Föräldrabråk?

Fråga: Jag och min fästman gifter oss om ett tag och har börjat fundera på bordsplaceringen.
Vår stora fundering gäller huruvida vi ska ha ett traditionellt honnörsbord med föräldrar eller inte.
Under normala omständigheter hade det varit självklart för oss, det som försvårar beslutet är att min fästmans föräldrar genomgick en skilsmässa för ett par år sedan.

Det var en väldigt infekterad skilsmässa. Och fortfarande är det väldigt infekterat mellan mina blivande svärföräldrar, de kan inte träffas utan att bråka och ägna sig åt pajkastning. De vägrar att komma till gemensamma familjehögtider om den andra parten kommer (naturligtvis undantag för bröllopet) och den kontakt de har består av bråk och ältande.

Annons:

Vi är helt enkelt oroliga för att ett traditionellt honnörsbord skulle placera oss bokstavligen i skottelden och att vi inte skulle få en fridfull och rolig fest.
Är det under rådande omständigheter okej att avstå från ett traditionellt honnörsbord och istället placera syskon eller brudfölje där?

Svar:
Det är egentligen otroligt att vuxna människor beter sig som du beskriver, så att ett barns bröllop riskerar att förstöras på grund av att två vuxna personer inte kan uppföra sig normalt efter en skilsmässa.

Bäst vore att din fästman satte sig ner med sina föräldrar, en i taget, och förklarade för dem vilken katastrof deras beteende skulle bli för bröllopet. Om de kan avge en seriös försäkran om att uppföra sig som vuxna, normala människor så är det kanske det klokaste lösningen. Att placera dem vid andra bord skulle kunna uppfattas av andra gäster som en markering från brudparet mot brudgummens föräldrar.

Dessutom: brudgummens föräldrar sitter ju inte bredvid varandra vid honnörsbordet – på brudens andra sida sitter hennes far, och han har brudgummens mor som bordsdam, på brudgummens andra sida sitter brudens mor och hon har brudgummens far som bordspartner. Det är alltså fyra personer mellan dessa brudgumsföräldrar och det gör att de knappast kommer åt att gräla med varandra, det blir för långt avstånd, de kan knappast komma på idén att luta sig förbi bordspartner och brudpar för att komma åt att gräla med varandra.

Ingen begär att de ska krama och samtala med varandra, däremot att de ska vara normalt hövliga, säga goddag och låta bli att vara otrevliga mot varandra.

Är det inte möjligt att få dessa omogna personer att lova att bete sig hyfsat så är lösningen den du föreslår, att avstå från honnörsbord och placera brudparet tillsammans, kanske vid ett eget bord (det förekommer att brudparet sitter ensamt och har två stolar framför sitt egna bord för gästerna att komma fram till och slå sig ner och prata en stund) eller ett honnörsbord med brudföljet, tärnor och marskalkar. Då får de stridande brudgumsföräldrarna sitta långt från varandra vid andra bord och ha brudens föräldrar som bordspartners ändå.

Det kommer som sagt att noteras, men kanske är situationen känd av övriga gäster så att de förstår orsaken. Viktigt är att berätta om den icke traditionella placeringen i god tid för brudgumsföräldrarna för att de ska förstå varför de placeras så, vilket ju är mest pinsamt för dem själva.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (22)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 22

Hade liknande problem med mina föräldrar men ställde ultimatum vid en examenshögtid att "jag förväntar mig att du uppför dig. Det gäller er båda två. Jag vill inte veta av något bråk och den som inte kan lova det får inte komma". Det fungerade inte bara bra under festligheterna utan effekten satt i framgent. De verkade märkligt nog inte ha insett att deras beteende förstörde för andra, och att deras barn skulle behöva läxa upp dem på detta vis fick dem att ta sig samman. En solskenshistoria, visst, men det visar att ibland kan tydlighet och klara konsekvenser göra hela skillnaden. Hoppas det går bra för FS!

Ckarion, 19:01, 18 april 2012. Anmäl

@Sensemaker, 10:50: Hehe, du har rätt. Man får verkligen hoppas att brudparet inte riskerar att hamna i skottelden. Man bör inte bjuda folk som riskerar att skjuta skarpt på bröllopsfesten.

palle, 13:41, 18 april 2012. Anmäl

Själv avstår jag sedan några år från att fira födelsedag då mina föräldrar, som är skilda sedan 25 år, skulle förpesta festen med sina snarstuckenheter och sura kommentarer till varandra. Fy katten!

Julia Ceasar, 12:13, 18 april 2012. Anmäl

Jag tycker att det ska kännas underbart för brudparet denna dag och inget att vara nervösa för. Gör en placering så att ni kan känna er lugna och ha roligt, bryt bordstraditionen om det krävs.

mw, 11:43, 18 april 2012. Anmäl

"Vi är helt enkelt oroliga för att ett traditionellt honnörsbord skulle placera oss bokstavligen i skottelden och att vi inte skulle få en fridfull och rolig fest." Här är uppenbarligen ett missförstånd av vad ordet "bokstavligen" betyder. Ifall inte brudgummens föräldrar faktiskt använder skjutvapen så är brudparet blidligen, inte bokstavligen, i skottlinjen. Jag är normalt skeptisk till ordmärkeri, men att inte förstå använda ordet "bokstavligen" korrekt kan leda till obehagliga eller rent farliga situationer. Sensemaker

Sensemaker, 10:50, 18 april 2012. Anmäl

Gillar ocksa iden med eget bord för brudparet. Vid vart bröllop valde min mans mamma att inte komma eftersom hans pappa kom. Och de hade inte varit ett par pa 37 ar! Min brors barn blev sjukt, sa min pappa kunde inte komma alls (resan gick inte pga handikapp). Vi blandade alla och satte ihop folk som vi trodde skulle ha trevligt tillsammans utan rangordning. det blev jättebra och ingen tog illa upp. Kram och lycka till. Utmana konventionen och lat dem inte förstöra för er.

Katarina, 09:42, 18 april 2012. Anmäl

Hoppas det går bra fick själv välja vilken av mina föräldrar som fick komma på mitt bröllop och det kändes inte bra. Inte blev det bättre när den andra fick förtur till första barnets dop. Även mina syskon valde 1 av föräldrarna och den andra blev utesluten. Tyvärr!

EA, 08:51, 18 april 2012. Anmäl

Vi hade honörsbord (med oss och våra föräldrar) och hade två tomma stolar framför oss. Det ena behöver inte utesluta det andra :)

Anonym, 17:07, 17 april 2012. Anmäl

Att ha ett eget brudparsbord med tomma "besöksstolar" framför lät ju faktiskt jättekul, oavsett familjerelationer! Det ska jag helt klart fundera på när det är dags för oss, det är ju så mycket roligare när man får chansen att mingla lite än när man är fastlåst på en viss plats en hel middag. Kul idé!

RK, 16:29, 17 april 2012. Anmäl

Jag har varit på två bröllop där bordsplacering inte var traditionell utan att någon direkt pratade om det. I det ena fallet berodde det på konflikter och då satt brudparets syskon närmast dem. Det var också trevligt.

bebbe, 13:43, 17 april 2012. Anmäl