Läskrav?

Fråga: En kollega (ingen av mina närmaste) på min arbetsplats har nyligen disputerat och stolt delat ut ett exemplar av sin doktorsavhandling till flera av oss på arbetsplatsen utan att vi har bett om det. Jag har artigt gratulerat henne till disputationen men inte läst någonting ur avhandlingen som är skriven på engelska och behandlar ämnen som jag inte har något intresse för.

Kort sagt är jag alltså ytterst ointresserad av att läsa denna avhandling. Detta blir dock pinsamt då kollegan redan förväntansfullt har frågat om jag har läst någonting i den. Jag har då svarat att jag tyvärr inte har hunnit göra det än, men detta är ju inte en ursäkt som håller i all evinnerlighet. Jag förvärvsarbetar heltid på min arbetsplats dit jag har en relativt lång resväg men då måste jag läsa annat.

Det jag önskar få veta är hur jag bäst ska förhålla mig till denna situation.

Svar: Enklast är att du vänligt återlämnar luntan till din arbetskamrat och säger ungefär ”det var jättevänligt av dig att ge mig den här, men nu märker jag att jag har så svårt att läsa den här vetenskapliga engelska texten eftersom ämnet inte hör till mina egentliga områden, så jag hoppas att du förstår att jag vill ge tillbaka den, säkert är någon annan intresserad av den. Men jag vill samtidigt säga att du är fantastisk som har åstadkommit den här avhandlingen.”

Det är att vara uppriktig men inte ohövlig. Naturligtvis finns inget tvång att utanför arbetsuppgifterna läsa en tjock skrift om något som man inte är intresserad av. Det är också på gränsen till pretentiöst att oombedd ge sin avhandling till arbetskamrater som man bör förstå knappast kan vara intresserade.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (35)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 35

Som så många andra redan skrivit så är det kutym att dela ut avhandlingen till sina kollegor, både till dem inom akademin och dem på den ordinarie arbetsplatsen (t.ex. en sjukhusklinik). Ofta skriver man en liten personlig hälsning på första sidan. Ingen förväntar sig att någon annan läser mer än möjligen "acknowledgement" och den populärvetenskapliga sammanfattningen.

Maria Kronberg, 12:57, 29 januari 2017. Anmäl

Man ger absolut inte tillbaka en avhandling! Man kan ställa den i sin hylla på jobbet, och om man byter kontor kan den lite diskret förkommas i flytten. Om den disputerade på fullt allvar frågar om man läst den så får man fnissa lite och säga något i stil med "Nä, men vet du vad, jag började, men det där var alldeles för svårt för mig. Jag är såååå imponerad att du har skrivit den där tjocka boken på engelska." och sen är det bra med det.

Maria Kronberg, 12:46, 29 januari 2017. Anmäl

Irene Holm: "LyraL, Man är inte alls "lantis" för att man inte klarar att läsa en avhandling (på engelska dessutom)". Oj. OK, det är en flitig kommentator här som har användarnamnet Lantis Bondlurk. Så jag har alltså inte kallat nån lantis...

Lyra Lof, 23:29, 27 januari 2017. Anmäl

Att få en avhandling med personlig dedikation är som att få en present tycker jag! Absolut inte lämna tillbaka. Jag har en hel hylla full med sådana som jag fått av läkare jag arbetat med. Oftast med ett inbjudningskort till disputationsfesten, så ärad jag känt mig! Inte läst en enda, det var pretentiöst att undra om mottagaren läst. Ingen förväntar sig det , i alla fall inte inom naturvetenskapen, där ibland inte ens kollegor förstår allt. Jag tror det är tradition att ge.

Karin Börjesson, 12:42, 27 januari 2017. Anmäl

@Sett förr: inom såväl den akademiska världen som inom kulturen förekommer både smörja och högkvalitativ litteratur. Det du nedsättande kallar kallar författarens behov av "självförverkligande" och det du respektfullt kallar viljan att "göra akademisk karriär" är väl i grunden samma strävan efter erkännande? Frågan var huruvida man ska blanda in sina arbetskamrater (utanför den akademiska eller kulturella världen) i detta, då det kan skapa pinsamma situationer.

Anna N, 07:40, 27 januari 2017. Anmäl

@Lyra Lof, 20:25 Du har verkligen ingen aning om vad du pratar om, eller hur? Man kan möjligen ögna *sammanfattningen* på 20 min, men de doktorsavhandlingar jag tittat i har varit format mindre bok och innehållit en så teknisk engelska att jag var tvungen att googla ~var 5e ord, och då skrev jag ändå exjobb i ämnet.

annan Camilla, 10:41, 26 januari 2017. Anmäl

AnnaN: fast det är en milsvid skillnad mellan avhandling och skriva deckare lr dylikt, det sistnämnda en del av nutidens självförverkligande )och tron att alla kan skriva.)Att disputera är hårt arbete, en möjlighet att göra fortsatt akademisk högre karriär. Jag tycker vi ska lyssna på dem som verkar i den akademiska världen i den här frågan, det är deras etikett. Och FS har fått goda råd på hur hon/han kan göra för att vara en god arbetskamrat, det är inte fråga om att vara recensent

Sett Förr, 09:42, 26 januari 2017. Anmäl

Själv arbetar jag deltid och skriver på deltid. Har hittills gett ut två romaner (hyfsad resp fin kritik) men skulle aldrig dela ut mina verk på jobbet och utsätta mina arbetskamrater för att agera recensenter. Det skulle försätta både dem och mig i en pinsam situation. Jag har stor respekt för deras tid, och tror nog att den som är intresserad av att läsa, själv tar initiativet.

Anna N, 09:06, 26 januari 2017. Anmäl

Det brukar finnas en populärvetenskaplig sammanfattning på svenska, den kan man lägga någon minut på att ögna om man vill. Avhandlingar delas ut på litet olika sätt i omgivningen, men självfallet ställs inga krav på att man ska läsa dem - som akademiskt verksam får jag 25-30 om året... Däremot är det mycket oartigt att lämna igen en avhandling som ju ändå representerar flera års arbete - man kan bara vänligt säga att man inte hinner läsa. Men lämnar tillbaka den gör man bara inte! Annika

Annika Rosengren, 07:17, 26 januari 2017. Anmäl

Det finns väl massor med folk som har svårt för att läsa engelska, inte så hyfsat att stämpla dem som obegåvade som vissa av kommentatorerna gör.

Tina Trikå, 07:14, 26 januari 2017. Anmäl