Löftesförnyelse?

Fråga: Jag har blivit inbjuden att övervara ett pars förnyade bröllopslöften. Det har jag aldrig varit med om förut och vet inte hur etiketten ser ut för detta. Klädsel är kavaj och det blir buffé efteråt.

Min fråga gäller om jag bör ha med en present till paret? Jag har sökt information på internet och bland mina vänner men inte hittat något svar. Det verkar vara en ganska ny företeelse och inte så många som vet hur etiketten ser ut. Vet månne Magdalena hur jag ska bete mig för att det ska bli rätt?!

Svar: Att förnya sina vigsellöften är som du skriver nytt och det finns inget etablerat regelverk kring det. ”Brudparet” kan inte förvänta sig att deras släkt och vänner ska ge presenter för att lyckönska dessa två på grund av att de lovar varandra något som de redan lagligt har avgivit löften om inför en myndighet och vittnen.

Men denna moderna markering av att ”vi tänker fortsätta hålla ihop” kan ju vara ett tillfälle att fira, om man tycker så, som med den fest du är bjuden på. Presenten behöver inte vara något annat den gåbortspresent som du förmodligen ändå skulle ge men du kan ju välja något i hjärtform, något litet föremål, som symbol för den kärlek som inbjudarna har behov av att manifestera igen inför sina vänner.

Magdalena Ribbing