Presentbortfall?

Fråga: När jag och min man gifte oss ville några av våra vänner som var bjudna och med på festen tillsammans ge oss ett föremål som skulle överlämnas efter bröllopet. Vi blev förstås väldigt glada och tacksamma. Nu har det gått ett par år sedan vi gifte oss och denna present har inte infunnit sig ännu. Gästerna som också är våra närmare vänner, har flera gånger sagt att de skäms och utlovat att gåvan är “på gång”.

Vi undrar så klart över anledningen till denna uteblivna present. Jag har någon gång föreslagit dem att om det finns hinder att genomföra deras plan, kan de väl istället ge något annat.
Jag kan ibland känna mig småaktig som blir besviken och ledsen över att inte få den utlovade presenten. Men både jag och min man har börjat känna oss respektlöst behandlade av människor som varit våra vänner länge.

Snart fyller jag jämna år och jag undrar hur jag ska hantera denna situation då. Jag känner helt enkelt inte lust i nuläget att bjuda någon av dessa vänner.
Vilket tips skulle Magdalena ge i denna för oss märkliga och glädjestörande situation som påverkar vänskapen negativt? Detta är vänner som tycker om oss och vet hur man för sig. Vi är inte i någon schism med någon, men deras agerande skapar en osäkerhetskänsla hos oss och vi undrar allt oftare om de verkligen uppskattar oss som sina vänner.

Svar: Det är ju en tråkig situation, men jag kan tänka mig att era vänner tycker att det är lika jobbigt som ni. De vet ju om att de har lovat dig och din man en bröllopspresent och så har de inte klarat av att enas om föremålet eller inte lyckats hitta rätt sak eller så finns någon annan orsak. Ovanpå alltihop kommer deras dåliga samvete och din och din mans besvikelse som också uttalats när du har föreslagit en annan lösning – nej, häng inte fast vid en så besvärlig situation.

Mitt förslag är alltså att ni ”glömmer” denna uteblivna present. Försök att se paren som de trevliga vänner de är, inte som de slarviga givare som de också är! Med stor förståelse för er besvikelse tror jag i alla fall att ni skulle må bättre av att lägga den uteblivna presenten på hyllan, och inte påminna om den, inte nämna den igen till dessa vänner, men fortsätta att umgås med dem. Det har säkert inte med respektlöshet att göra, utan något annat som de inte har klarat av.

Att inte få det man har utlovats gnager, man känner sig förminskad, ointressant, struntad i. Men det blir inte bättre om man göder sin besvikelse. Du mår bättre om du bortser från denna klumpighet och är storsint, tolerant, generös i meningen att nu strunta i detta. Bjud vännerna på din födelsedagsfest. Nämn ingenting om icke-presenten. Frågar de vad du önskar dig så var inte vara spydig angående den uteblivna bröllopspresenten, säg bara milt att de inte behöver ge dig något.

Du och din man har allt att vinna på att vara hyggliga och överseende. Era vänners samvete gnager nog i dem utan er påminnelse. Och en present är ändå inte det viktigaste för en vänskap.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (16)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 16

Taktlöst, dåligt genomtänkt och ohyfsat att utlova en present som sedan inte levereras, men aldrig att jag skulle ägna mer än en reflekterande tanke åt det - och absolut inte nämnda saken till de som lovat! Jag menar, det är knappast någon rättighet att kräva ens utlovade presenter. Det är inte en betalning eller korruptionsgåva. Glöm saken! Begrav tanken! För övrigt är de som eventuellt lider (av skam) - inte du!

Genesis Day, 19:28, 15 februari 2017. Anmäl

Jag tycker att Ulrika Adsersen's hypotes var den mest sannolika. Att det är någonting personligt som är handgjort. Jag har beställt handgjorda saker många gånger och en del saker har tagit över ett halvår att få. Och sånt räknar man kanske inte med när man beställer det..

Susie Dahl, 09:25, 15 februari 2017. Anmäl

Man blir ju väldigt nyfiken på vad presenten kan tänkas vara. Och att ingen ur insamlingen tycker att det blir så pinsamt att de talar med fs eller drar sig ur arrangemanget. Det sistnämnda hade jag nog gjort ifall det dröjde så länge, sen givit en annan present.

Bara Föratt, 16:48, 14 februari 2017. Anmäl

Okej, låt oss vända på hela resonemanget och föreställa oss att vännerna verkligen menar något med sin inställda gåva. Exakt vad i hela världen skulle det i så fall kunna vara? Det torde ju vara historiens mest utstuderade plan för att skapa osämja: "Vi säger att vi ska ge presenten senare, och så gör vi inte det. Ouahahahahaa, vad de kommer att undra!" Varje annan (naturlig) förklaring måste rimligtvis framstå som mer trovärdig.

Kap Kennedy, 15:59, 14 februari 2017. Anmäl

Friterade Mulor, du är det bästa med hela den här spalten

Madelene J., 15:32, 14 februari 2017. Anmäl

Någon av vännerna kanske har tappat det inköpta presentkortet som skulle vara gåvan? Eller slagit sönder den vackra presentvasen? Eller lagt de insamlade pengarna på något "bra" gömställe?

Augusta Wik, 12:48, 14 februari 2017. Anmäl

Jag gissar på att det är en doktorsavhandling som inte har blivit klar.

Friterade Mulor, 11:27, 14 februari 2017. Anmäl

Den tilltänkta/ uteblivna gåvan tycks ha hamnat ur styrfart - så, se den som förlorad. Undrar om inte intresset numera, är större för vad vännerna hade tänkt ge, än för att få själva gåvan? Och valet mellan antingen en förlorad gåva eller en förlorad vän, är väl inte så svårt? Så, FS, dra ett stilfullt streck över det hela! Nya utmaningar väntar - och glädjeämnen...

gamla Tekla, 10:50, 14 februari 2017. Anmäl

Jag håller med FS, jag skulle ha svårt att släppa detta. De borde iaf kunna lämna en förklaring som man förlika sig med och komma med ett alternativ då det inte blev som planerat. Men istället för att älta så skulle jag fråga rakt ut för nyfiken har man väl rätt att vara, då de har gått ut stort med detta som sedan bara dog? Sen behöver ju inte vänskapen stå och falla med detta och är man så goda vänner så kan man väl svara på vad som gick fel utan att för den del hänga ut någon personligen.

Frk N, 10:46, 14 februari 2017. Anmäl

Alla människor har brister. Om de är härliga människor och vänner i övrigt, så acceptera detta som deras brist, och acceptera dem som de är - och gå vidare med era liv och med vänskapen! Det kommer ni må mycket bättre av än att fortsätta älta detta.

H R, 09:55, 14 februari 2017. Anmäl