Blomsterstöld?

Fråga: Vår trädgård i Gamla Enskede gränsar till en ”allmänning” som sköts av Stockholm stad. Här växer bl a flera stora ädelsyrenträd som nu står i full blom. Genom allmänningen går en stig och varje dag promenerar många efter den… och många stannar och säger ”Oh så vackra syrener” och börjar sedan bryta av stora kvistar för att ta med sig hem. Nu är det bara lilablommande träd kvar. Det stora vita som fanns där tidigare klarade inte skövlandet utan dog.

Jag brukar säga till, men det är inte alltid helt lätt. Jag får reaktioner allt från ”men jag tar bar några stycken” till ren ilska.
Hur ska jag förhålla mig till detta och vad kan jag säga?

Annons:

Svar: De blomsterstjälande vet säkert vad de gör och dåligt samvete gör ingen glad. Dessutom reagerar man ofta i ett sådant läge med att försvara sig fast det bästa vore att medge det man gjort och säga “oj så dumt av mig, ursäkta, jag ska inte göra om det”.

Men inte är du väl ensam i grannskapet om att reagera mot detta? Förmodligen är ni fler som kanske gå samman och sätta upp en gemensam skylt, den kan ju göras trevlig, där det står att blommor och kvistar inte får plockas eller brytas.

Om detta inte går att genomföra finns knappast annat för dig att göra än att vakta träden när du vill och kan, och göra det du har börjat med, vänligt påpeka att dessa träd ska glädja alla, inte plundras av enskilda.

De sura reaktioner du får kan du bemöta med att vänligt upprepa ”jo, jag förstår att du bara tar ett par kvistar, men ni är några hundra som går här och det blir fasligt kalt om alla gör som du, så var snäll och avstå”. Räkna inte med att få förståelse, du kommer att ses som en gnällspik som missunnar alla andra “några få” syrenkvistar. Men du har rätt, så håll ut!

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (27)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 27

Håller med MarySaintMary, det är så tråkigt när nån plötsligt kommer och skäller på en när man begått en liten synd av den ganska oskyldiga typ, man går väldigt snabbt i försvar då. Dessutom är skäll tråkigt och ska inte användas mot folk som inte avsett att direkt åsamka andra skada, och det tror jag inte är folks syfte när de knipsar av en syrén. MEN: kan man närma sig dessa människor med ett trevligt leende och med några enkla ord förklara saken utan att verkar sur, attackerande eller nedlåtande kommer man kanske blir förvånad över hur mycket solidaritet det går att locka ur folk. Även skyltar kan vara trevliga istället för utskällande. "Snälla, hjälp oss bevara våra vackra burskar, knipsa inte av syrénerna, trevlig sommar" är mycket trevligare än "syrénstöld polisanmäles."

Ullrika, 13:10, 10 juni 2012. Anmäl

@ak 14:34, 5 juni - Varför skulle man inte bry sig om träd som far illa, oavsett var de står? Och träd på kommunens mark, det är ju allas våra träd - alltså att glädjas åt och värna, inte misshandla.

Hägg, 18:58, 9 juni 2012. Anmäl

Ja, det här med allemansrätt är inte lätt tydligen. Det borde skickas ut mycket lättfattliga broschyrer till alla hushåll som tydligt beskriver vad det innebär, så att även de minst mentalt bemedlade förstår.

öbo, 20:10, 5 juni 2012. Anmäl

Angående "snäll" eller hård skylt, så här funkar jag, om vi ponerar att jag var ute och letade efter blommor: "Var snäll och bryt inga kvistar här, syrenen mår inte bra!" <- Jag tänker "awww, stackars syrenen" - tar inga kvistar. "Brytning av kvistar FÖRBJUDET! Polisanmäles!" <- Jag tänker "fan vilka tjuriga människor".- tar några kvistar. Tycker rent allmänt att det är jobbigt när man får skäll utan att ha gjort nåt, så att säga, även om det bara är en skylt. Gillar inte när folk förväntar sig att jag ska vara elak och dumihuvet, och så blir jag det på pin kiv istället. Men alla är väl förhoppningsvis inte lika obstinata som jag.

MarySaintMary (Webbsida), 17:57, 5 juni 2012. Anmäl

Jag uppfattade av FS text att syrenen växer i FS trädgård, men att stigen på allmänningen går precis intill och att syrenerna är inom räckhåll från stigen. Men det kanske var fel. Jag tycker det verkar konstigt om FS skulle fråga om kvistbrytning av kommunens syrener?

ak, 14:34, 5 juni 2012. Anmäl

Dum fråga men...Vad skiljer en "ädelsyren" från en vanlig?!

Boel, 13:12, 5 juni 2012. Anmäl

@Per W, 17:37 Nej, så speciellt tydligt var det inte. Jag tolkade det som att det var FS syréner och att de växte i en trädgård. Tack för förtydligandet, det ger frågan en liten annan dimension :-) För mig finns då två alternativ 1) Att fortfarande på eget bevåg sätta upp en skylt om att all skadegörelse i form av avbrutna kvistar polisanmäls 2) kontakta kommunen och be dem sätta upp motsvarande skylt.

Bodil, 11:14, 5 juni 2012. Anmäl

Att man inte får bryta grenar är ju bland det mest grundläggande man får lära sig när man är ute i naturen som liten (i Mulle, på dagis eller med de egna föräldrarna). Har folk missat det helt? Allemansrätten innebär också många skyldigheter, att vårda, ta hänsyn och respektera detta fina som vi har gemensamt! Tycker att det är bra att FS orkar säga till! Vissa verkar inte förstå att växter är dyrbara, även rent ekonomiskt. att ersätta en ädelsyrén är t.ex inte alls billigt för samhället. Troligtvis blir det inte ens av om den skulle förstöras, och då är det ju en förlust för alla. "De är finast där de står!" fick jag ofta höra när jag var liten och ville plocka med mig allt jag såg hem.

Åsa S., 11:06, 5 juni 2012. Anmäl

@L Mja, jag är ingen trädgårdsmästare, men med tanke på att folk klipper sina syrenbersåer mitt i sommaren utan att dessa tycks dö av, samt att jag sett många syrener "skövlas" år ut och år in utan att de tycks ta nån större skada så skulle jag nog inte räkna med det.

Camilla, 10:59, 5 juni 2012. Anmäl

Stölder på en privat tomt förekommer. Mina föräldrar har en mycket vacker buske .Folk står på vägen och river av grenar!!! Jag har även sett folk gräva upp plantor i kommunens rabatter. Men det absolut värsta är dom som tar/själ blommor från gravar. Folk tror att allemansrätten ger dem obegränsad rätt till allt även potatis och jordgubbar i privata land. En kvinna bosatt på Gotland berättade att dom inte får ha sin hästar i fred. Folk går in i hagen och rider på de små russen. När hon sa ifrån så folk bara att det var allemansrätt att använda sig av det som finns i naturen.Hur korkad kan man bli!

Mona Johansson, 08:06, 5 juni 2012. Anmäl