Sexskämt?

Fråga: Jag behöver råd om hur man hanterar en släkting med förkärlek för sexskämt och sexuella anspelningar. Dessa mycket otrevliga skämt och anspelningar har hållit på sedan jag och mina systrar var i tonåren. När vi klagade hos de andra vuxna i familjen har de sagt att han inte menar något med det han säger

Släktingen är ingift släkt så pass nära att vi ses flera gånger per år. Han började med att klappa oss systrar i baken då han fick tillfälle och en gång försökte han till och med kyssa mig. När det gick så långt tog de vuxna det verkligen på allvar och talade honom tillrätta, och efter det lugnade han ner sig.

Annons:

Men efter ett tag kunde han ändå liksom inte låta bli att fortsätta med de obehagliga sexskämten, små insinueringar om att sova ihop eller så. Alltid som ett skämt, burdust liksom, men alltså absolut inte roligt. Speciellt inte med tanke på hans övertramp från tidigare år.

Senast idag fick jag ett skämt som var en slags ordvits med sexuella anspelning. Det är alltid som att ingen annan verkar höra, och jag blir lika chockad varje gång och följaktligen helt mållös.

Idag är jag äldre och kan hantera det på ett annat sätt, men icke desto mindre är det fortfarande så förnedrande och tragiskt att behöva höra dessa äckliga kommentarer!
Några tips om hur man kan hantera dessa situationer?

Svar: Många unga män och kvinnor råkar ut för äldre generationers plumpa sexanstrukna så kallade skämt. Även om det inte är illa menat är det ytterst obehagligt. Det är en katastrofal missuppfattning om de tror att de i kraft av just sin ålder har rätt att göra sexuella anspelningar till yngre personer som de förmodligen finner fysiskt tilltalande.

Ingen ska ofrivilligt behöva utsättas för sådant som du beskriver. Jag anser att du ska säga ifrån bestämt och direkt.

Tyvärr förefaller dina övriga vuxna med något undantag vara så utomordentligt fega att de inte vågar säga till när de hör dessa dumheter, eller förklarar att mannen inte menar något med det han säger. Dessa vuxna som har sett, hört och fått sig berättat av tonåringar men inte har ingripit beter sig uselt – vad skulle de ursäktat sig med om denne man i sin brist på självkontroll hade förgripit sig på er systrar? Att han inte menade något med det?

Nu är du ju vuxen nog att protestera själv. När ett obehagligt ”skämt” kommer, visa tydligt och genast att du inte vill höra sådant. Egentligen skulle du inte behöva vara artig, men vill du behålla en (i ditt fall verkar den vara ganska sviktande) familjefrid kan du säga ungefär ”den där sortens så kallade skämt uppfattar jag som obehagliga så kan du sluta med dem, tack”.

Eller ”det är inte okej, det du säger, och jag vill inte höra sådant”.

Inte särskilt vänligt men det är inte heller rimligt att du ska stå ut med det slags gubbighet som tar sig dessa förnedrande pinsamma uttryck. Även äldre män måste kunna behärska sig i sällskap.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (110)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 110

Det släktingen gör är ett brott. Som flera påpekar riskerar beteendet att eskalera, andra kan drabbas. Jag tycker därföratt man som vuxen som vuxen som ser faktiskt har ett ansvar att anmäla. Hyfs och goda släktrelationer väger lätt i förhållande till samhällsansvar och civilkurage!

Johanna, 21:11, 14 mars 2013. Anmäl

@ Farmor nu, 21:21: Tack och lov för din fina pappa!

Anna K, 08:26, 12 mars 2013. Anmäl

Blir lite menlöst när det inte ges ett konkret exempel. Tycker en del överdriver, örfilar och annat dramatiskt blir bara fel. Nej säg med en gång "Det där var inte roligt bara plumt" eller "du jag uppskattar inte dina löjliga skämt så håll dem för dig själv fortsättningsvis". you get it................

olle w, 14:46, 11 mars 2013. Anmäl

@Nutid, 19:11: Det fnns något som heter Nödvärnslagen och den torde vara tillämpbar vid sexuella övergrepp.

FedAnn, 10:07, 11 mars 2013. Anmäl

När jag var ung på 50-60 talet hade jag en morbror som alltid skulle kramas och ville att jag skulle sitta i hans knä. Min Pappa var en vis och upplyst man, han sade till mig "morbror xxxx" får du aldrig vara ensam med. Pappa följde Morbror xxxx vart han gick när de kom på en veckas besök varje sommar. Som barn hade jag ju ingen aning vad det hela handlade om men min Pappa räddade mig säkert från att ha blivit våldtagen. När jag nu som pensionär åker jag till Thailand ibland så ryser jag när jag ser alla Svenska barn nakenbada på stränderna. Vet ni inte att planen är fulla med pedofiler från hela Europa?

Farmor nu, 21:21, 9 mars 2013. Anmäl

Otroligt vidrigt. Ett alternativ till att högt kommentera vad han sysslar med (om det är handgripligheter) kan ju vara att säga direkt till honom så att ingen annan hör, att du bara tänder på riktiga karlar, inte äckel. Säg något som gör honom impotent en gång för alla. I vilket fall, finns det yngre i släkten som riskerar att fara illa, se till så att inte de också råkar ut för detta och så att alla får veta.

VF, 16:39, 9 mars 2013. Anmäl

en pedofil månne... den där släktingen som gärna klämmer på småtjejers rumpor. Anmäl kräket! (Gjorde nån så mot mina döttrar så skulle han få ordentligt med stryk dessutom).

Petter, 20:31, 6 mars 2013. Anmäl

Det som FS beskriver kallas för sexuella trakasserier och är ett brott som man kan polisanmäla. Man ska inte dalta och vara snäll med den här typen som trakasserar och ofredar. Sätt ner foten ordentligt en gång för alla!

Anonym, 20:29, 6 mars 2013. Anmäl

Camilla, 14:55, 5 mars 2013: "Drämma till med en örfil"? Nej, det är olagligt att slå någon och du kan åka dit för misshandel om vittnen finns. Kvinnors våld mot män är också olagligt, även om män mycket sällan anmäler. Kanske har du har sett för många gamla filmer. Vi lever inte på 1930-talet. Men du kan ju alltid prova att ge din lilla son "smisk" också och kanske din man kan ge dig en örfil om du är oförskämd.

Nutid, 19:11, 6 mars 2013. Anmäl

Om det finns barn/ungdomar i släkten runt denne obehagliga typ hoppas jag att FS berättar för föräldrarna vad hon blivit utsatt för.

Ylva, 09:56, 6 mars 2013. Anmäl