Nykomlingsbjudande?

Fråga: Min pojkvän och jag flyttar snart till Stockholm. Ingen av oss är svensk så det finns många nya saker att tänka på. Frågan jag har är: bjuder man på mat och dryck när man är ny på jobbet? Typ att man tar med någonting från hemlandet och bjuder på? Eller gör man inte så här i Sverige? Hur ska min pojkvän göra när han börjar inom fyra veckor?

Svar: Nej, det är inte svensk tradition att en nyanställd bjuder sina nya arbetskamrater på något ät- och drickbart. Någon gång kan ett företag med omtänksam kultur se till att den som är ny bjuds på lite bättre invigningskaffe för att lära känna sina kolleger. Men inte heller det är vanligt.

Annons:

Blir det efter en tid någon form av gemensamt möte, som de flesta arbetsplatser har då och då, så kan din pojkvän fråga om det skulle passa att han tar med något litet ätbart från sitt hemland. Det låter som en väldigt trevlig tanke, men det är viktigt att det inte blir något stort och fint, utan något litet och gott. Svenskar är vanligen rädda för att andra ska vara mer generösa än vad de själva är.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (50)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 50

Fredrik: Om du tycker det är "fånigt" att vara lite bussig och talar om det högt och tydligt (verkar det som) är det inte underligt att du inte blev omtyckt. Du kunde väl bjudit på frukt eller något annat du gillar, det måste inte vara fikabröd om man inte gillar det. Med din attityd blir man inte populär, det var nog inte att du inte bjöd eller hämtade kaffe utan din inställning som gjorde det. P.S Kanske fundera på att starta eget om det är så besvärligt med det sociala? D.S

Maja Gräddnos, 13:06, 3 maj 2012. Anmäl

Det är så otroligt fånigt med såna här saker. När de nya arbetskamraterna förväntar sig saker av den nyanställde - otroligt besynnerligt att man som nyanställd på en arbetsplats ska behöva börja anställningen med att lägga ut pengar till de andra anställda för att bli socialt accepterad. Ännu värre är det när dessa oskrivna regler bara antyds och istället för att informeras om av en chef . Själv äter jag nyttigt och fikar inte och dricker inte kaffe. På ett jobb där den sociala regeln var att den nye skulle hämta kaffe efter lunchen så blev jag socialt utfryst när jag meddelade att jag inte dricker kaffe och inte tänker agera passopp så de kunde hämta sitt eget kaffe. Fånerier från vuxna människor säger jag. Jag är där för att arbeta och inte manövrera mellan oskrivna regler och sociala koder med kaffe och tårtor som verktyg!

Fredrik, 06:41, 3 maj 2012. Anmäl

Min erfarenhet är att när en kollega från en annan kultur tar med sig något från hemlandet blir det mycket uppskattat. Trevligt initiativ men kanske inte som helt ny, vänta någon månad.

A.H, 22:21, 1 maj 2012. Anmäl

Det finns andra saker som är viktigare i längden... en utländsk vän till mig som började jobba i Sverige började, i ett alltför "tidigt" skede fråga folk om de ville umgås på fritiden. Något som ofta fick folk att rygga tillbaka. Det gäller att hitta nån lämplig "inföding" som man kan prata med om allt sånt här. Det är ju högst intressant, spännande och roligt med olika arbetsplatskulturer...!

Anonym, 15:57, 1 maj 2012. Anmäl

Jag har jobbat på ett antal arbetsplatser sedan mitten av 80-talet, mest kontorsmiljö. Ju mindre arbetsplats desto mer firande vid början och slut av anställning. När man börjar bjuder man på fika någon gång första veckan (på fredadgsfikat eller första gemensamma samligen). Ofta bjuder chefen den nye på lunch för att få chansen att lära känna varandra och prata mer öppet än under anställningsintervjun. När man slutar bjuder firman, större ju längre man har jobbat, extra festligt fika eller rent av gemensam lunch för hela firman (liten firma, lång anställning t.ex. vid pensionering). I stora företag fungerar ju inte det här. Eventuellt kan man bjuda närmaste avdelningen på fika, men det är inte alltid självklart vilka det är eftersom många samarbetar dagligen med vissa personer på andra avdelningar och man kan ha olika chefer på olika nivåer.

GabriellaST, 10:23, 29 april 2012. Anmäl

Jag antar att MRs svar inte refererar till ett slang och förbrytarlexikon, det låter mest som om intjilning var obligat för att slippa kompanistryk på kåken. Och på tryckerierna skämtades det mycket, tror inte alls det var allvarligt meant det där med bjuda gubbarna på sprit.

Anonym, 17:58, 27 april 2012. Anmäl

Om din pojkvän vill bjuda på nåt gott till fikat på sin nya arbetsplats är jag säker på att det kommer uppskattas och inga svenskar kommer bli "rädda för att uppfattas som mer generösa än de själva är". Det beror nog på bransch och företagets välmående men för mig har de flesta nya jobb oftast inneburit en välkomstlunch med nya avd eller chefen som företaget bjuder på.

Cissi, 15:08, 27 april 2012. Anmäl

Helt fascinerad av detta. Aldrig ens hört ordet!

Malin, 14:37, 27 april 2012. Anmäl

inkilningstårta förekommer absolut! Hur vanligt det är kan jag dock inte avgöra. På mina senaste arbetsplatser (i Uppsala och Västerås) har det förekommit. Det har t.o.m. hänt att "befintlig" personal - vänligt! - har upplyst den nyanställde att det kunde vara lämpligt att ta med något till kaffet.

Kvarting, 14:15, 27 april 2012. Anmäl

Kära frågeställare: Som du märker är erfarenheterna olika beroende på bransch. Själv har jag aldrig varit med om att någon förväntar sig en fikabjudning av den som just börjat. Däremot tror jag att de flesta arbetsplatser har någon form av fikakultur. Antingen har man ett rullande system där en eller flera tar hand om fredagsfikat eller liknande. Eller så bjuder var och en när andan faller på. Jag tycker din pojkvän ska avvakta och se (eller fråga!) hur fikakulturen är på just hans arbetsplats och när och om det blir hans tur att bjuda, så kan han bjuda på just det som han tycker är kul att ta med.

Ninna, 09:46, 27 april 2012. Anmäl