Umgängesslut?

Fråga: Fick just ett sms från en f d kollega som jag inte har hört av på nästan ett år. Vi umgicks lite då men när vi inte längre hade en naturlig kontaktyta i form av gemensam arbetsplats rann umgänget ut i sanden. Nu skrev f d kollegan att hon tyckte att jag tog avstånd från henne och ville ha en förklaring. Hur bemöta det? Tacksam för tips.

Svar: Tråkigt läge. Som jag tolkar din fråga är din f d kollega sur för att du inte har hört av dig. Är det så verkar din f d kollega lägga kontaktbördan helt på dig. Har hon försökt ringa-mejla-sms:a dig under denna tid?

Annons:

Bara om hon har försökt få kontakt och du inte har svarat alls har hon anledning att fråga dig varför, och då kanske du har ett skäl, exempelvis att du har haft fullt upp privat och jobbmässigt och inte hunnit med något därutöver, eller vad det nu kan vara. Eller om du vill bli av med henne som vän, sms:a att du uppskattade den kontakt ni hade som kolleger en gång men att du nu när ni inte är kolleger längre tyvärr inte har tid med fortsatt umgänge.

Annars, om varken du eller hon har tagit kontakt med varandra, kan du ju helt enkelt sms:a till henne och säga att du inte alls har önskat ta avstånd från henne, men förmodade att hon hade mycket att göra eftersom hon inte hörde av sig. Det finns faktiskt inte så få människor som förväntar sig att andra alltid ska söka upp dem medan de själva inte ska behöva ta något initiativ.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (28)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 28

Varför göra en sån stor grej av det? Hon kände antagligen vänsap för dig och tyckte ni hade kul ihop o då är det ju så klart att hon undrar över varför du har dragit dig undan. Tycker det är bra av henne att våga fråga dig! Varför kan ni inte bara vara vänner och ses när ni ses och ha trevligt ihop? Kvinnlig vänskap har så lätt för att bli alltför komplicerad. Man lever bara en gång och det är väl trevligt att ha vänner?

Anna, 21:16, 4 juni 2012. Anmäl

Om inte du tog avståndet från henne så är det dags att ta upp kontakten igen. Man behöver inte jobba ihop för att träffas. Jag träffar mina fd arbetskompisar sedan 25 år tillbaka.

Anonym, 11:28, 3 juni 2012. Anmäl

Jag förstår inte riktigt varför FS mailar in en sån här fråga till just den här spalten? Det är väl strongt gjort av henne att vända sig till dig och fråga dig rent ut! Så har jag oxå gjort om nån bara dragit sig undan o jag har blivit osäker. Det låter som om ni har haft någon form av vänskap som hon kanske, märkligt nog, saknar eller undrar vad som hände. Vad du ska svara kan ju bara du veta. Svara såsom du själv skulle ha velat haft för svar om du varit i hennes sitaution.

ofelia, 18:36, 2 juni 2012. Anmäl

@Polly, 16:14, 31 maj Jag håller verkligen med dig! De tidigare arbetskamrater som man tyckt om kan man gott luncha med då och då. En stunds småtrevligt skvaller om vad som hänt är alltid uppiggande. Inte betungande på något sätt, utan ett otvunget sätt att hålla relationen vid liv.

YaYa, 09:35, 2 juni 2012. Anmäl

@Polly 16.14: Å vilket bra svar!

ak, 04:39, 1 juni 2012. Anmäl

"tagit av stånd från dig" är en kulig särskrivning

D, 17:21, 31 maj 2012. Anmäl

Varför dumpa någon man uppenbarligen har haft kul med? Kan man inte offra t ex två luncher per år eller liknande på någon som uppenbarligen tycker om en tillräckligt för att vara ledsen för att umgänget har runnit ut i sanden? Det verkar direkt grymt att "göra slut" per SMS, även med en bekant. Gör man det har man i och för sig varit ärlig, men har å andra sidan sannolikt skaffat sig en fiende. Inte skulle man tala väl om någon som gjort något så sårande. Kollegan kan ju faktiskt dyka upp i framtida yrkesliv. M:s förslag är det bästa, "jag uppskattar verkligen allt roligt vi gjort under åren, men så som min liv ser ut nu är det jättesvårt att hinna ses när vi inte längre jobbar tillsammans". Ärligt, utlovar ingenting, men inte elakt. Magdalenas svar låter däremot som om det kommer från en snorkig person som utnyttjade ens sällskap för att det var bekvämt när man jobbade tillsammans, men därefter inte tycker att man är fin nog. Även ni som tycker att det har varit bra att få raka svar uttrycker knappast någon sympati för den som har givit er dem.

Polly, 16:14, 31 maj 2012. Anmäl

Det var alltså inte vad du gjorde så mycket som resonemanget jag klagade på :).

Camilla, 15:43, 31 maj 2012. Anmäl

@K Nja, jag menade inte att du borde sluta höra av dig eller nåt sånt, utan bara att det kändes meningslöst att meddela någon att man inte var intresserad av envägskommunikation, men sedan fortsätta att upprätthålla en kontakt som bara kan beskrivas som sådan. Att sedan påstå att personerna i fråga som inte hör av sig är dåliga på att upprätthålla kontaktnät, bara för att de inte håller kontakten med mig, kändes också lite fel. Oftare är det väl så att de upprätthåller ett annat kontaktnät :).

Camill, 15:42, 31 maj 2012. Anmäl

För mig spelar ingen roll vem som tar intiativet jag eller de ! Viktigaste är att ha kul tillsammans och skaffa en fet kompiskorg !!! Alla är välkommna till min vänskap ))

Anna Armenian, 15:32, 31 maj 2012. Anmäl