Bredbenssittare?

Fråga: Karlar breder ut sig på många sätt. Jag har en förstående och oftast generös attityd gentemot män i min egen ålder (70-årsåldern). De flesta av oss fick på det hela taget en likartad fostran och vi har alla våra svårutrotade fördomar och livsstilar.

Jag vet och inser att det finns problem med lära gamla hundar sitta. Men nu har jag börjat surna till.

Jag är en flitig person i kollektivtrafiken, mest per tåg och buss. När jag delar ett tvåmanssäte med en man återstår för mig (med normalvikt) ett halvt säte, medan mannen bredvid brer ut sig på en och en halv sittplats med benen brett i sär. Under hela resan sitter jag sedan och kryper ihop och försöker göra mig liten och smal, eftersom jag inte önskar närkontakt med hans lår. Dessa skrymmande män är i alla åldrar – från tonåringar till pensionärer.

Hur kan jag på ett hyfsat sätt markera för en sådan man att jag kräver mitt rättmätiga utrymme?

Svar: Kollektivtrafiken vållar en del samarbetsproblem, tråkigt är det som du beskriver. Man föreställer sig att den plats man sitter på är ens egen, för tillfället, och inte något som andra ska använda. Men så går det inte alltid att avgränsa, det är ju svårt att säga till en korpulent person som väller över så att man själv inte får ”sin” plats fullt ut att maka åt sig, eller någon med ett barn i knäet.

Men när det gäller att av nonchalans, inte kroppskonstitution, sitta direkt bredbent så säger man vänligt till den som breder ut sig ungefär så här ”ursäkta men det är trångt för mig, skulle du vilja maka åt dig litegrann, tack”.

Gör han inte det utan stirrar argt och häpet på dig så har du inga andra alternativ än att ställa och lägga saker bredvid dig på ”ditt” utrymme, väska, tidningar, påsar, vad du kan komma åt, så att det blir obekvämt för bredbenssittaren.

Och flyttar han ändå inte ihop sig så måste du inse att du har förlorat och byta plats.

Det är inte en sak värd att kriga för, bättre att ge upp, tycker jag.

Magdalena Ribbing

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (100)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 100

Anonym: I så fall finns det ju en utmärkt lösning på problemet, som är betydligt bättre än att bre ut sig över sina medpassagerares säten: Ställ dig upp! Då får pungkulorna hänga fritt.

ME, 08:59, 11 april 2014. Anmäl

Vad många verkar inte förstå är att detta beteende är till stor del för att det är ibland svårt för män att reglera temperaturen i skrevet (som bekant är pungen designad att sänka ner kulorna för att hålla rätt temperatur) när man sitter ner. Speciellt på ett trångt säte i en trång tunnebanevagn eller buss så blir det lätt varmt, om inte så har det skapat en vana i den kroppsställningen. Sen ska man sitta tätt blir det också obekvämt om pungkulorna (som är ganska tryckkänsliga) kläms mellan säte och eller lår, vilket drabbar de flesta, oavsett storlek på "paketet".

Anonym, 22:17, 9 april 2014. Anmäl

Ha ha, tror nog att en del (inte alla, obs!) gör det för att låtsas att de har större "paket" än de har...

PL, 11:37, 9 april 2014. Anmäl

En demonstrerande sida hur detta kan se ut. http://machoikollektivtrafiken.se

Zara, 11:52, 4 april 2014. Anmäl

Lawe, 12:02, Det ser man i t.ex. Malmö också eller för den delen i Berlin...

Victor A, 02:22, 3 april 2014. Anmäl

Oj, jag hade verkligen inte klart för mig att mäns genitalier är så känsliga att män inte klarar av att sitta normalt rakt upp och ner! En stilla undan, bara: om de nu är så känsliga, hur klarar män av att cykla? Då kläms de ju åt betydligt mer, och dessutom av en hård cykelsadel. Till den som föreslog att man skulle rulla ihop ett par tubsockor och lägga mellan benen för att prova hur det känns att vara man vill jag nog påstå att väldigt få män (i vilande tillstånd) motsvarar en storlek som två tubsockor.

ME, 09:43, 2 april 2014. Anmäl

Mycket av det har att göra med att det är typiskt manligt beteende att dominera och ta plats. Det är det vi män får lära oss sedan barnsben. Pojkar som anses veka och inte besitter förmågan att ta plats på "rätt sätt" stöts upp. Samhället premierar den sortens manlighet, både kvinnor såväl som män. Många män har således detta kroppspråk helt omedvetet, utan att de menar något illa med det. Jag är själv 2,01 lång och väger 120 kg, således är det trångt för mig i kollektivtrafiken, men försöker alltid hålla ihop benen (tips, lite bredare isär med fötterna så är det lättare att hålla upp knäna. Se och lär på alla kvinnor).

GenusMan, 22:44, 1 april 2014. Anmäl

Varför inte säga rakt på sak: Skull du kunna hålla ihop dina ben litet mer, så att jag får plats med mina? Med ett vänligt tonfall, som Magdalena brukar framhålla. Gäller många områden, varför förminska sig själv och sina behov för att låta någon annan breda ut sig?

Cilla, 15:21, 1 april 2014. Anmäl

@Vendela, 11:47: tror att du har rätt. När jag ser män med vitt skrevande ben tänker får jag ord som "obildad", "tölp", "dålig uppfostran", "ego", "låg klass" mm. Vill man uppfattas så kan man skreva på.

Anonym, 15:27, 31 mars 2014. Anmäl

Lawe, kolla fler bilder i tumblr-länken som ges några inlägg ner! Det är bilder från London, San Fransico, New York och andra metropoler...

mK, 12:43, 31 mars 2014. Anmäl