Skedfiness?

Fråga: Under en middag hos min farmor fick jag en reprimand. Jag hade placerat soppskeden på tallriken med sin buktande sida nedåt då jag skulle ta en klunk vatten, min farmor frågade insinuerade om jag redan var färdig. Jag fick sedermera höra att soppskeden skall läggas med sin buktande (konvexa) sida uppåt om man ej har ätit färdigt. Detta var för mig främmande. Har min farmor rätt?

Svar: Helt nytt för mig – och saknar relevans i svenskt bordsskick. Kanske skulle det kunna finnas en grund till skedfinessen så att om soppskeden vänds med sin skålsida neråt är den tom, ligger den med skålsidan upp kan det se ut som om den ska fyllas. Här var det ju tvärtom och till det kan jag inte tänka ut något skäl.

Annons:

Men som sagt, i prydligt svenskt bordsskick vänder man inte skeden på det sätt du beskriver.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (18)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 18

De flesta vänsterhänta håller faktsikt kniv och gaffel "rätt", dvs med gaffeln i vänster hand och kniven i höger. Högerhänta barn får man däremot rätta och säga att de ska byta hand. Enda gången vi vänsterhänta har problem är därför när man ska försöka äta med sked och gaffel, då båda besticken för oss hör hemma i vänster hand.

Anna H, 09:07, 17 december 2012. Anmäl

Seden finns faktiskt i etikettslitteraturen, t ex i Hemmets praktiska handböcker från 1940-talet. Om man tillfälligt måste lämna bordet kan man genom hur man lägger besticken visa om man tänker äta upp rätten eller om den kan dukas av i ens bortavaro. Det finns alltså en vettig funktion. Man lägger ju alltid besticken i nedre högra hörnet av tallriken när man ätit färdigt, med gafflar och skedar med konkava sidan upp. Har man inte ätit färdigt vill man ju kunna visa att man kommer att återvända till tallriken. Med soppa hamnar ju skeden i avdukningsposition om man bara lägger ned den. Man får då aktivt placera den annorlunda om man vill ha kvar soppan.

EA, 22:43, 16 december 2012. Anmäl

Detta finns faktiskt omnämnt i etikettslitteraturen, bl a i Hemmets praktiska handböcker från 1940-talet. Om man tillfälligt måste lämna bordet kan man genom hur man lägger besticken markera om man kommer att äta upp rätten eller om den kan dukas av i ens frånvaro. Det finns alltså en vettig funktion. Man lägger ju alltid skeden med konkava sidan upp när man ätit färdigt. Det är därför logiskt att om man vill markera ”jag är inte klar” lämnar man skeden på ett annorlunda sätt.

EA, 22:31, 16 december 2012. Anmäl

Detta finns faktiskt omnämnt i etikettlitteraturen, bl a i Hemmets praktiska handböcker från 1940-talet. Om man tillfälligt måste lämna bordet kan man markera om man kommer att äta upp soppan eller om den kan dukas av. Det handlar alltså inte om man vill ha påfyllning.

EA, 22:11, 16 december 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR ÄNNU EN GÅNG: @Anonym 06-36: Har man skäl att använda vänster hand istället för höger, eller båda på en gång, så gör man det. Som du säkert förstår kan jag inte svara på frågor och räkna upp alla tänkbara undantag eller problem som andra än frågeställaren kan ha. Men som jag också brukar påpeka, lite vanligt förnuft löser flertalet problem. Och viktigast beträffande bordsskick är att inte andra i närheten kommenterar, noterar eller påpekar hur och vad någon annan äter.

Magdalena Ribbing, 12:24, 13 december 2012. Anmäl

Magdalena Ribbing: Hur skall man göra rätt med gaffel och kniv ätandet då man är vänster-hänt, eller om personen i fråga har bestående svårighet att använda höger hand, t. ex reumatism eller annan sjukdom som hindrar användandet av höger hand?

Anonym, 06:36, 13 december 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: @Pilsmurfen 09.01: Det är elegant brittiskt bordsskick att skopa soppan från sig - men i svensk sed går det lika bra att skopa den mot sig. Bordsskick är en konstart i avtagande, vilket jag som du har konstaterat, och inte bara i TV-program utan lite varstans. På krogar, personalbespisningar, bjudningar - som om omedelbar mättnad är det viktigaste, inte gemenskapen, hänsynen, behagligheten. Så trevligt med dina vänliga ord om spalten!

Magdalena Ribbing, 15:43, 12 december 2012. Anmäl

En anledning att lägga skeden med den konvexa sidan uppåt innan man har ätit färdigt kan vara att risken för kringstänkande soppa vid påfyllning minskar då.

Cathy, 12:18, 12 december 2012. Anmäl

En följdfråga med anledning av titeln 'Skedfiness?'. Jag har fått lära mig att soppa skall ätas genom att skeden doppas bort från mig, alltså att man inte drar soppan mot sig med skeden för att fylla den utan skjuter skeden ifrån sig för att fylla den. 100% av mina vänner och bekanta gör precis tvärtom. Har det någon betydelse över huvud taget, eller finns det någon "regel?" Det bör kanske tilläggas att jag är från England och har märkt att flera av mina seder är lite annorlunda ibland... För övrigt reagerar jag lite på bordsskicket i "Historieätarna" som går på SVT nu. Borde inte programledarna fatta besticken lika? Kanske till och med tidsenligt? Mycket underhållande är det dock ändå. Tack för en mycket intressant och glädjande frågespalt!

Pilsmurfen, 09:01, 12 december 2012. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: @Tz 18.45 11 dec: Man behöver som vanligt vara lite praktisk och tänka själv. Vanligtvis äter man i det läge du beskriver - och därmed likställda - med både gaffel och kniv, man placerar matbiten, kött eller fisk eller grönsak, på gaffeln och lägger till potatismoset eller vad det är, om man vill. Eller så intar man den nyskurna matbiten med gaffeln i vänster hand, och föser upp lite potatismos på samma gaffel i vänster hand vid nästa tugga. Men avser man äta enbart potatismoset, omeletten eller rotmoset exempelvis, med enbart gaffeln i höger hand varvid kniven vilar lugnt på tallriken.

Magdalena Ribbing, 07:58, 12 december 2012. Anmäl