Bröllopssari?

Fråga: Jag har en fråga angående klädsel på bröllop. Jag är indiska och är således van vid att kvinnor bär ett klädesplagg som kallas sari vid festligare tillfällen såsom bröllop. Jag är själv bjuden till ett bröllop nu i sommar och har några frågor angående klädkoder och saris. Till vilken klädkod kan kvinnor bära saris på svenska bröllop? Är det ens korrekt att bära en sari på ett svenskt bröllop?

Svar: Sari är ett vackert plagg som för den med indisk bakgrund passar till alla slags klädkoder på bjudningar. Det blir perfekt att du har en festfin sari på bröllopet, korrekt och stiligt.

Magdalena Ribbing

Annons:

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (20)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 20

Som jag har förstått det så bär (oftast) bruden röd sari vid sitt bröllop, men en röd sari kan även användas vill andra tillfällen, oftast mest gifta kvinnor som bär rött (är de änkor "får" de inte längre bära rött däremot). Så rött är helt normalt och en vanlig färg att bära... däremot är väl en bröllopssari betydligt mer utsmyckad vanligen och bruden har mycket smycken mm så man kan inte missa vem bruden är... :)

Alexandra, 19:47, 30 maj 2012. Anmäl

En följdfråga, ska man undvika nån viss färg på sarin? Vit verkar ju osmart, hur är det med röd? Jag har hört att den som bär en röd sari har legat med brudgummen i Indien. Jag skulle verkligen inte vilja sända ut såna signaler. Är detta en spridd uppfattning?

Soffliggaren, 16:57, 30 maj 2012. Anmäl

@Anonym, 20:48 Att ingen bar vit sari på ett bröllop berodde nog på att vitt är sorg-färg i Indien, inte att de inte ville konkurrera med bruden. Men jag förstår att det måste ha varit oerhört vackert med alla människor i färglada saris.

Anonym, 16:29, 29 maj 2012. Anmäl

En Indiska som har en sari ser helt rätt ut på ett Svenskt bröllop. En Svenska som bär en sari på ett Svenskt bröllop utan att ha en stark anknytning till Indien kan förundra...

Christina GVA, 15:11, 29 maj 2012. Anmäl

Det är ju inte alls ovanligt att gäster har en intressantare klädsel än brudparet. Folkdräkten är ett lysande exempel. En folkdräkt från dalarna mot en enkel vit klänning går ju inte att jämföra. Det är ju knappast så att gästerna kommer flockas kring FS istället och beundra henne. Det viktiga är att man inte klär sig finare rent klädkodmässigt. Är det kavaj så kommer man inte i aftonklänning. Att däremot vara vackert klädd enligt klädkod och sticka ut lite - varför inte?

Rebecca, 10:46, 29 maj 2012. Anmäl

@ Jonas 54sthlm. Förlåt, jag måste ha varit otydlig. Vad jag menade var att om jag var i FS:s situation, alltså att om jag var indisk och skulle gå på ett svenskt bröllop, så skulle jag inte ha burit sari. Lika lite som om jag som svensk skulle samma kläder på ett indiskt bröllop som jag skullen skulle haft på mig på ett svenskt bröllop (oavsett om jag skulle känna mig mer hemma i det) , utan jag hade försökt klä mig så som de övriga gjorde. Om de bar sari så skulle jag bära sari.

Åsa S., 10:19, 29 maj 2012. Anmäl

Anonym: Skulle tro att majoriteten studenter som ansträngt sig nog att lyckas få biljetter till Nobelfesten också är så förtjusta i baler att de går 2-4 gånger om året i 4-5 år. (Efter balerna på morgonkvisten i U-A ser man dem sitta och äta korv o pizza vid gatuköken i sina klänningar och fracker.) Så du behöver nog inte oroa dig över att de skulle vara ovana vid kläderna. I övrigt är sari jättefint!

CvbT, 09:12, 29 maj 2012. Anmäl

Folkdräkter i Sverige är i och för sig ingen gammal företeelse, de flesta sk folkdräkter/bygdedräkter utvecklades av hembygdsrörelserna under 1930-talet. Så så urgamla är de typ not. Men de är liksom tex Sari, och frack m fl likställda med högtidsplagg.

Historiker, 01:00, 29 maj 2012. Anmäl

Åsa S, är du indisk? Annars är din kommentar tämligen OT. Frågan gäller en kvinna av indiskt ursprung som förmodligen känner sig väldigt hemma i sari. En fin sari är ett festplagg, finns inget skäl i världen att det inte skulle kunna användas i Sverige av en indiska! Helt ointressant vad en europé kan tänka sig att ha på sig i detta sammanhang.

Jonas 54sthlm, 22:18, 28 maj 2012. Anmäl

Ang sari och folkdräkt så har ju folkdräkten en gång i tiden varit vardagsplagg. Eller ja, det har ju alltid varit finkläder, men man hade ju samma sak, fast inte lika fint, till vardags. Så jag tycket absolut att det går att jämföra.

Myra, 21:23, 28 maj 2012. Anmäl