Föddfråga?

Fråga: Jag är en tjej med utländsk bakgrund som tydligt framgår av utseendet. En fråga jag ofta får av personer jag knappt känner eller nyss har träffat är ”var kommer du ifrån?” Jag är född i Sverige och pratar felfri svenska och känner mig lika svensk som Ikea. Jag undrar om de har rätt att fråga mig om mitt ursprung fastän jag inte har tagit upp det och de knappt känner mig.

Svar: Det är en återkommande fråga till min spalt, det du beskriver – och jag blir varje gång lika bestört över människors fantasilöshet, över deras oförmåga att föreställa sig vad deras frågor kan ställa till med. Men man kan inte säga att andra inte har rätt att fråga inom rimliga ramar. De kanske rentav tror att de visar artigt intresse. Helt säkert frågar de allra flesta av något slags vänlighet, och förstår inte vad de faktiskt säger.

Annons:

Du kommer aldrig att klara dig från frågorna, det verkar beklagligtvis ligga i människans natur att vilja ta reda på andras ursprung. Vill du inte svara som det är: “mitt ursprung är xxx men jag är född i Sverige” så du kan helt enkelt säga ”jag är född och uppvuxen i Sverige” (eller den ort som du bott/bor i) och så byter du genast samtalsämne, vilket borde få andra att inse att de ska sluta fråga.

Om de då ändå fortsätter att fråga, typ ”jamen du kommer väl från något annat land” så svarar du lika lugnt ”jag är alltså född i Sverige”. Det vore konstigt om frågandet skulle fortsätta – gör det ändå det så säger du ”varför frågar du om detta?”

Då måste frågaren säga ”jamen du ser inte svensk ut” och då kan du fråga tillbaka ”hur ser en svensk ut?”

Men förmodligen slipper du detta möjligen snälldumma frågande efter den repliken.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (117)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 117

Nämen @hallå. Nu gör du det igen. Läser in något som inte finns. Aggressiv? Och det läser du... var då? Nej förresten, bry dig inte om att svara. Nå, som ett kort svar eftersom du har läst mitt första inlägg tokfel från början. Det var ingen kommentar kring sakfrågan, jag har inga problem med dylika frågor, varför du nu tolkade mitt inlägg så. Jag vände mig bara mot hur illa nämnda begrepp användes här, och använde då min egen bakgrund för att illustrera hur begreppen bör användas. Du vet, jag är en sådan där jobbig språkpolis. Prova att läsa mitt inlägg nu så kanske kronan trillar ner. Jag brukar inte läsa den här spalten, men det har hänt. När jag tänker efter har jag sett ditt nick förr, stamgäst kanske? Och en som försöker provocera tydligen. "Tagga ner"? "Lugn och fin"? Mhm. :) Nej, en särskilt klok kvinna är du inte, i alla fall inte här och nu. Men jag ska ge dig ett tips: När man läser ett inlägg behöver man inte läsa mer än just det som står. Att plocka fram tankeläsarstruten behövs faktiskt inte, inte för någons skull. Bara läs orden, och lägg inte in en massa känslor mellan raderna, för de är oftast bara en spegling av dina egna. Ifall du nu undrar så nej, jag upplever ingen harm, känner mig inte påhoppad av dig eller ens lite irriterad. Jag mår riktigt bra. Ha en trevlig kväll.

Nina, 21:06, 23 maj 2012. Anmäl

@Nina, 18:26 - det är kul hur agressiv du blir. Innantill läste jag och jag gav dig förslag eftersom det ingenstans framgick av dina kommentar att man kan svara så som jag föreslog. Jag är en klok kvinna men någon tankeläsare kommer jag inte ens att bli för din skull. Så tagga ner vetja, jag skrev ingenting som inte föranleddes av din första kommentar. Lugn och fin!

