Hjärtfel?

Fråga: Idag på Alla Hjärtans Dag var jag på ett möte där en av personerna (den med högst formell rang), började mötet med att gå runt och dela ut ett litet glansigt rött tyghjärta, ca 2 cm i diameter, hjärtat gick inte att använda till något – av noll värde. Varje person fick ställa sig upp, få hjärtat ungefär som om det vore en medalj, och sedan få en lång och innerlig kram. Jag var sist i kön av cirka 10 personer och funderade på om det gick att undvika – det gick inte – det hade blivit för demonstrativt.

Men varför måste man stå ut med sådant här gullande och förment intima beteende?
Vad är det som gör att folk beter sig på detta sätt, är det något med deras maktposition som gör att de måste demonstrera hur fina och rara och omtänksamma människor de är? Och har folk ingen känsla för när andra inte vill bli hjärtmedaljerade och kramade? Det kändes på något sätt som ett maktdemonstrativt övergrepp som man inte kan försvara sig mot.

Svar: Synd att något som är avsett som en vänlighet slår så fel! Kanske hade någon trivselkonsult/grupp tänkt ut att mötesdeltagarna just på alla hjärtans dagskulle muntras upp med en hjärtlig liten present? Och den som överlämnade den oanvändbara lilla prytteln såg det som självklart att göra det medelst kram. Enligt min uppfattning onödigt, enligt din obehagligt, men förmodligen uppskattat av någon eller rentav flera andra.

Nu tror jag inte att det var en demonstration i det ena eller andra syftet utan bara ett lite obetänksamt försök att vara trevlig. Alla människor borde tänka efter ordentligt innan de kramar andra. Ingen skulle behöva bli kramad utan egen önskan. Men TV och sociala medier ”lär” oss genom sina programledares och medverkandes ständiga kramar att det är en mänsklig rättighet, i det närmaste i alla fall. Du hade inte kunnat göra något annat än det du gjorde, motvilligt ta emot kramen.

Släng hjärtat och glöm kramen, om du förmår göra det. Tänk på hela situationen som en enfaldig hjärtlighet.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (11)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 11

Ha, ha, ha, tack för dagens skratt! Det där lät utomordentligt fånigt, att dela ut tyghjärtan på ett möte. Personligen ogillar jag Alla Hjärtans Dag och ser det som ett kommersiellt jippo som inte har något med kärlek att göra. Jag skulle bli glad över en ros eller några chokladbitar, men det skulle kännas betydlig mer genuint om det inte kom på Alla Hjärtans Dag, så vad är det då för vits med att bry sig om den dagen?

Genesis Day, 19:20, 15 februari 2017. Anmäl

Kristina Hörlin: Tack, det undrar jag också! gamla Tekla: Bra, då är vi överens!

Maja Gräddnos, 16:51, 15 februari 2017. Anmäl

Varför är ALLA så rädda för en liten kram? Och att få ett litet oandväntbart hjärta är väl inte hela världen! Tanken var ju fin.

Kristina Hörlin, 05:23, 15 februari 2017. Anmäl

Eller så kan FS försöka förbättra sin attityd, i största allmänhet... För sin egen skull. OK om man inte vill ha en kram, men reaktionen över att få ett hjärta av någon på Alla Hjärtans Dag—en liten gest av uppskattning—är att det är "av noll värde"?

Lyra Lof, 23:23, 14 februari 2017. Anmäl

Maja G:: Jag citerade FS. Självklart kan man inte jämföra obehaget av en oönskad kram, med de påfrestningar människor i krig får stå ut med. Det var detta jag ville påstå med det jag skrev - beklagar om jag inte uttryckte mig klart nog.

gamla Tekla, 22:08, 14 februari 2017. Anmäl

gamla Tekla: Nu tar du väl i lite väl mycket, en kram eller ett hjärta kan väl inte på något vis jämföras med Syrien eller andra krig? Men en del verkar tycka det är värre med en kram än när de skjuter eller fäller bomber runt omkring! (om man överdriver lite, det erkänner jag) Nu törs man snart inte göra något vänligt, alltid trampar man någon på tårna!

Maja Gräddnos, 19:02, 14 februari 2017. Anmäl

Maktdemonstrativt övergrepp får mig att tänka på Syrien eller någon annan krigsskådeplats. Välvilligt, töntigt handlande räcker väl? Nej, man behöver inte stå ut med att bli kramad mot sin vilja. Du kunde ha sagt: "Tack, men jag föredrar att ta i hand istället!" ref. Magdalena Ribbings återkommande råd i hyfs och stil. Ser man inte helbutter ut, vid tillfället, brukar repliken fungera bra.

gamla Tekla, 15:54, 14 februari 2017. Anmäl

Jag förstår absolut FS obehag, men skulle nog försöka ruska det av mig med hjälp av tanken på att det säkerligen var välment - precis som Magdalena säger, "enfaldig hjärtlighet"

H R, 15:39, 14 februari 2017. Anmäl

Ja, sådana där grejer blir sällan bra. Felet som den överordnade gjorde var varken avsikten, "medaljen" eller kramarna – utan det faktum att hen genomförde det i form av en tvingande uppställning. Att göra det på rätt sätt hade ju varit så enkelt. Bara dela ut alla hjärtan i tur och ordning och sedan låta eventuellt kramande följa spontant, för de som vill.

Kap Kennedy, 15:31, 14 februari 2017. Anmäl

Men snälla FS, försök se välviljan i det hela, det var ju bara välment även om det inte passade dig! Det är väl bättre att göra något för att försöka glädja andra även om det blir lite fel än att inte göra det. Det görs för lite sådant i världen!

Maja Gräddnos, 14:16, 14 februari 2017. Anmäl