Presentnej?

Fråga: Vi hade nyss 70-årsfest då vi bjudit cirka hundra släktingar och vänner. På inbjudan skrev vi ”ingen uppvaktning”. Hälften kom med presenter av olika slag. Vänligt naturligtvis. Det var kommande upplevelser spabesök, biobiljetter, presentkort på restaurangbesök, blommor. Mycket trevlig uppvaktning men jag tycker det känns fel mot andra som kanske kände sig obekväma för att de inte hade något med sig men de hade gjort enligt önskemål i inbjudan.

Vilket är som gäst rätt, ta med present eller inte?
(Vi är själva bjudna på en fest där det också står ”ingen uppvaktning.”)

Svar: Det mest artiga, brukar jag svara på frågor om man ska ha med sig en present trots att sådana undanbetts, är att avstå från att ge present. De som ändå tog med sig presenter ”vågade” inte låta bli, så fast rotad är traditionen att ge något till den som firar födelsedag.
Det är alltså vänligt av gästerna att inte ta med något, om detta önskemål har uttryckts tydligt. Hörsammar man denna önskan visar man respekt för inbjudaren.

De gäster som inte gav något gjorde rätt och har absolut ingen anledning att känna sig obekväma.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (44)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 44

MAGDALENA SVARAR ÄN EN GÅNG: Så det så; sannolikt betyder "ingen uppvaktning" att jubilaren vill slippa både blommor och presenter. Men man förstår det man vill, och tolkar som man vill, här hade ju ett antal gäster förstått uppmaningen "ingen uppvaktning" så som du och många andra gör. Och det är ingenting jag kan eller vill påverka, jag har svarat på den aktuella frågan om presenter att artigast är att avstå från att ge sådana vid uppmaningen "ingen uppvaktning." Problemet är ändå litet!

Magdalena Ribbing, 08:42, 13 februari 2017. Anmäl

Fast där säger du emot dej själv, Magdalena. Om det kan betyda "inga presenter" kan det lika gärna betyda "inga blommor" eller "Inga tal" eller vad som helst som födelsedags"barnet" inte vill bli utsatt för. Tar man bort ordens ursprungliga mening och börjar göra egna betydelser så kan "Ingen uppvaktning" få precis vilken betydelse som helst inom gratulationsområdet.

Så det så, 08:30, 13 februari 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: Så det så, det skulle nog ha stått "inga tal" om jubilaren inte ville att tal skulle hållas. Och att hindra gästerna från att säga grattis under festen verkar lite bisarrt. Förmodligen känner gästerna sin jubilerande vän tillräckligt väl för att fatta vad som avses. Men jag kommer aldrig att rekommendera formuleringen "ingen uppvaktning" för att markera "inga presenter." Det finns bättre fraser för sådant. Däremot är den aktuella betydelsen fortfarande klar för mig.

Magdalena Ribbing, 20:28, 12 februari 2017. Anmäl

Men Magdalena, hur ska man kunna veta att "Ingen uppvaktning" inte betyder "Håll inga tal" eller tom "säg inte grattis under festen"? Hur ska man veta att det ska tolkas som just att FS inte vill ha presenter? Har precis som Anna Holmberger googlat den specifika frasen och får inga som helst träffar där det skulle betyda att man undanber sig presenter, vilket tyder på att det är en liten subkultur som använder frasen på det viset.

Så det så, 20:18, 12 februari 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR OM IGEN: Anna N, naturligtvis är det bästa att alla förstår vad inbjudan avser, klädsel, tid, förtäring osv. Min bestämda uppfattning är att den som får ett inbjudningskort med texten "XX inbjuds till födelsedagsfest, ingen uppvaktning" kan vara absolut säker på att vara bjuden till festen; att inbjudaren inte vill ha presenter uttrycks med "uppvaktning". Hur man kan misstolka detta förstår jag däremot inte. Bättre formuleringar finns förvisso. Men det är en annan sak.

Magdalena Ribbing, 14:26, 11 februari 2017. Anmäl

Men, Magdalena, du brukar ju betona vikten av att vara tydlig i inbjudan och inte glida på betydelse gällande t ex klädkod. Just för att gästerna inte ska behöva tolka vad man menar. (Det handlar ju inte om att inte komma på festen, utan att få känna sig säker och bekväm med vad som gäller) Det korrekta rådet till FS vore väl att formulera inbjudan tydligt nästa gång, i stället för att lägga "skulden" på de som inte lyckats tolka vad just FS avsåg med ordet "uppvaktning".

Anna N, 10:19, 11 februari 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: Anna Holmberger, du kanske tror att det var en annonsering om "ingen uppvaktning" - men frågan handlar om en formulering på ett inbjudningskort där det faktiskt inte går att tolka raden "ingen uppvaktning" på annat sätt än "inga presenter." Inbjudan hade sänts och hur någon skulle kunna få för sig att den skulle betyda motsatsen: "kom inte hit" är obegripligt. "Ingen uppvaktning" är ingen lyckad formulering, men omöjlig att missförstå på personliga bjudningskort till en fest.

Magdalena Ribbing, 08:35, 10 februari 2017. Anmäl

Ni är många, inklusive Magdalena, som skriver att det är tydligt att "ingen uppvaktning" betyder "inga presenter". Själv har jag aldrig hört den tolkningen, så skulle jag få en inbjudan till nån som annonserat om "ingen uppvaktning" skulle jag uppfatta det som "ingen uppvaktning förutom från er som är personligt inbjudna". För säkerhets skulle googlade jag synonymer till uppvaktning, och kollade flera källor. Ingen av dem backar upp betydelsen "gärna besök, men inga presenter". Klartext tack!

Anna Holmberger, 17:45, 9 februari 2017. Anmäl

Visst, kan man sucka över oförståendes brist på ordförståelse. Jag själv och andra förträffliga skulle, så klart, ha tagit reda på fakta - eller, redan haft saken klar för oss. Men, att hälften av de 100 inbjudna, ref. FS fråga, inte hade förstått, förtjänar varken suckar eller bannor. Om inbjudan, istället, skrivits på klarspråk - vilket såväl M.R. som kommentatorer gav exempel på - hade både FS och gäster inte behövt känna sig så obekväma.

gamla Tekla, 14:19, 9 februari 2017. Anmäl

Nu läste du visst ord som jag inte skrev "Sett Förr", jag har aldrig påstått att jag inte förstod, jag förklarade förvirringen som råder när man själv hittar på innebörden av ord. Självklart förstår man att personen som skriver sådär inte vill ha presenter(!) eftersom att avstår man från uppvaktning så avstår man från gratulationer, så det man säger är att "folk får gärna komma på födelsedagsfest men låtsas dock som att jag inte fyller år". Hur svårt är det att bara vara tydlig istället?

Madelene J., 14:01, 9 februari 2017. Anmäl