Vänkritik?

Fråga: Jag har vid upprepade tillfällen fått elaka kommentarer av nära personer som jag varit kompis med i många år.

Exempelvis att min man väl ”har något han är bra på” (syftar på sex) eftersom han inte har utseendet med sig.
Ett annat exempel: Vi hade precis köpt ett fint och väldigt kostsamt hus där köket var nyrenoverat och var som en dröm. En av dessa vänner utbrast: ”Jag skulle aldrig vilja ha vitrinskåp i mitt kök!” Jag svarade att jag tycker det är fint, men hon framhärdade: hon skulle aldrig vilja ha det så.

Min fråga är hur man bemöter såna här påståenden som enligt mig inte är sagda av vänlighet utan bara för att trycka ner mig? Jag vill inte stå svarslös när nästa elakhet kommer farande.

Svar: Människor förstår inte alltid vad de säger, de ”hör” inte sina egna ord. Men du beskriver kommentarer som inte kan hänföras till enbart oförstånd. Kanske tror den som syftar på din mans erotiska talanger att det sagda är en lustighet. Det är det inte, det är dumt, taktlöst och oförskämt och du behöver inte vara hövlig mot den som yttrar sig så. Får du en sådan kommentar igen kan du iskallt säga ”precis vad menar du?” och då kanske det kommer ett svar ungefär ”jamen det var väl inte så farligt, jag menade bara att du är ju så söt och det är inte han så det måste ju finnas annat, haha” – och då kan du fortfarande iskallt säga ”och?” – – – Förmodligen får du då tyst på den dumma människan om vederbörande har ett uns vett. Kommer det trots allt en fortsättning med sexanspelning så kan du säga ”hörrudu, jag tror inte att du själv fattar vad du säger, det är urdumt och ingenting som du har det minsta med att göra.”

Den som sade sig inte vilja ha vitrinskåp var möjligen avundsjuk, men det räcker inte som ursäkt. Många känner sig kallade att framföra synpunkter på andras klädsel, möblering, bil, val av partner och livsstil, av så kallad hjälpsamhet. De anser att deras smak och kunskap är så mycket bättre än den andra personens, att de har mer erfarenhet, är klokare – och de är generösa, inbillar de sig, genom att dela med sig av sin förträfflighet. Ofta har de fel, någon gång säkert rätt. Oavsett vilket är det inte något som andra ska behöva ta emot med artighet.

Får du negativa kommentarer om din inredning eller din klädstil eller vad som helst annat som rör din personliga smak, typ vitrinskåpet, så finns det några svar som kan få tyst på de dumma ouppfostrade stackare som säger sådant. Du kan säga ”jaså, det tycker du, ja, vi har alla olika smak, det här är min.” Fortsätter vitrinskåpsmotståndaren så kan du säga ”som sagt, vi har alla vår egen smak och jag skulle aldrig kommentera din.”

Eller så kan du säga, om du vill markera riktigt hårt, ”när jag vill veta vad du anser om mina vitrinskåp så ska jag fråga dig om det.”

Är de ens riktiga vänner, de personer som häver ur sig ovänliga, negativa kommentarer?

Nej.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 2

Kommentarer (25)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 25

Det är på sådana här ställen man inser att kvinnor skvallrar om det intima eller personliga på ett sätt som män inte gör. Vad är det för vänner som får dig i försvarsställning om den du valt? Eller ligger problemet hos dig? Finns ingen som helst anledning att antyda något om hans sexuella förmågor. Tvärtom är det kanske därför de frågar, antyder eller retas. Alla med lite i huvudet vet att samliv inte handlar speciellt mycket om utseende, och att sex (eller inte sex) bara är en av många saker.

Genesis Day, 23:12, 8 februari 2017. Anmäl

Du kan fortsätta att framhärda med samma svar som hon fast med din åsikt tills hon kniper. Det är ditt kök och din smak som är relevant i sammanhanget! Det är dock riskabelt och kanske inte att rekommendera. Bättre förslag är att bara säga "OK". Säger hon samma sak igen eller på nytt sätt så svarar du återigen helt obesvärat "OK". Till slut ledsnar hon och inser att det inte går att trycka ner dig i ditt eget hem, och att du struntar i vad hon tycker, utan att vara ohövlig.

Genesis Day, 23:05, 8 februari 2017. Anmäl

Vad gäller kommentarerna om maken har jag ett förslag för att slippa stå ordlös: "Han har många fina egenskaper. T.ex. är han taktfull och pratar aldrig illa om andras utseende eller ifrågasätter deras val av partner." Eller, förstås, ett höjt ögonbryn och ett "Wow." - som indikerar "hur i hela fridens namn kan någon ens komma på tanken att säga det där".

Jenny Dybedahl, 11:24, 24 januari 2017. Anmäl

LÄSARKOMMENTAR VIDAREBEFORDRAD AV MAGDALENA: Många har inte något språk för att diskutera smak (som vitrinskåp) därför blir deras påståenden så klumpiga och kan uppfattas som kritik. För en gång skull tycker jag inte som Magdalena: att man ska argumentera. För argumenten halkar iväg. Jag tycker man ska skratta vänligt tyst och hjälper inte det ska man skratta högre. För det är ju komiskt. /Katarina

Magdalena Ribbing, 09:41, 22 januari 2017. Anmäl

Om FS inte kör den stilen själv, medvetet eller omedvetet, finns ingen anledning att acceptera sånt. Låter som personer som är missnöjda med sitt eget liv och avundsjuka på andras. Att kritisera någons partner gör man ju bara inte, nästan lika illa som att säga något negativt om hennes barn. Då är man inte mycket till vän. Det finns sunda, trevliga människor, varför slösa tid på energitjuvar.

M K, 15:31, 21 januari 2017. Anmäl

CYT"Men varför alla dessa förslag till sarkasmer? Per Byström Håller med , väldigt barnsligt och inte värdigt en vuxen människa ...

Ewa Atena, 13:26, 21 januari 2017. Anmäl

Per Byström, 17:4@ Håller med fullständigt. Det har alltid funnits folk i alla tider och alla länder där dessa individer tänker på sig själv och säger högt sina innersta tankar utan att reflektera. Lite av ego och social handikappade pers. Inget att ta till sig. FS måste lära sig att människor är olika och handlar inte enligt ens normer. De måste man också ta hänsyn till om man vill umgås med folk och vara lite social anpassad. ...släppa höga tankar om sig själv så blir det bättre.

Ewa Atena, 13:23, 21 januari 2017. Anmäl

När det gäller vitrinskåparen. Det var nog inte alls en kommentar om dig eller ditt kök utan personen ville prata om sig själv och när han såg ett vitrinskåp i ett kök kom han på att det vill han absolut inte ha för egen del. Och uttryckte sig på detta sätt (ingenting om ditt kök alls om man ska vara noga). Många vill demonstrera sina personliga egenskaper i tid och otid. Men varför alla dessa förslag till sarkasmer? "Så säger man väl inte" fungerar bättre och sänker inte stämningen.

Per Byström, 17:41, 20 januari 2017. Anmäl

Vitrinskåpet är ju bara att säga -"Tur att du inte bor här då!" och gällande karln, var med om det och min värninna som sa det hade en egen karl som såg jävligt bra ut. så svarade henne -Är du avundssjuk? Fint yttre är ju fritt fram för alla att se på.......

LB ., 16:57, 20 januari 2017. Anmäl

-"Men vilken tur då att det är mitt vitrinskåp, och inte ditt."

H m, 15:43, 20 januari 2017. Anmäl