Förnamnspresentation?

Fråga: Jag har en fråga angående hur man presenterar sig själv.
Jag och min pojkvän hade nämligen en diskussion om detta häromdagen.

Han har en tendens att hälsa med för- och efternamn när han presenterar sig för mina väninnor.
Jag har lite skämtsamt bett honom att bara säga sitt förnamn men då envisas han med att säga att han blev uppfostrad med att presentera sig med både för- och efternamn.

Annons:

Anledningen till att jag föredrar bara förnamn när han hälsar på mina kompisar är att jag tycker att det blir lite opersonligt att hälsa med båda namnen. Dessutom kan jag tycka att hälsa med båda namnen kan man få en liten ”överklasston”.

Självklart tycker jag att man ska hälsa med för- och efternamn i andra sammanhang, mer professionella sådana. Men när man hälsar på vänner har jag som sagt var lite svårt för det.

Anses det som oartigt eller artigt att hälsa med för- och efternamn på en kompis nära vänner?

Svar: Det är mycket vanligt att även vuxna presenterar sig med enbart förnamn numera – och beställer bord på krogen och taxi osv i enbart förnamnet. Det är lite egendomligt, många har samma förnamn (och sådana blir mode i varje generation, många ges samma namn. Men det är ovanligare med samma förnamn och samma efternamn i kombination.

Meningen med att säga sitt namn är inte bara att man ska kunna tilltalas med detta namn utan att man berättar vad man heter – och man har både ett förnamn och ett efternamn.

För mig är det ganska ohövligt att någon presenterar sig med enbart förnamn, som om jag inte hade med efternamnet att göra. Det gör man i skolan kanske, men inte senare i livet, egentligen oavsett för vilka man presenterar sig.

Vuxna med känsla för hyfs och stil säger både sitt för- och efternamn. Tråkigt att behöva göra dig besviken men så är det. Din pojkvän gör precis som han ska, och det har inte med någon ”överklass” att göra utan med sunt förnuft, antingen det är vänners vänner eller i arbetssituationer.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (80)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 80

MR: Om du skriver att "Vuxna med känsla för hyfs och stil säger både sitt för- och efternamn. Tråkigt att behöva göra dig besviken men så är det" och att alla som har sunt förnuft beter sig så, krockar det väldigt med det allmänt vedertagna sättet att bete sig idag inom de flesta kretsar. Vill du därmed ha sagt att de flesta svenskar saknar sunt förnuft? Du kanske skulle sluta skriva sånt. Det är inte det det handlar om, det är bara det vanligaste/normalaste sättet att hälsa idag i sådana situationer. Och inte på grund av att man skulle vara rädd för att nämna efternamn, det är bara inte brukligt idag.

Lisa, 23:07, 8 juni 2012. Anmäl

Jag vet inte varför de flesta beställer taxi med bara efternamn, men jag vet varför jag beställer mat så. Jag brukade ringa och beställa, och sedan gå till restaurangen för då var maten färdig samtidigt som jag kom dit, och så gjorde de flesta som åt lunch där. När maten är klar ropar de upp namnet, men ofta dök mitt namn aldrig upp, jag var tvungen att gå och fråga efter den och då var den oftast redan kall. Det visade sig bero på att de tolkade mig som man utifrån mitt utseende, men namnet var typiskt kvinnligt, så de ropade inte upp det om de inte tyckte sig kunna se en kvinna i lokalen. Så fort jag förstått det beställde jag alltid med bara efternamn och efter det fick jag äta varm mat. Jag hade kunnat fortsätta beställa med hela namnet och lägga till "...men jag ser ut som en man.", men jag tror nog att det var smidigare så här. Kanske är det lättare för taxichauffören att hitta rätt person om hen inte vet vilken sorts person hen letar efter?

G, 03:15, 8 juni 2012. Anmäl

....Med andra ord: Nej, hon säger inte alls att det är OK att bryta mot etiketten. Hon säger att det är egendomligt, ohövligt och oförnuftigt. Men du har rätt i att jag känner mig kränkt.

