Kaffeplikt?

Fråga: På mitt arbete följer alla fasta scheman, vissa dagar börjar man mycket tidigt och ibland senare. För några dagar sedan började jag först av alla, och efter ett tag började kollegorna droppa in. När de kom började de fråga om kaffe, och jag svarade att jag inte hade satt på något, med påföljande upprörd kalabalik.

Mina kaffedrickande kollegor menade att detta är något man skall göra när man börjar först, och att det hör till i en arbetsgrupp. Jag menade att jo, det kan man, men eftersom jag själv inte dricker kaffe så tänker jag inte på det, och jag undrade också varför ingen i sådana fall gör te eller liknande till dem som inte sörplar i sig det svarta guldet.

Vad stämmer? Är man ”skyldig” att göra kaffe i en arbetsgrupp (där det dricks en massa kaffe), eller får man ta hand om sitt eget koffeinsug?

Svar: Intressant att du inte har noterat tidigare att dina kolleger brukar dricka kaffe när de kommer till jobbet – och också intressant att du själv inte deltar med en kopp te eller vad du vill dricka. Men det är klart att du inte är ”skyldig” att göra kaffe till dina arbetskamrater. Det kan knappast ingå i den arbetsbeskrivning som du kanske har.

Däremot är det min bestämda uppfattning att du ska sätta på kaffevatten om du vill framstå som en hygglig arbetskamrat. Och tevatten. Det tar dig en kort stund och är en liten sak att göra för god gemenskap och gott humör hos alla.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (56)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 56

... FS ifrågasatte antagandet att icke kaffedrickare bara av sig själva ska ta detta ansvar och att det ses som en självklarhet som inte kan ifrågasättas.

Ida Lidberg, 11:58, 5 februari 2017. Anmäl

... Idag skulle jag heller inte kunna göra det utan instruktioner, för det är 6,5 år sedan jag senast kokade en kopp kaffe och jag har inte den blekaste aning om hur många mått kaffe jag skulle lägga i. Att bara utgå ifrån att alla kan sköta en kaffebryggare är självupptaget och arrogant. Däremot gör jag med glädje kaffe till arbetskamraterna om någon bara talar om hur. Det var inte det FS ifrågasatte: hen skriver helt enkelt att hen inte tänker på det (inte att han/hon inte är villig). ...

Ida Lidberg, 11:57, 5 februari 2017. Anmäl

"oerhört enkelt att fixa en kanna kaffe" skriver flera och MR håller med. Ja, ALLT är enkelt för den som har gjort det förut. För den som själv inte dricker kaffe och aldrig har gjort kaffe är det allt annat än självklart. Innan jag jobbade på min första förskola hade jag ingen aning om var man skulle hälla i kaffet, var vattnet skulle hällas etc. (ingen i min närmaste omgivning dricker heller kaffe, så jag hade aldrig sett en kaffebryggare laddas). ...

Ida Lidberg, 11:57, 5 februari 2017. Anmäl

Ja exakt Lyra, jag har ingen aning om vart du vill komma med det?

Madelene J., 15:29, 31 januari 2017. Anmäl

Tycker absolut att man ska bidra till trivsel, t.ex. genom att göra kaffe och te till alla. FS:s kolleger däremot, kan man ju inte påstå bidrar till trivseln. Blir man så upprörd över en sån sak kanske man ska ta en kaffe hemma först, innan man åker hemifrån. Så man inte riskerar att bete sig som en skitstövel...

M K, 18:31, 29 januari 2017. Anmäl

Jag tycker kaffe är avkopplande, om det nu har med saken att göra, vad spelar det för roll om någon nu är beroende av vad som än skall göras för allas trivsel? Är det fel att bjuda på kaka till fikat för att någon är sockerberoende? Antingen sätter man på kaffe för att vara en hygglig arbetskamrat eller väntar tills det står specificerat i arbetsbeskrivningen o låter alla fixa sitt eget fika.Gör det eller låt bli men gnäll inte över konsekvenserna. Herregud vad det skall krånglas till ibland

A A, 14:47, 29 januari 2017. Anmäl

@Anna N, alla som dricker både kaffe och te vet skillnaden. Te är avkopplande och ger inte alls den koffeinkick som kaffe ger. Men frågan var ju vem som sätter på kaffet. Visst skulle man kunna göra det för att vara hygglig om det är ömsesidigt, men nog är det lite lustigt att tycka att det skulle vara nån slags plikt.

M K, 13:44, 29 januari 2017. Anmäl

Till de självgod tedirckare som fördömer kaffedrickarnas "drogberoende" kan jag meddela att te innehåller tein, vilket är samma sak som koffein. Engelsmännen är minst lika "beroende" av sitt te, som många svenskar av kaffe. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Koffein

Anna N, 09:35, 29 januari 2017. Anmäl

Madelene J: Och?

Lyra Lof, 23:34, 27 januari 2017. Anmäl

Lyra Lof, de flesta kaffedrickare klarar inte av dagen eller sitt humör utan kaffe, och ja, då är det ett beroende man har

Madelene J., 08:52, 26 januari 2017. Anmäl