Bröllopstalgräns?

Fråga: Är i den trevliga situationen att bli bjuden på en del bröllop och skulle gärna hålla tal de gånger jag känner att jag har en nära relation till någon i brudparet. Var dock bjuden på ett bröllop för något år sedan där jag tillfrågades om jag ville hålla ett tal. Jag hade dock inte räknat med den stora mängden talare och när sittningen var inne på sin tredje timme trodde jag att toastmastern glömt bort mig. Efter ytterligare cirka en timme hoppades jag att toastmastern glömt bort mig. Till slut fick jag ordet, höll mig mycket kortare än planerat, satte mig ner igen och fick vänta ytterligare på de sista talarna.

Jag upplevde situationen som mycket olustig eftersom jag tyckte att mitt tal inte tillförde något till festen utan bara drog ut på en oändligt lång (och i ärlighetens namn ganska tråkig) sittning. Sedan dess avstår jag gärna från att hålla tal då jag helst ser att sittningar inte skall vara för långa och att alltför många, alltför långa, och ofta ganska dåliga, inte sällan improviserade, tal skapar en dålig feststämning.

Annons:

Nu gifter sig snart en av mina, sedan många år tillbaka, allra närmsta vänner och jag känner att jag gärna skulle vilja hålla tal, men jag är rädd för att hamna i en situation som den ovan, att mitt tal blir ett i mängden och inte tillför något. Hur kan jag undvika detta? Kan jag anmäla till toastmastern att jag gärna håller ett tal, men bara om det inte är fler än X tal totalt, kan jag stryka mig från talarlistan under sittningens gång om jag tycker att det har varit tillräckligt med tal, eller skall jag bara strunta i mitt tal?

Svar: Du beskriver perfekt den situation som uppstår på allt fler bröllop: alldeles för många tror att de måste hålla tal, de tror att ju längre talet är dess bättre och att talets längd är en mätare på hur mycket vän talaren är med festföremålet. Allt fler anser att de ska visa videos, spela musik, uppträda i halvtimmeslånga sketcher, toastmaster förmår inte sätta stopp, gästerna orkar inte höra på, middagen tar hela natten, det blir ingen tid till samtal eller dans och hela kalaset blir segt och tråkigt.

Inget tal borde vara längre än tre minuter men gärna kortare. Ett tal ska vara genomtänkt, inövat och vänligt. Ingen gäst vill höra om brudens eller brudgummens liv från första blöjan till bröllopsdagen. Ingen gäst är intresserad av hur rolig bruden var som fyraåring, eller att lyssna till en redogörelse för brudgummens olika kärlekspartners, resor, fadäser osv.

Så ta kontakt med toastmaster-madame, föreslå efter dina egna genomlidna erfarenheter att det sätts stopp efter tre minuter (kan göras på olika skämtsamma sätt) och att talarna är informerade i förväg om att de har allra högst tre minuter på sig. Då klarar de av att avbrytas efter den tiden, få rött kort och förmås sätta sig. Kan du och toastmaster-madame organisera detta kommer detta bröllopskalas att bli roligt, spänstigt, underhållande.

Du kan om du vill avanmäla dig från talarlistan under festens gång och du kan villkora ditt talande så att du avstår om talen blir fler än tio eller vad du tycker verkar okej.

Sist: det är jättebra att du tänker som du gör, vore alla så pass hänsynsfulla skulle många bröllopsfester bli mycket roligare!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (27)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 27

Som toastmaster kan man infornera blivande talare om följande regel: 1. Stand up 2. Speak up 3. Shut up

Dan Töllborn, 09:42, 29 maj 2012. Anmäl

Jag tycker brudparet ska säga till sin toastmaster att talen får vara si och så långa och INTE för många! Jag var på ett bröllop där man knappt fick äta eller gå på toaletten eller ta en cigg på åtskilliga timmar, det var vedervärdigt. Föreläsningar har jag nog av i skolan. Det vore självbevarelsedrift att kolla antalet anmälda talare till nästa gång...

E, 10:25, 28 maj 2012. Anmäl

Jullen: Ne, det var vårterminen -08.

Anonym, 15:04, 25 maj 2012. Anmäl

Hu! Tal i mängder är tradigt. Var på ett bröllop med alldeles för många och långa (och dåliga) tal. Värst var att alla familjemedlemmer på båda sidor skulle berätta sagan om hur X och Y träffades. Det var lite småskoj första gången, men när man hört samma berättelse 5-6 ggr var det ju inte så kul längre... Man tycker att nära familjemedlemmar kunde synkat lite med varandra så de inte berättar exakt samma sak flera ggr... Tal skulle behöva både en maxgräns i tid samt att man kollar av så "ämnet" inte redan är upptaget. Ingen blir glad av att lyssna på samma historia om och om igen av dåliga talare...

miette, 13:58, 25 maj 2012. Anmäl

Hej! Tråkigt att alla bara drar upp dåliga erfarenheter av högtidstal. På de flesta tillställningar jag har varit på har det funkerat hyfsat, även om jag fick träsmak i baken på ett bröllop där allt för många kände sig kallade. Men roliga kärleksfulla tal kan vara ett minne för livet. När jag själv har hållit tal har jag alltid tränat innan och låtit någon komma med synpunkter. Min bror sa att de värsta talen är från stolta föräldrar på doktorsmiddagar, så när han doktorerade sa min syster att har du klarat att doktorera så får du klara att familjen sjunger för dig. Så det gjorde vi också med besked. Så med omdöme och en toastmaster som styr lite där det behövs kan tal och sånger vid middagen bli riktigt trevligt.

B, 08:24, 25 maj 2012. Anmäl

Anonym 00:30: Hoppas du är 80 år och att Hööken sade det där på 50-talet.

jullen, 16:35, 24 maj 2012. Anmäl

Och varför ska bestmannen, eller någon annan "vän" i sitt tal berätta om tillfällen när brudgummen gjort bort sig? Det är pinsamt och obehagligt både för brudparet och gästerna.

Hm, 11:15, 24 maj 2012. Anmäl

xelom15:43 , det skulle göra sig bra i en fars! Var ju jättekul.

Siri, 10:38, 24 maj 2012. Anmäl

@Kotten, 20:46: även vana talare kan behöva repetera sina tal och ta tid på dem. Träna hemma flera gånger, sätt en timer på 3 min (nej, inte mer, man hinner säga det viktigaste på 3 min), stryk allt som faller utanför. Stryk interna skämt, stryk klyschor (t ex jag är ingen talare men, eller redan de gamla grekerna ...), träna på att betona rätt, träna på att höras i ett större rum, träna magstödet, träna på att stå stilla. Träna in talet så du kan det utantill, men det är okej att ha med en minneslapp. För egentligen räcker det med att lyckönska brudparet och föreslå en skål. ;-)

Annalisa, 09:33, 24 maj 2012. Anmäl

Nog är det toastmasterns uppgift att säga "tyvärr, vi har redan 10 tal under middagen och fler får inte plats"? Jag har också varit på bröllop där man knappt fått äta för att det varit tal på tal på tal. Middagen har dragit ut i flera timmar och alla tycker att det är trist. På vårt bröllop var det som tur var bara föräldrar, syskon och tärna + marskalk som höll tal och det blev alldeles lagom! För alla ville vi ju dansa och ha skoj efter middagen också!

Åsa, 09:17, 24 maj 2012. Anmäl