En student, 17:33, 7 juni 2012. Anmäl

@arne. Jag tror att det beror på att Magdalena inte håller sig till sitt expertämne - etikett - utan glider in på allas vårt expertämne - sunt förnuft. Sunt förnuft är något som jag tror att de flesta av oss besitter, alldeles oavsett om vi behärskar diverse etikettregler eller inte. Magdalena säger uttryckligen att vi förnamnspresentatörer ägnar oss åt något "egendomligt", "ohövligt" och som brister på "sunt förnuft". Klart att man vill slå ifrån sig sådana påhopp! Väl mött!

En student, 17:24, 7 juni 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: Alla som vill presentera sig med enbart förnamn - gör det. Om ni blir glada av att efternamnsbefrias och era vänner tycker detsamma så är allt bra. Jag kommer inte att kritisera er, eftersom jag inte ofrågad kritiserar personer som gör som de vill. Men jag fortsätter att hälsa genom att säga mitt förnamn och efternamn, och förväntar mig att ni inte klagar på det utan att jag frågar er om er uppfattning. Förvånande är att så många av utgår från att om ni skulle säga era efternamn till skulle andra tycka att ni gör er "märkvärdiga" eller bli imponerade. Sorgligt, hur kan ett namn innebära att namninnehavaren skryter? Så korkade vänner har ni väl inte, hoppas jag. Heter man exempelvis Persson kan man vara f d statsminister, multimiljonär affärsman, storberömd kriminolog eller vad som helst annat som en av många tusen med detta namn. Har man ett adligt namn kan man vara sjöman, snickare, miljardär eller vad som helst annat. Yvs ej av fädrens ära heter det ju, men räds heller inte andras namn, föreslår jag.

Magdalena Ribbing, 17:56, 5 juni 2012. Anmäl

Jag har ett lite ovanligare efternamn och när jag har presenterat mig med både för- och efternamn har jag ibland känt att folk tror att jag vill göra mig märkvärdig med mitt "tjusiga" efternamn. Själv har jag tänkt att det varit praktiskt att göra så eftersom mitt förnamn är ordinärt och lätt att glömma. Alla är vi olika...

Lojo, 16:56, 5 juni 2012. Anmäl

Men om ni nu träffar kungen eller landshövdingen då, i något privatare sammanhang. Är det "Putte" som presentation då också? Det finns olika tillfällen, och det kanske kan vara bra att veta att det finns olika sätt att presentera sig, även om man inte alltid behöver använda den mest formella. Precis som man bör kunna anpassa sitt språk till sammanhanget.

Bz, 14:23, 5 juni 2012. Anmäl

@Arne 10.38 Kanske för att seder och bruk ändras med tiden, eller ser det ut som att vi lever vid förra sekelskiftet än? Om ingen tar illa vid sig för att man bara presenterar sig med sitt förnamn, så är det väl rimligen så att det blir det nya sättet att göra det på? Lite som att språket ständigt utvecklas.

A, 13:14, 5 juni 2012. Anmäl

Menar förstås att praxis är att använda bara förnamn i informella sammanhang, det blev lite fel...

J, 13:06, 5 juni 2012. Anmäl

Oj. Magdalena, jag tror verkligen att du lever i andra kretsar än de flesta människor. I formella sammanhang, arbetssammanhang mm presenterar man sig med för- och efternamn men jag har heller aldrig i hela mitt liv stött på en enda person som gjort det i mer informella sammanhang, som ovan nämnts. Har bott i olika delar av Sverige, rört mig i olika kretsar. Baserat på den statistiken drar jag slutsatsen att det är praxis i Sverige idag att göra så - och antar även att man anses som udda om man "gör som man ska". Mer sunt förnuft vore kanske att följa praxis i just detta fall

J, 13:02, 5 juni 2012. Anmäl