Facebookfel?

Fråga: När min man avled meddelade jag självklart närstående (släkt och vänner) personligen detta. Eftersom dödsfallet skedde sent en lördagkväll, väntade jag med att ringa till söndagen.
Döm om min förvåning och upprördhet när jag måndag kväll förstod att detta hade lagts ut på Facebook! Jag är ingen vän av den typen av socialt ”umgänge” vilket min man inte heller var när han levde och jag tog mycket illa vid mig.

Av praktiska skäl hade jag ju då inte hunnit få ut dödsannonser i DN, SvD samt UNT.
Vi har en stor bekantskaps- och vänkrets och vem/vilka som tagit sig friheten att sprida dödsfallet via Facebook har jag inte en aning om, men någon som kände oss närmare kan det inte ha varit.

Det borde kanske påpekas för allmänheten att sådana tilltag som att meddela dödsfall via Facebook inte är som det ska vara – om man inte ombetts att göra det av närmast anhörig/a. Eller är det godtaget numera?

Svar: Ännu ett bevis på uselt beteende på Facebook av någon eller några beskäftiga oförstående personer. Naturligtvis är det helt fel att lägga ut information om någons död på Facebook, om inte de närstående själva gör det. Jag vet tyvärr inte vad man kan göra åt detta som ju kan vara förfärligt, kanske skadligt, om någon nära vän eller släkting inte hunnit få personligt meddelande om dödsfallet.

Den eller de som gjorde detta behövde väl en så kallad nyhet som de tänkte sig skulle göra deras Facebookkonto och därmed dem själva mer intressanta – och det är som sagt oursäktligt. En avlidens närstående måste ha ovillkorlig rätt att meddela dödsfallet på det sätt som passar dem. Andra kan absolut inte ta sig den friheten. Man kan undra vilka egendomliga behov som driver vissa människor att bete sig så som du beskriver. Det kan oavsett orsak inte uppmuntras – vore Facebookvännerna anständiga skulle de stryka sig från detta konto.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (50)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 50

Detta är släkt med det fenomen som drabbar kända människor i media. Dvs att få delar av sitt liv uthängt, även i de svåraste stunder och att detta då drabbar även familj och vänner.

Anna N, 09:06, 10 februari 2017. Anmäl

kan jag säga att det är oväsentligt vad ert personliga fall är eller vad er personliga attityd vad gäller FB/sociala medier är? Gud, jag förlorar tron på mänskligheten... Hur folk anammar allt digitalt bara för att det finns, utan att tänka. Utan att reflektera över att andra kan ha en annan approach—inte för att de är *efter*, utan att de kan ha ifrågasatt vad vad sociala medier bidrar eller inte till deras liv.

Lyra Lof, 09:34, 9 februari 2017. Anmäl

Det obegripliga är hur klåfingriga folk är. VARFÖR vill man ta på sig att lägga ut en nyhet på FB om någons död om man inte är nära anhörig??? För att få många likes och "finaste du"? Hur kan en vuxen människa INTE inse att den döde kan ha haft närmare anhöriga/vänner än "jag" och att dessa förtjänar att få veta genom ett samtal i stället. Kan man inte lugna sig lite? Kanske rent av sörja lite innan man sensationslystet börjar fingra på tangenterna....

Anna N, 09:16, 9 februari 2017. Anmäl

Kristina S: Jag svarade inte på ditt inlägg öht så jag vet inte hur du kände dig träffad. ("Påhopp"? Vad? Det säger mer om dig än om mig.) Igen: bla bla bla, Facebook är inte ett sämre sätt att meddela, bla bla. Visst. DU och tusen andra kan tycka det. Men det är OVÄSENTLIGT. Fattar du det? För det är upp till personen i frågan vad han/hon vill göra. Hur kan du inte förstå det? Jag förstår att du tycker att FB är *jättebra!*. Well good for you. Fortsätt med det. Men det är helt oväsentligt

Lyra Lof, 09:16, 9 februari 2017. Anmäl

@ AA 19.08 Håller med fullständigt. Jag har inte heller påstått något annat i mitt inlägg.

