Blomartighet?

Fråga: Jag undrar om man skall ta med sig en blombukett till värdinnan när man är bjuden hem till en ambassadör och även frun till ambassadören är med? Hade det vid det senaste tillfället och såg att blommorna låg kvar på hallbordet när vi gick från salongen till matsalen. Jag tycker själv att blommor till värdinnan är en svensk sed som är trevlig och är ett sätt att visa uppskattning. Vad gäller?

Svar:
Det var inte vidare artigt att låta blommorna ligga kvar där de hade tagits emot – av värd eller värdinna förmodar jag. Blommorna skulle ha ställts i en vas och placerats väl synliga i något av de rum där gästerna vistades.

Samtidigt kan det vara besvärligt för en värdperson utan hjälpande personal att ta hand om blombuketter när gästerna anländer och ska hälsas på, presenteras, ges en drink osv. Så vill man som gäst vara omtänksamt artig skickar man buketten i förväg, tidigt samma dag, med ett kort där det står ungefär att man gläder sig åt aftonen.

Annons:

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (15)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 15

Blommor är underbara presenter, för de är allmänt ansedda som en artighetsgest och därför den inbjudne snabbt och smidigt inhandla en fungerande present utan att behöva riskera att lägga tid och pengar på en present som mottagaren kanske inte alls vill ha. Blommor = "tack för att ni bjöd mig", och det är ett budskap som går fram även om mottagaren kanske inte är så förtjust i blommor. Visst är det kanske krångligt för en värdinna som måste ta emot många buketter, men det blir väl knappast mer smidigt med chokladaskar eller en massa presenter som man måste hitta plats för i förrådet? Tycker man inte om att få blommor vissnar de ju snart, till skillnad från fula dukar och kitchiga skålar.

Ullrika, 20:33, 20 juni 2012. Anmäl

Nej, blommor är inte "mycket olämpliga som värdinnepresent" i frankrike där jag bor sedan 1972. Buketter och div. plantor i kruka eller en butelj med gott innehàll är mer vanligt än en chokladask! Egenhändiga bakverk är ocksà populärt. (T.o.m. i diplomatiska kretsar men i mitt fall gällande privat middag).

En liten lektion i franskt savoir vivre, 22:35, 17 juni 2012. Anmäl

till signaturen hallå: turnyren skakas loss, haha! ambassadörsbjudningar brukar vara tämligen formella, så enbart när man vet att det är speciella blommor som uppskattas av värdparet (prästkrage till svenska ambassadören och hennes man) så skulle man kunna fundera på det

Ella, 18:05, 13 juni 2012. Anmäl

Blommor som ges bort till utländska värdinnor bör ges bort i en vas ,( ja, fylld med vatten). Det är bara i Sverige som ett hem har 20 vasar. Köp en billig vas och ge med buketten om ni nödvändigtvis behöver ge bort blommor.

Rosen, 14:08, 13 juni 2012. Anmäl

Om det är en officiell ambassadtillställning man är bjuden på behövs det inga blommor. Dylika tillställningar ingår i jobbet för en ambassadör och dennes respektive. De får alltså betalt för att organisera kalas. Förvisso kan blommor vara en trevlig gest men det är dels mest till besvär om man ska hälsa på en lång rad gäster och inte kan ta hand om blommorna, dels kommer blommorna med 99% sannolikhet att försvinna i mängden av andra blomsterarrangemang som brukar pryda en ambassad/ett ambassadresidens - vilket illustreras av "hanteringen" av de blommor FS gav. Om man däremot är bjuden på en privat middag där ambassadören bjuder in som privatperson och inte i sin officiella roll kan blommor vara trevligt. Det gäller att skilja på kalas och kalas...

L, 09:43, 13 juni 2012. Anmäl

Jag går på en hel del tillställningar i "den diplomatiska världen" och är det en officiell festlighet som till exempel en nationaldag har man inte med sig present. Det kan ju komma flera hundra personer till dessa fester! En lite intimare tillställning, men forfarande officiell, är också den oftast utan present. En mindre, presonligt inbjuden, middag, däremot, är en annan sak. Men, då skickas eventuella blommor i förväg, som flera har påpekat innan. Värdinnan har gäster, kök, och personal att ta hand om, och är säkerligen inte beredd med vaser till hands. Vi har flera gånger varit en liten grupp som gått ihop om en finare blomma/bukett som vi skickat i förväg, och då mötts av arrangemanget i hallen. Trevligt!

Jessica, 09:38, 13 juni 2012. Anmäl

@Se upp med blommor, mfl Borde inte en ambassadör, om det nu är en ambassadör till Sverige, antas ha tagit in tillräckligt av lokala sedvänjor för att korrekt kunna tolka en blombukett?

Camilla, 09:23, 13 juni 2012. Anmäl

Det beror väl mer på vilken kultur värden och värdinnan kommer ifrån än deras yrke ... ambassadör, snickare, eller revisor är väl ganska oväsentligt, och det är viktigare att ta reda på vad man gör i deras hemkultur ... om de nu inte redan hunnit vänja sig vid svenska traditioner.

L I B, 09:15, 13 juni 2012. Anmäl

Se upp med blommor, 08:53, Kan bara meddela att i Belgien är det en mycket uppskattad gest att sända eller själv leverera blommar innan fest eller middag etc börjar till värd/värdinna/värdpar. Då hinner också dessa om de så önskar dekorera hemmet med vilket uppskattas. Till FS skulle jag bara säga att vill du/ni ge bort blommor så gör det! Låter väldigt fint!

Belga, 09:06, 13 juni 2012. Anmäl

Personligen skulle jag nog göra lite reserch (t.ex. på nätet eller via de andra gästerna) vad som är normala gåbortspresenter i landet ambassadören kommer ifrån för att inte göra dem obekväma. T.ex. här i frankrike där jag bor sänder blommor meddeandet att man har romantiska avsikter och är mycket olämpliga som värdinnepresent. Choklad går däremot bra.

Se upp med blommor, 08:53, 13 juni 2012. Anmäl