Servettkladdare?

Fråga: Jag har en fråga gällande servettanvändning. När jag har satt mig till bords lägger jag ju servetten i knät. Jag tycker att det är mycket obehagligt att inte vara ren runt munnen, både för min skulle och för andras, så jag torkar mig ganska ofta under en middag. Inte för att jag slabbar mycket, men ibland bjuds det på mat som kräver mer torkarbete. När jag torkar mig, vänder jag den smutsiga delen av servetten uppåt så att den inte kommer åt mina kläder. Problemet blir då att efter ett tag (detta händer inte varje middag) tar servetten slut. Kan man be om en ny servett eller låtsas man som ingenting? Hur beter man sig?

Svar: Men inte kletar du väl ner dig så mycket att en servett blir helt kladdig under en måltid? Hur äter du då? Eller vad är det för slags mat som gör att du blir så kletig? Spaghetti med köttfärssås? Taco?

Annons:

Servetten används för att torka bort matkladd från mungiporna, och till det går det åt ett litet stycke av servetten, som du helt riktigt vänder inåt när du lägger tillbaka den i knät.

Om du nu råkar äta så att du kladdar ner en hel servett (det kan ju vara olyckligt små servetter!) så vet du ju detta om dig själv, och då föreslår jag att du har med dig pappersnäsdukar som du torkar dig om munnen med, och därefter knycklar ihop och lägger i en ficka eller din väska (som aldrig ska placeras på matbord).  Du kan inte be om en ny servett hemma hos någon, däremot på en restaurang.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (39)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 39

Personligen tror jag att frågeställaren möjligen kan ha förstorat sina läppar och skapat ett så kallat "duck face". Om man efter läppförstoring drabbas av axtraordinärt slabbande vid födointag rekommenderar jag att ta med egna servetter.

Anonym, 12:33, 25 april 2012. Anmäl

@Snurran, 10:40: varför inte ett gäng onepiece (=overallmysdress ofta med huva, i collegetyg)? ;-)

mamman, 11:30, 25 april 2012. Anmäl

Finns där inga kökshanddukar kanske det går att ordna en personlig uppsättning gå-bort-kläder som används vid informella middagar och som det är helt OK att kladda ner? Typ, mysdräkt, fast för vuxna? Och lite finare? ;)

Snurran, 10:40, 25 april 2012. Anmäl

Alternativt kan en kökshandduk av vackrare slag ges till gäster och nära vänner som man vet slabbar ner...;)

Sara, 10:18, 25 april 2012. Anmäl

Heja MAGDALENA! Att så många människor, i alla åldrar, läser din spalt med stort nöje borde glädja dig som - ja faktiskt, folkbildare. Att såväl de frågor som ställs som dina svar ibland provocerar, missförstås eller skämtas om förstärker intrycket av intresse och engagemang hos dina läsare. Så, misströsta inte, Magdalena, även en blind höna/tupp kan finna ett korn av hyfs och stil! ;D

Tekla, 09:54, 25 april 2012. Anmäl

Jag tycker att Sofias två inlägg är jättekul. Musslor i skal äter hon ofta och det kladdar. Hon bjuder gäster på det också. Skaldjursätande är i en egen kategori när det gäller spill och slafs. Jag tror inte att FS skriver om skaldjur utan om helt vanlig mat. FS vill hela tiden vara ren om munnen för att må bra. Om man äter prydligt så stöter man inte i kinden eller läpparna med gaffeln. Man kan även diskret känna med tungan att ingenting hänger utanför. Det här är helt klart ett stort problem som måste lösas för att middagarna för FS ska bli uthärdliga. Kanske en träningsmiddag med goda vänner vore bra, där ni samtalar om servettbruk.

Cajsa, 07:48, 25 april 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Som vanligt är det några kommentatorer som inte vill förstå frågan eller svaret. Att det inte handlar om en kräftskiva är självklart, även om sådana vilket märks tydligt hos @Anonym 23.25 gärna används som ursäkt för ett extra onödigt slafsande. Att inte be om en ny servett i någons hem handlar inte om pappersservetter framlagda på bordet, förstås, utan om de bättre tygservetter i ett något mer formellt sammanhang som rimligen föranlett frågan. Vore det kräftskiva, hushållsrullemiddag eller travar av pappersservetter skulle frågan knappast ha ställts. Men finns en möjlighet att försöka håna mig så är det alltid några som tar den - och varsågoda ni medvetet oförstående surpuppor, era kommentarer ändrar inte min uppfattning.

Magdalena Ribbing, 06:58, 25 april 2012. Anmäl

@Anonym. Magdalena Ribbing har säkert varit på kräftskiva, men inget i frågan tydde på att det handlade om kräftskivor eller "fingermat". Det kan säkert vara bra att ha en bunt pappersservetter inom räckhåll med tanke på tillfälliga olyckshändelser, men att någon vid en vanlig middag är tvungen att torka munnen så flitigt att servetten blir helt nerkladdad låter riktigt märkligt.

Anonym, 06:52, 25 april 2012. Anmäl

Märkligt att Ribbing här aldrig varit på en kräftfest. Där om något så äts det med händerna och det är inte läge för snobbiga vita stärkta linneservietter direkt. Saltlaken från kräftorna rinner ner på fingrarna och jag begriper här inte hur den maten ska kunna hanteras etikettsmässigt med kniv och gaffel- om man vill överhuvudtaget få någonting i sig. Den flatulenta kristna heteröverklassens traditionella framdukade av minimala piffiga oandvändbara sköljkoppar här är ett dåligt skämt som hör medeltiden till. Här behövs det framställda hushålls/toarullar (whatever) för gästerna som sitter med blöta saltsvidande fingrar. OOPs- nu sa jag det..

Anonym, 23:53, 24 april 2012. Anmäl

Vi vuxna individer har lärt oss att äta utan att grisa ner oss runt munnen. Haklappsstadiet är för länge länge sen passerat. Behovet återkommer möjligen på ålders höst när man i framtiden blir darrhänt...Månne är FS darrhänt?

LL, 20:10, 24 april 2012. Anmäl