Byxficksstil?

Fråga: Vid offentligt uppträdande har några personer ofta ena eller bägge händerna i byxfickan – i stort sett hela tiden. Jag har en känsla att när man har händerna i byxfickorna så ser det ut att man (omedvetet?) inte respektera lyssnaren vid framträdandet.
Vilka är normala regler eller bästa stilen?

Svar: Du har helt rätt. Alltför många män syns i offentlighetens ljus stående med en hand i byx- eller kavajfickan. Inte så få hälsar genom att ta i hand men inte lyfta vänsterhanden ur fickan. Det ser nonchalant ut, och ger ett oartigt intryck. Förr kallades det dåligt beteende.

Annons:

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (29)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 29

Vaaaaarför blir jag alltid anonym fastän jag skriver mitt namn?!

Ullrika, 17:12, 18 juni 2012. Anmäl

@Iw 17:22: Fast jag menade inte att bara Napoleon avbildades så, utan att själva grejen kom för att han var på modet och andra karlar därför ville avbildas så. Men det här var nåt jag hörde av min mellanstadielärare på 80-talet, så det nehöver inte nödvändigtvis stämma.

Anonym, 16:26, 18 juni 2012. Anmäl

@ Anonym 01.01: Vet inte hur det är i Storbritannien idag, men när jag jobbade på en "posh" pojkskola i mitten av 90-talet fick iaf eleverna stränga tillsägelser om de hade händerna i fickorna medan de talade med en vuxen. Hårda bud!:-)

Puttra, 11:55, 14 juni 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: @Orakel 00.20: Att jag emellanåt hänvisar till kungligheter beror på att till skillnad från oss andra syns de offentligt och tillgängligt i alla medier och kan därför bli en referens. Därmed inte sagt att kunglig klädsel alltid är enligt vedertagen norm, exempelvis kjollängder och klackhöjder kan nog av och till ifrågasättas. Att prins Charles vid det hyllningstal han höll till sin mor då och då stoppade ena handen i kavajfickan får nog skrivas på nervositetskontot, inte gjorde han det av artighet mot majestätet. @Anonym 01.01: du menar händerna i kavajfickorna (inte byxfickorna) och som sagt, extra artigt är det inte, men utfört med viss måtta kan det passera, förmodar jag, även i svenska sammanhang. Men en Nobelfesttalare eller en vigselförrättare med en hand i kavajfickan?

Magdalena Ribbing, 05:20, 13 juni 2012. Anmäl

Det beror väl på vem man har med att göra.

nilst, 01:40, 13 juni 2012. Anmäl

Nu gäller ju i.o.f.s. svaret SVENSK vett och etikett men värt att tillägga är att det inte anses oartigt att ha händerna i byxfickorna i många andra länder, t.ex. England... Det är därför man ser många brittiska gentlemens i snygga kostymer stå med händerna i byxfickorna (och en av orsakerna till varför kavajer med dubbla slitsar är mer populärt där än t.ex. i USA).

Anonym, 01:01, 13 juni 2012. Anmäl

Ganska ofta refererar Magdalena till de olika kungahusen i Europa, som ett riktmärke för vad som skall anses vara hyfsat och stiligt. Analogt med detta, tänker jag att det bör vara förenligt med ett gott beteende att tala med en hand i kavaj- eller byxfickan, med hänsyn till Hertigen av Wales, Prins Charles scenmanér vid sitt jubileumstal häromsistens. (http://www.youtube.com/watch?v=8yXGZZVsj88)

Orakel, 00:20, 13 juni 2012. Anmäl

Aha, så det anses manligt och stöddigt att ha händerna i fickorna? Låter som en bra taktik, den sparar vi. Det går att utnyttja samtliga konformiteter till ens fördel genom att bryta mot dem i olika sammanhang. Att ni tycker det är ohyffsat kan jag reflektera över när jag nått mitt mål, och jag står på era ryggar.

Manipulator, 19:48, 12 juni 2012. Anmäl

Jag var för länge sen på en föreläsning med Bengt af Klintberg. Han är en fantastisk berättare och talade väldigt intressefångande och intressant. Dock höll han en hand i fickan och i den fickan hade han mynt som han rörde runt vilket skapade ett ganska högt ljud som det var svårt att stänga ute vilket fick mig att helt tappa koncentrationen. Han kanske var nervös, trots stor talarvana, eller så är det bara så att man måste röra sig på något sätt medan man talar.

Marie (Webbsida), 09:59, 12 juni 2012. Anmäl

Som flera kommenterat så är vänsterhanden (eller höger för vänsterhänta) lite lätt nedstoppad, gärna med tummen utanför, ett standardråd för föredragshållare som inte vet var de ska göra av händerna. (Som också påpekats kan det också vara ett sätt att signalera en avspänd hållning.) Man ska komma ihåg att få saker stör ett föredrag mer än att föredragshållaren viftar med händerna en massa. För ett antal år sedan gick jag en kurs i presentationsteknik med en kursledare som var en fantastisk presentatör trots att han korsade armarna framför bröstet vilket ju signalerar avstånd. Anledningen var att han en gång på 1980-talet som del i en liknande kurs blivit filmad då han höll föredrag och sedan fått se sig själv flaxa vilt med armarna på filmen. Detta störde naturligtvis presentationen oerhört. Eftersom han var en mycket teatralisk person, vilket säkert var en stor tillgång, såg han inga som helst möjligheter att kunna sluta flaxa utan att ta till ett trick. Sålunda blev det korsade armar. Fel men ändå bättre än alternativet som han själv påpekade.

Populisten (Webbsida), 09:38, 12 juni 2012. Anmäl