade vart fjärde år. Hur ska jag göra för att få svar från dem jag kontaktar?

Annons:

Svar: Din fråga är högst berättigad och har med nutida kultur – eller okultur – att göra. Att skicka ett kort svarsmejl till en privatperson (som inte sänt ett massmejl) borde vara obligatoriskt, och är ju inte svårt, som du skriver. Men jag vet från mycket stora arbetsplatser att chefer och andra kan få flera hundra mejl per dag, och helt enkelt inte har tid att besvara alla. Min uppfattning är att man i så fall bör ha en medhjälpare som har i uppdrag att bekräfta mottagande av mejlen och i förekommande fall svara på dem på något enkelt sätt. Den som ansträngt sig att meddela sig personligt med en offentlig person, vilket ju en politiker är, ska ha något slags svar.

Men så är det inte, tyvärr, annat än undantagsvis. Visste du att en allt vanligare svensk ”sed” är att inte svara på en inbjudan, inte ens om det uttryckligen står osa eller svar – det är också en del av de nutida ovanorna!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (39)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 39

Jag blir irriterad bara jag läser det här för det påminner mig om ett mail jag skickade i sommras som jag ännu inte fått svar på. Jag mailade till en av universitetets institutioner för att fråga om de kunde rekommendera någon som kunde översätta kinesiska tecken på en antik skål jag ärvt. Inte helt lätt att hitta någon bara så där genom google så jag hoppades på något gott råd. Om mailet kom fram vet jag inte, jag har inte ens fått ett "nej, vi kan inte hjälpa dig" mail tillbaka. Blir sur när jag tänker på det.

Hanna, 09:21, 4 april 2012. Anmäl

Jag prenumererar på ett nyhetsmail från Folkpartiledaren Jan Björklund. Ibland händer det att jag sänder en kommentar tillbaka. Jag får alltid svar, oftast från en medarbetare, som fårr uppdrag att svara. Trevligt!

bamboo, 19:49, 31 mars 2012. Anmäl

Magnus 16.08: Beröm nästan ramar man in och sätter upp på väggen, inte underligt du fick svar då! Det är mänskligt att gilla uppskattning, inget fel med det.

Maja Gräddnos, 23:30, 30 mars 2012. Anmäl

Värst är väl ändå de regelbundet återkommande enkäterna från de stora dagstidningarna till våra folkvalda i riksdag och kommunala församlinger. Ofta bryr sig inte ens hälften om att svara, och de flesta tar flera veckor på sig att masa sig till ett svar!

Midgårdsormen, 18:30, 30 mars 2012. Anmäl

Det finns alltid mjligheten att sända ett automatsvar som bekräfta mottagandet. Och att i det informera om eventuella svårigheter att besvara mejl, om nu det är fallet.

remsan, 16:41, 30 mars 2012. Anmäl

Jag har själv vid två separata tillfällen skrivit brev till ministrar (med beröm för deras personliga insats i för mig viktiga internationella frågor) och vid bägge tillfällen blev jag positivt överaskad av att få personliga svar. Imponerande med tanke på deras arbetsbelastning.

Magnus, 16:08, 30 mars 2012. Anmäl

Politikerna är anställda av folket. De ska svara inom rimlig tid men det må ske genom en politisk sekreterare eller annan underhuggare. Svarar inte någon är han/hon inte intresserade av väljarnas åsikter och skall inte sitta där. Men vi "vanliga" skall inte besvära dem med struntsaker och gnäll utan just med det vi omöjligen kan hitta svar på med egna krafter. Har fått mycket bra svar av vissa och länkar till mer info.

elina, 10:02, 30 mars 2012. Anmäl

FS inställning gränsar till storhetsvansinne. Inte ens riksdagspolitikernas motioner får bifall i riksdagen i någon större utsträckning. Varför då tro att ett icke efterfrågar förslag, sannolikt inte kopplat till någon pågående utredning, från en enskild medborgare, skulle påverka rikspolitiken? FS bör istället engagera sig i kommunala frågor och antingen lägga medborgarförslag eller gå med i ett parti och driva frågor i en kommunal nämnd. Alternativet är att samla några hundra tusen medborgare i en förening som driver din linje, då kan du i alla fall bli en remissinstans med förhoppningsvis ett visst inflytande.

Ckarion, 23:04, 29 mars 2012. Anmäl

Jag skrev (pappers)brev till Jan Björklund angående skolpolitiken och fick ett mycket trevligt svar (i pappersformat) från en av hans medarbetare. Svarsbrevet jag fick refererade på flera ställen till saker jag tagit upp i mitt brev, så det var inget standardsvar.

Brevskrivaren, 17:44, 29 mars 2012. Anmäl

Det kanske inte är helt ovanligt att de folkvalda inte går in i sin e-post dagligen och inte heller att de översvämmas med riksdagsuppgifter och massutskick (flera "aktivister" av olika slag sätter ofta upp färdiga texter som bara är att kopiera in och skicka med e-post). Förhoppningsvis beror de uteblivna svaren på att de har fullt upp att läsa in sig på de ärenden som riksdagen behandlar och arbetar aktivt i de arbetsutskott som de deltar i. Men visst borde det finnas nån slags svarsrutin. Däremot kan det säkert ta åtminstone ett par dagar att gå igenom allt, även med hjälp av sekreterare.

mK, 17:44, 29 mars 2012. Anmäl