Svärföräldraordning?

Fråga: Efter att dottern har sällskapat med sin pojkvän en längre tid (över ett år) och har ett etablerat samboförhållande anser vi att det börjar bli hög tid att träffa pojkvännens föräldrar. Min fråga är om det är flickans föräldrar som bör ta initiativ till detta eller är det pojkens?

Svar: Bäst och mest naturligt vore om din dotter och hennes pojkvän, som ju bor ihop nu, bjöd sina respektive föräldrar hem till sig. Det behöver ju inte vara mer än kaffe en söndagseftermiddag.

Annons:

Enligt gammal etikett bjuder fästmannens föräldrar fästmöns föräldrar på middag för att de ska lära känna varandra. Men det finns en lika etablerad tradition att fästmöns föräldrar bjuder först. Det blir ”rätt” vem som än bjuder först. Kanske kan man numera säga att den som har mest initiativförmåga bjuder först.

Men som sagt, det vettiga vore att de två ungdomarna bjuder hem sina respektive föräldrapar så att alla får träffas. Förr fanns inte den möjligheten, då bodde man knappast ihop innan vigseln, åtminstone inte öppet borgerliga kretsar som är grunden till så mycket av gammal etikett – och den behöver man inte följa när den är otidsenlig.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (21)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 21

Så klart att alla skall träffas! När man gifter har man inte längre varsin familj, man blir del av en ny större familj. Jag har såklart närmare band med mina egna föräldrar och syskon, men ser även min frus sida som min familj.

Tomas, 22:52, 24 maj 2012. Anmäl

Så klart att alla skall träffas! När man gifter har man inte längre varsin familj, man blir del av en ny större familj. Jag har såklart närmare band med mina egna föräldrar och syskon, men ser även min frus sida som min familj.

Anonym, 22:51, 24 maj 2012. Anmäl

Jag och min pojkvän har varit tillsammans i knappt fem år och våra föräldrar har ännu inte träffats, detta finns det ingen annan anledning till än att det inte har blivit av. Mina svärföräldrar bor rätt långt bort och när de har varit och hälsat på oss så har det inte fallit sig så att även mina föräldrar har varit det. Annars hade det säkert varit trevligt för alla inblandade att de hade fått göra det. Nu går vi i alla fall upp för altargången om knappt tre månader så om inte förr så får de bekanta sig med varandra då :)

Alexandra, 22:26, 24 maj 2012. Anmäl

Jag och min sambo har gott förhållande till både våra egna och varandras familjer och de skulle säkert komma bra överrens också men vi anser inte att det är en "självklarhet" för dem att träffas eller umgås ändå. Förr eller senare händer det nog i alla fall.

Anonym, 17:00, 24 maj 2012. Anmäl

Jag tycker oftast att det funkar bra, även om både min sambos och mina föräldrar är lite tysta och försiktiga av sig. Man får ju lov att vara vuxen, liksom.

Johan L (Webbsida), 16:27, 24 maj 2012. Anmäl

Vissa bittra individer tycks ta för givet att svärföräldrar inte kommer överens. Jamen, ge dem en chans åtminstone! Jag kan förstå tvekan om det finns t ex missbruk hos någon person, men olika bakgrund behöver inte vara något hinder. Vår son och svärdotter flyttade ihop i samband med deras födelsedagar, som infaller tätt inpå. Så det föll sig naturligt att vi svärföräldrapar träffades under enkla former på kaffe och tårta hemma hos våra barn. Mina egna föräldrar har t o m semestrat med mina svärföräldrar när det begav sig. Även om man inte får en nära relation, så är man ju inblandad i samma familj och bör kunna klara av varandra i samband med högtidsdagar etc.

Eva X, 14:41, 24 maj 2012. Anmäl

TIna, 11:38, Nyfikenhet i en strut säger jag. Tror inte heller paret är bortskämt, antagligen har dom en annan syn på när de möjligen är lämpligt att gemensamma föräldrar träffas. De kan finnas familjetragedier som omöjliggör möten också, om någon har en förälder som är alkoholiserad eller har andra problem kan den här typen av möten vara oerhört betungande. Likaså om paret kommer från vitt skilda bakgrunder. Föräldrar som stressar sina barn ska ta ett steg tillbaka och låta barnen ta initiativ. Men förvänta dig inte att så kommer att ske. Stilla nyfikenheten och gläds åt att ditt barn har någon att älska istället.

Anonym, 13:01, 24 maj 2012. Anmäl

Jag förstår inte heller varför de skulle vara bortskämda. När det handlar om familjen så har man ju väldigt olika uppfattningar och erfarenheter (även inom en familj). Vissa är väldigt nära sina familjemedlemmar, andra inte. För vissa är det viktigt att alla träffas direkt, för andra inte. I detta läget måste det naturliga vara att det unga paret arrangerar någon slags träff när de tycker att det är lämpligt. Det ska inte föräldrarna göra för att de tycker att det är "hög tid". Vad FS däremot kan göra är ju att ta upp det med sin dotter genom att säga t ex "det hade varit kul att träffa x:s föräldrar" men utan att ha krav eller förväntningar om att så kommer att ske innan paret faktiskt vill/har tid/ har möjlighet att arrangera någon träff.

Charlotte, 12:14, 24 maj 2012. Anmäl

Tina: På vilket sätt är barnen bortskämda? För att de inte själva tagit initiativ att bjuda in föräldrarna? Många här verkar ta för givet att alla bor i samma stad, eller i alla fall tillräckligt nära för att kunna bjuda in på en fika. Det är svårare att hitta något som passar då båda föräldraparen bor i helt andra delar av landet.

T, 11:54, 24 maj 2012. Anmäl

Maken till bortskämda barn! Självklart är alla föräldrar nyfikna på sitt barns partners och dennes familj. Om de sen blir goda vänner eller inte är upp till dem och att få chansen att träffas är väl ändå barnens ansvar att ordna. Om inte så kan förhoppningsvis den förälders om är nyfiken/väntar prata med sitt barn och föreslå något.

TIna, 11:38, 24 maj 2012. Anmäl