Mobilstörare?

Fråga: I går eftermiddag när jag for hem till Haninge efter ett besök i Stockholm blev jag oerhört störd på bussen. Hemfärden tar ca 30 minuter, bussen var full och under hela resan sitter en kvinna och talar och skrattar så högt i sin mobil att jag inte kan tänka en egen tanke. Det måste ha hörts i hela bussen. Jag förstår inte ett sådant beteende, men vad kan jag som medpassagerare göra? Försöka få ögonkontakt och hyssja med fingret för munnen? Vänligt be henne tala tystare? Ovänligt be henne dämpa sig? Stå ut?
Varför talar en del människor mycket högre i mobilen än vid ett vanligt samtal med en medpassagerare?

Svar: Din fråga blir allt vanligare därför att detta slags elände drabbar allt fler i takt med att självupptagenheten blomstrar ohämmat. Visst ska man kunna prata i sin mobil under en resa med allmänna transportmedel men alla har samma rätt till ljudutrymmet, och alltså ska man inte prata så högt att omgivningen blir besvärad. Du har rätt i att många pratar högre i sin mobil än vid ett samtal med den som sitter/står bredvid – det vekar ibland som om de högpratande tror att de måste höras utan hjälp av mobilen. Förmodligen förstod inte kvinnan ifråga att hon hördes så mycket. Du kunde ha knackat henne lätt på axeln och sagt med vänligt tonfall: ”du kanske inte vet det, men du hörs faktiskt över hela bussen, lite jobbigt för oss andra.” Sannolikt hade hon då dämpat sig.

Den som ska vidta en sådan åtgärd måste mobilisera en hel del kurage, det är pinsamt och kan kännas löjligt att säga till en vuxen människa att uppföra sig som folk. Men säger man ingenting låter man eländet fortgå, och så blir det likadant nästa gång. Ett vänligt påpekande rekommenderas.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (19)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 19

Undersökningar har visat att man upplever det som mycket mer störande om man bara hör en sida av en konversation. Därför är andras högljudda mobilsamtal så oerhört irriterande för de allra flesta, jämfört när människor runtomkring en för vanliga samtal med varandra.

Lyra Lof, 11:11, 13 februari 2017. Anmäl

Ewa Dahlström, 11:12, 10 februari 2017: Har man inte rätt till tystnad om man inte bor i övre Norrland? De flesta som talar i telefon är mer högljudda än övriga och jag har svårt att förstå att man i tunnelbanan/bussen måste tala med en person som inte befinner sig i tunnelbanan/bussen. Varför ringer man inte innan man åker? eller efter att man kommit fram?

Smart Besserwisser, 07:07, 11 februari 2017. Anmäl

I Japan forvantas passagerare att inte prata hogt med varandra eller prata i mobilen pa tag och bussar etc. Skyltar ar uppsatta for att paminna att tysta mobilerna och att man befinner sig pa allman plats dar manga vill lasa, sova eller vila utan att bli storda.

Tycker jag Iallafall, 17:33, 10 februari 2017. Anmäl

Jag kan hålla med om att, vissa grupper, skriker i mobilen. Men normal samtalston får man tåla, annars finns det fina, tysta stugor i övre Norrland.

Ewa Dahlström, 11:12, 10 februari 2017. Anmäl

Att det blir mer privata och högljudda samtal i offentliga miljöer beror på att mottagaren sitter möjligen hemma ex och tar upp högst privata ämnen. Samt att det hörs dåligt pga av motorljud, andras prat mm och då måste vederbörande skrika i mobil för att höras av motpartner. Det går inte att jämföra med vanligt samtal mellan två partner som pratar halvtyst till varandra och tar inte upp privata ämnen pga omgivningen. Som det var förr...

Ewa Atena, 20:19, 9 februari 2017. Anmäl

Mycket bra svar, Magdalena! Själv är jag mycket sparsam med mobilsamtal i offentliga miljöer, men jag förstår dem som måste prata (nått med barnen på dagis, Olle har fått en spik i handen, etc). Men att sitta och prata"strunt" högt på kommunala färdmedel kan jag icke acceptera. Jag kanske är gammeldags, men jag tycker att telefonsamtal är privata och ska förläggas till hemmet, arbetsplatsen eller de nu utrangerade telefonkioskerna. Med respekt för din spalt teckanar Staffan Berger

Staffan Berger, 15:30, 9 februari 2017. Anmäl

Usch, nu har de slappa tangenterna och den dåliga korrekturläsaren slagit till igen! Ska skärpa mig! "Meddelandeiver"? Over´n out!

gamla Tekla, 14:32, 9 februari 2017. Anmäl

Får lust att spekulera i varför folk pratar högt i mobilen på bussen. Det kan vara svårt att höra vad som sägs i mobilen när det finns ett konstant ljud som en bussmotor i bakgrunden, kanske kompenserar mobilprataren då genom att höja sin egen röst? Det är ingen ursäkt förstås...

Sweydia Ism, 14:14, 9 februari 2017. Anmäl

När jag försöker läsa på T-banan och någon högljutt talar i sin mobil brukar jag ge arga ögat och byta plats om det går. Ibland är det stört omöjligt att läsa på T-banan det är fullt av högröstade personer som talar i telefon och behöver jag veta vem som varit otrogen med vem eller har problem med polisen Jag brukar tänka att dom vet ju inte vem som sitter bredvid, jag kan ju känna den personen dom talar om Man kanske ska tänka sig för vad man pratar om i mobilen så att andra hör

Ulla Flodin, 14:09, 9 februari 2017. Anmäl

Nej, jag har ingen Webbsida! Tar tillfället akt och funderar över den "meddelandeiver" som tycks råda. Är det absolut nödvändigt att vara tillgänglig ständigt och jämt - eller att förvänta sig detta av andra?

gamla Tekla, 12:39, 9 februari 2017. Anmäl