hallå, 23:46, 22 maj 2012. Anmäl

Varför blir ni "bestörta" över detta? Det är väl ett lite väl stark uttryck. Ofta menar personen säkert vilken stad man kommer ifrån. Om inte så är det säkert så att personen inte vet om personen är svenskfödd eller inte men skulle vilja lära känna denne bättre, och kanske ha ett eventuellt samtalsämne. Om personen i fråga då bara svarar att man är svenskfödd så är det väl inget mer med det, varför ta illa upp? Detta är väl en harmlös fråga som går att stoppa i sin linda om man inte vill utveckla svaret vidare. Vad får en konversation egentligen handla om förutom väder? (men om man är bonde kanske man tar illa upp om man gillar värmeböljan så då blir man nog bestört)

Sara, 18:41, 22 maj 2012. Anmäl

@hallå - och var i mitt inlägg har du läst att jag skulle ha något emot att säga "Mina föräldrar är från ... men jag är svensk". Det är nämligen precis det jag säger. Jag vet inte hur du läste mitt inlägg, men fel har du absolut läst. Det är kommentatorerna, Magdalena och till och med frågeställaren själv som använder nämnda begrepp felaktigt. Jag har inte samma ursprung som mina föräldrar. Och vad gäller din slutkläm, du tycks ha läst in något mer i mitt inlägg som inte finns. Jag förstår utmärkt väl att folk frågar mig om mitt ursprung, eftersom det vid en första anblick inte syns att det är svenskt. Läs mitt inlägg och se att där inte finns det minsta agg mot detta. Jag förstår dem fullt ut, och pratar glatt om saken. Och frågar folk om deras ursprung. Läs innantill nästa gång.

Nina, 18:26, 22 maj 2012. Anmäl

Jag har flera gånger frågat folk med utomeuropeisk utseende vad de kommer ifrån och då syftat på vilken stad de kommer från (jag bor i en studentstad där alla är inflyttade) men nästan alltid fått svaret "Min släkt kommer från XX". Med tanke på det svaret antar jag att jag är en av få som i första hand är nyfiken på om personen är uppvuxen i tex. Norrland eller Skåne.

Elin, 12:51, 22 maj 2012. Anmäl

Jag förstår att många frågar och säkert med olika bevekelsegrunder. Men många menar nog inget illa utan kommer bara inte på något att prata om. Låtsas missförstå och svara jag är från Sundsvall (eller den svenska stad där du är uppväxt). De flesta förstår nog och frågar inte vidare, och skulle det ändå göra det så tycker jag nog att du har rätt att svara något fräckt.

E, 16:51, 21 maj 2012. Anmäl

Nä här i Sverige får vi inte prata politik,religion,mat,väder. Finns alltid någon som tar illa upp eller blir KRÄNKT. Istället ska vi stå o le som dumma fån.

VF, 15:37, 21 maj 2012. Anmäl

Tänk på att Sverige började befolkas ganska nyligen. Släktforska om du är intresserad, och du lär hitta många "nationaliteter. Om du nu prompt måste fråga: Varifrån kommer du, så säg åtminstone: Hej! Jag kommer från ABCXYZ, varifrån kommer du? Alltså, bjud på dig själv!

Liz, 19:32, 20 maj 2012. Anmäl

@Nina - och vad har du emot att säga något i stil med 'Mina föräldrar är från X och Y, men jag är född i Sverige'? En person med mörk hy, mörkt hår kommer aldrig att ses som ursprungssvensk vid första anblick, inte än på bra många hundra år i alla fall. Den som är trött på att vänta ut den tiden kan ju acceptera att de befinner sig i en svårdefinierad gränszon mellan svensk och ickesvensk och antingen göra livet lättare för dem som undrar eller gå omkring och hysa agg.

hallå, 18:54, 20 maj 2012. Anmäl

Härstammar från? Har rötter i? Ursprung? Alltså... jag är precis som frågeställaren en andra generationens invandrare, det vill säga född i Sverige. Mina föräldrar kommer från två olika länder. Själv kan jag inte med bästa vilja se mig som något annat än svensk (hur mörkt hår och mörka ögon jag än har). Och nog tusan anser jag att mitt ursprung är svenskt, även om inte mina föräldrars är det. Mina rötter finns till hundra procent i den västmanländska myllan. Jag härstammar inte någon annanstans ifrån än Sverige. Tack så mycket. Vänligen ha lite koll på begreppen.

Nina, 16:03, 20 maj 2012. Anmäl