Matimun-pratare?

Fråga: Jag kämpar med att lära mina barn normalt fint bordskick, t.ex. påminner jag ofta om att inte prata med mat i munnen.
Inte minst för risken att sätta maten i halsen. Ibland råkar jag ut för att närstående vuxna pratar oavbrutet med mat i munnen
när barnen är med.

Jag vet inte hur jag ska hantera detta. Ska jag säga till personen och i så fall genera densamme inför barnen
eller ska jag ta det i enrum? Eller räcker det med att fortsätta prata med barnen om hur jag förväntar mig att de ska agera vid
matbordet.

Annons:

Svar: Ett bra bordsskick har man nytta och glädje av hela livet. Jättebra att du lär dina barn att äta snyggt.
Men när dina närstående vuxna avviker från det du lär dina barn kan du knappast säga till om detta i andras närvaro utan att vara ohövlig.

Men du kan göra två saker: Först förklara efter måltiden i ensamhet med dina barn att X pratar med mat i munnen, men det är inte så bra, så det ska barnen låta bli. Sedan vänligt säga till X när ingen annan hör på och förutsatt att ni verkligen är just närstående, att du kämpar med bordsskicket för barnen och du skulle bli så glad om X inte pratade med mat i munnen, eftersom du håller på att lära barnen att det inte är korrekt. Sagt i en vänlig ton till en som är närstående borde det inte tas illa upp – det är ju bedrövligt och oaptitligt med mat-i-munnen-pratare men dessa vet inte alltid om det.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (31)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 31

När man läser frågorna till den här spalten får åtminstone jag mig en obehaglig tankeställare över hur bakfalska och fördömmande en del människor är! De försöker att göra om andra vuxna människor till att göra prick precis exakt som dom vill att det ska vara! Och ve den som inte håller måttet! Den ska frysas ut, den bryter man kontakten med bara sådär eller förfasar sig över inför andra. Jag är glad att jag blev uppfostrad till en socialt välfungerande varelse där det absolut viktigaste var att ödmjukt inse att alla människor är olika. Vill man ha det exakt som man själv vill måste man nog välja att leva ensam. Både för sin egen skull men även för andras!

Mia, 21:29, 4 juni 2012. Anmäl

Håller med anonym. Lär barnen bordsskick och goda vanor men gör ingen större sak av det. Alla är och förblir olika och det finns faktiskt betydligt värre saker att oroa sig över o reta sig på än folk som pratar med mat i munnen. Är man vuxen dvs mogen så tar man INTE upp en sån grej inför någon annan. Där går gränsen! Jag råkade luta en penna mot munnen en gång när vi satt några stycken vid bordet och en person som jag inte kände sa ifrån med sån avsmak i rösten. Jag glömmer det aldrig! Då var jag i en känslig ålder. Idag hade jag sagt ifrån.

Mimmi, 21:22, 4 juni 2012. Anmäl

En arbetskamrat till mig brukar alltid prata med mat i munnen och han smackar hemskt också. Ibland lägger han näsan i sin smörgås också och har sedan rester av smör och pålägg i näsborrarna. Jätteäcklingt. Värst var dock en kvinna i chefsposition som jag arbetade med en gång i tiden. Hon pratade hela tiden med mat i munnen och så pass mycket att maten ramlade ut ur munnen ibland. Gräsligt. Kanske en ärftlig sak. Undrar hur hennes barn och man uppförde sig.

Sonora, 04:16, 3 juni 2012. Anmäl

Farmor: Tack för en söt historia! En sådan tillsägelse MÅSTE man ju bara lyda!

Maja Grädddnos, 00:48, 3 juni 2012. Anmäl

Katastrof, folk som pratar med mat i munnen, jorden går under; elände och fördärv! Att barn ska behöva växa upp i miljöer där det sker - ve och fasa! Vart har vårt samhälle tagit vägen egentligen? Total moralisk dekadens...

Elof, 17:06, 2 juni 2012. Anmäl

Barn är smarta nog att förstå att alla inte gör på samma sätt. Fortsätt prata med barnen om hur du förväntar dig att de skall uppföra sig. Om de tar upp ev vänner som gör på annat sätt behöver du bara säga "Ja, så uppför h*n sig men så gör vi inte i vår familj. Här pratar vi inte med mat i munnen." Det viktiga är att du inte gören stor affär av andras i dina ögon felaktiga beteende. Om du är trygg, lugn och konsekvent i ditt budskap så kommer barnen göra som du säger. I alla fall tills de är i tonåren :-)

Anonym, 21:49, 31 maj 2012. Anmäl

Kanske off topic: Mitt då treåriga barnbarn spände sina ljusblå i mig och sa på sin breda skånska: "Man får inte lov att prata med mat i munnen. Skärp dej, farmor!" Så det gör farmor sen dess.

Farmor, 15:58, 31 maj 2012. Anmäl

Har i 30 år försökt få en person att inte smacka och äta med öppen mun. Tror att det kan vara ärftligt. Andra i den familjen gör samma sak.

Taggbusken, 15:52, 31 maj 2012. Anmäl

Det finns en massa betydligt viktigare saker för FS att fokusera på som förälder än att få folk i vänskapskretsen att ha korrekt bordsskick. Det går inte att ställa i ordning en perfekt värld åt sitt barn, där det inte finns några problem eller motsägelser. Barnet kommer att få se en hel massa saker som kommer att väcka frågor, fokusera på hur man ska besvara dessa frågor istället - tex hur man ska förklara för barnet den dag man möter en tiggare. Jag tycker att man i möjligaste mån ska undvika att anmärka hur vänner och släktingar beter sig runt ens barn. Spara det tills när det verkligen behövs! Bordsskick kan barnet lära sig ändå.

Jena, 19:45, 30 maj 2012. Anmäl

Jag gissar att Tove skojar här, ingen tror väl att det är trevligt att prata illa om andra får man hoppas! Risken är för övrigt uppenbar att den andra personen bara tycker att du är dum i huvudet som insunierar att hen är ouppfostrad. Du är det definitivt om du gör så.

Anonym, 17:57, 30 maj 2012. Anmäl