Kristina S, 07:55, 8 februari 2017. Anmäl

@ Lyra Lof 23.11 – har ingen aning om hur du har tolkat mitt inlägg som om att FS inte har rätt att meddela via en annons i tidningen….. jag skrev faktiskt ‘’Självfallet ska inte andra meddela dödsfallet utom det ska göras av de närmaste’’. Ganska tydligt tycker jag. Läs innan du gör påhopp tack. Det jag beskrev var att tiderna förändras och att man inte behöver tycka det är konstigt att ett dödsfall meddelas via tex FB istället för en annond i en tidning. Det har inte mindre värde än en annons. Social media är inte ett fy, fy sätt att medela sig i 2017, allt beror på hur du använder det. I mitt fall skulle ett meddelande på FB faktiskt nå ut till fler av de som har intresse att veta än vad en annons skulle göra. Jag ville bara påvisa att det finns olika situationer. Jag pratade faktiskt inte om FS överhuvudtaget. FS har rätt att meddela dödsfallet på vilket sätt som helst och ja, jag tycker det var fel att andra personer la ut det på FB innan FS med familj hunnit meddela. @ Kap Kennedy 14.27 – så det skulle vara troligare att eventuella okända oäkta barn skulle finnas i min mans födelseort som han lämnade när han var 21 (vi är nu 40+) än i det landet vi nu bor i? Om det skulle finnas odokumenterade förbindelser som jag inte känner till så vet jag ju inte heller var i världen de personerna skulle bo så jag tycker fortfarande att en annons i en lokal tidning är meningslöst. Tack för din åsikt men jag förblir oening med dig på den punkten;-)

Kristina S, 07:54, 8 februari 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: När någon dör är det de närståendes rätt att meddela detta, förr per brev till alla berörda, senare per telefon till de närmare plus dödsannons i den dagstidning som når flertalet bekanta, numer ofta enbart med telefonsamtal. Andra ska inte ta sig friheten att meddela dödsfallet innan de närstående nått dem de vill meddela, av en rad orsaker. Det handlar om hänsyn som kan vara oerhört viktig. Barn som är okända för familjen får kännedom om dödsfallet när arvet ska skiftas. Dödsfallet är framförallt en privat händelse av störst betydelse för de anhöriga. Det finns ingen skyldighet att publikt meddela detta om man av någon anledning inte vill göra det.

Magdalena Ribbing, 07:53, 8 februari 2017. Anmäl

Pelle L: "den som tror att han/hon har "ensamrätt" på nyheten om en närståendes bortgång har ju fel helt enkelt." Jag är stum... Hör du hur du låter? Och din slutkläm om "familj-gullegull" (familje-gullegull? för att något själv vill bestämma hur makens/makans dödsfall ska hanteras?) är så förskräcklig att jag ska låtsas att du inte sa det. La-la-la-la-la, jag hör dig inte!

Lyra Lof, 23:37, 7 februari 2017. Anmäl

Det uppenbara sättet att bestämma vem som är mest närstående? Den person man begravs bredvid. Dvs maken/makan. Case closed. Pelle L: "Det verkar som många här inte har hunnit med, och växt in i det nya digitala info-samhället." Det du säger är både oförskämt och fantasilöst. Du antar att de som inte anammar allt i det nya "digitala infosamhället" är tröga och lite efter (till skillnad från dig)—inte att det kan vara ett val. Tilllför A något till mitt liv? (Ja.) Gör B det? (Nej, tvärtom.)

Lyra Lof, 23:31, 7 februari 2017. Anmäl

Då FS ville meddela dödsfallet via en dödsannons får man väl anta att det är meningsfullt för FS och maken/makan, eller hur? (Oavsett om DU och DIN man är från två olika länder och ni nu bor i ett tredje och var skulle ni annonsera? Ska FS gilla läget pga av er situation? Eller er attityd?) Jag gissar att FS bor på en mindre ort, har bott där hela livet/i årtionden, och där de flesta fortfarande prenumererar på den lokala morgontidningen så deras vänner, bekanta & släktingar ser annonsen.

Lyra Lof, 23:11, 7 februari 2017. Anmäl