Penningpresent?

Fråga: Har fått inbjudan till födelsedagsfest där det klart står att man undanber sig presenter. Istället önskar man ett litet ekonomiskt bidrag från var och en.

Min fråga är om man kan komma ”tomhänt” till festen eller om man ändå bör ha med sig någonting?

Annons:

Svar: Intressant att inbjudaren inte vill ha “presenter” men gärna pengar – sådana är väl också en present? Det är alltså föremål som inbjudaren inte vill ha. Är det en så kallad betalfest där gästerna ska ge en viss bestämd summa för att få vara med på kalaset?

Nåja, ge det önskade bidraget och kom tomhänt till kalaset. Finns inte ett bankkonto angivet så ta med kontanterna i en snygg liten ask med rosett om, så ser det ut som den present det är.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (36)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 36

oj: då hade han fått ta med sig en inslagen present. Värd mer än 40 kr. Men en present, inslagen i papper med snören om.

Johanna, 09:57, 30 maj 2012. Anmäl

Johanna: hur hade du gjort om din son verkligen velat gå på just det kalaset?

oj, 21:23, 29 maj 2012. Anmäl

Jag har på senare år fått ta del av ett annat fenomen angående presenter och pengar. Min son, 8 år, blev senast nu i helgen bjuden på ett födelsedagskalas hos en klasskompis. På inbjudan stod att presenter inte var nödvändigt, men gärna pengar, max 40 kr. Barn ska inte ge varandra pengar, så han fick inte gå på det kalaset. Vi förklarade för honom varför och han tyckte det var ok. Jag har inte pratat med föräldrarna, kommer någon fråga ska jag förklara varför. Men jag tycker idén är så befängd så det är inte sant. Ok att det ju rent krasst är en bättre ekonomisk deal för den som bjuds in, då en födelsedagspresent nog går på i alla fall 100 kr, men rent principiellt tillåter jag inte att min son ger kontanter till en kompis som en present. Han har också tidigare blivit inbjuden till kalas där föräldrar ber om ett ekonomiskt bidrag. Då ordnar man inga kalas om man inte har råd. Han fick inte gå på det kalaset heller.

Johanna, 13:04, 29 maj 2012. Anmäl

@Xelom: men så fruktansvärt! Nej, var och en bör få "kamouflera" vilken penninnivå man haft möjlighet att lägga sig på genom att ge något man själv kommit på. Jag köper aldrig utifrån någons specifika önskelista (fast hittar gärna på något bra utifrån en generell uppfattning om intresseområde!), inte heller sätter jag in pengar så att födelsedagsbarnets förälder/maka ska kunna gå och inhandla det de själva vill, med full vetskap om hur mycket/lite jag har råd med just då....jag brukar erbjuda att ge kvittot om det finns anledning att misstänka att presenten är helt fel/dubblett, men då får de säga till!

Men..., 14:54, 28 maj 2012. Anmäl

Jag hör till dem som tycker att födelsedagsfirande handlar om uppmärksamhet, glädje och ett tillfälle att visa den som fyller år att man tycker om hen. Och även ett tillfälle för den som fyller år att visa sina vänner uppskattning. Jag ogillar att presenter ens nämns, än mindre lämnas önskemål om, och den som om än aldrig så vänligt delger mig sitt (eller födelsedagsbarnets anhörigas) kontonummer, kommer inte att få pengar....jag tycker inte att en presents penningvärde ska bli uppenbart (förutom om det är ett föremål/företeelse vars värde är allmänt känt), eller omnämnas. Jag tycker att alla ska få ge utifrån egen förmåga och att en hemmagjord present, en egenhändigt skriven dikt/sång, ett blomsterarrangemang av hemodlade blommor osv, är minst lika värdefullt som den femhundring till 18-åringens märkesprylar till det blivande egna hemmet som 18-åringens föräldrar hoppas på...

Anneli, 14:41, 28 maj 2012. Anmäl

"Och presenter ska ju inte vara någon anledning till att få något tillbaka. Dem ger man ju utan förbehåll."

L, 09:27, 28 maj 2012. Anmäl

Jag har alltid tyckt att det är roligt att det är meningen att den som fyller år ska ha äran att få bjuda alla på saker. Och presenter

L, 09:26, 28 maj 2012. Anmäl

Att ordna fest med mat och dryck i en hyrd lokal är dyrt även om man försöker ta det enkelt. I min bekantskapskrets brukar man alltid bjuda och jag har aldrig varit med att någon önskar sig pengar men då är jag medelålders och mina vänner har jobb och skaplig ekonomi. En gång var jag på en födelsedagsbjudning då man istället för presenter önskade sig ett ekonomiskt bidrag för att hyra in en orkester och det var ett roligt inslag på festen och vad jag vet tyckte ingen det var fel. Att man ber gästerna ta med egen dryck eller till och med ett litet bidrag till festen istället för present är det egentligen fel. För många är det kanske enda sättet att möjliggöra att ha kalas. Det är lätt att dömma när man själv har råd. Jag hörde nyligen att det har blivit vanligare att man ber folk äta middag innan festen och bara bjuder på cocktail och tilltugg på 40 -årsfester. Tja varför inte? Jag har inte varit med om det men det viktigaste är väl att man har trevligt och alla vet vad som gäller. Så var inte så fördömande utan inse att folk har olika förutsättningar att ordna fester.

B, 23:20, 27 maj 2012. Anmäl

Pansjo, 11:51 Om du läst kommentarerna noga nedanför så ser du att ingen direkt motsätter sig organiserade fester på lokal mot betalning. Däremot om man har mottagning i sitt eget hem och sagt att man inte vill ha presenter men gärna tar emot pengar, så är vi många som tycker det är fult och lågt gjort.

Anonym, 12:32, 25 maj 2012. Anmäl

Men vadå ... subskriberade fester är väl inget modernt påfund. Sådana har i alla fall funnits i minst de 40-50 år som jag har deltagit i sällskapslivet. Och knytkalas, både bra organiserade och fullkomligt uruselt arrangerade har jag också genomlevt. Jag föredrar helt klart det subskriberade kalaset framför andra sorters knytkalas. Om det nu är ett subskriberat kalas som avses i frågan så förstår jag inte alls er som kommenterar och känner er förnärmade av själva tanken på ett sådant. Det är ett alldeles utmärkt sätt att ordna en fest för fler människor än man annars skulle kunnat bjuda, i en lokal som man annars inte skulle haft råd med och med mat och andra arrangemang som annars inte alls skulle varit möjliga. Själv går jag väldigt gärna på den typen av fester. De brukar kunna bli roligare än vanliga middasbjudningar eller mottagningar. Och har arrangören sagt sig inte vilja ha presenter och blommor så respekterar jag det. Man måste väl ändå anta att det finns ett skäl för ett sådant önskemål.

Pansjo, 11:51, 25 maj 2012. Anmäl