Hatthyfs?

Fråga: Jag undrar bruket av fascinator. Vad jag förstår så är det inte så vanligt i Sverige? Men, jag ska på eftermiddagsbröllop klädsel kavaj = mörk kostym, med mycket konservativa gäster och inbjudare och jag undrar om jag kan ha en fascinator, eller om det enbart är till förmiddagsbröllop om man ska vara superkorrekt.

Svar:
(Fascinator kallas en icke-hatt av fjädrar, blommor, flor eller annat dekorativt som ett slags utbyggt hårband, vanligt sedan något decennium).
Följs vigseln av en mottagning som kan antas vara avslutad före kl 18 så kan du ha en hatt eller hattliknande hårprydnad. Följs vigseln av en middag kan du varken ha hatt eller hårdekor som fjädrar och blommor i någon hattliknande omfattning.

Nyligen hörde jag om ett brittiskt bröllop med vigsel på eftermiddagen följd av middag, där kvinnorna hade hattar och andra hårprydnader under vigselakten och champagnemottagningen därefter. Men när de gick till bords lyfte de av sina hattar-coiffer och fäste dem i klämmor som hängde ner från taket i långa band, och satte sig därefter korrekt hattlösa. Det blev en rolig dekoration av alla små finesser och lite större skira hattar som hängde över middagsbordet.

Annons:

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (7)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-7 av 7

Ja de har ju en humor i england som inte direkt är i min smak alla gånger, enklast hade väl varit om damerna hängde av sig huvudbonaderna i något förgemak. Men med excentriska värdar får väl gästerna följa seden dit de kommer.

Vågavägrafacebook, 11:12, 14 april 2012. Anmäl

@Karin: sista meningen i MR,s svar.

Anonym, 14:30, 12 april 2012. Anmäl

Vem säger att de hängde över matborden?

Karin, 14:21, 12 april 2012. Anmäl

Boel - när du nu nämner det. Lite äckligt måste du ju medge att det måste vara att ha andras hattar över sin tallrik och sitt matbord. Jag skulle absolut tappa aptiten hur dekorativa de än var :-(

S, 12:59, 12 april 2012. Anmäl

Ja, alternativet som Magdalena beskriver, att man helt enkelt hanger av sig hatten nar man sitter till bords ar ganska vanligt i England. Annars byter man ju om ifall vigseln varit tidigare och middagen ar pa kvallen....

Anonym, 12:29, 12 april 2012. Anmäl

Ja, det låter onekligen som en rolig och tjusig dekoration på middagen :-). Nu brukar inte jag och mina väninnor använda hatt, annars hade det varit något att testa.

Paulina, 12:20, 12 april 2012. Anmäl

Nu väntar vi bara på alla hygienneurotiker som kommer att ondgöra sig över potentiella bakterier, hudflagor och mjäll...

Boel, 12:04, 12 april 2012. Anmäl