Bussbestyr?

Fråga: Ibland ser man kvinnor som sitter och sminkar sig på bussen. Själv störs jag av det. Jag tycker att sådant bör ha klarats av hemma på toaletten och oroar mig dessutom för att de ska få pensel e.d. i ögat om bussen måste tvärbromsas. Att borsta håret på bussen kan ju också medföra att andra får hårstrån på sig.

Jag trodde inte att sådant var accepterat förrän jag såg en reklam på SL-bussens display om möjligheten att använda eluttag för dator med mera, där det också fanns en bild av en kvinna som använde hårtork. Det tycks alltså som om ansvariga på SL tycker att toalettbestyr passar ombord på bussen.

Är sådant lämpligt eller förenligt med hur man bör bete sig? Vad gör man som medpassagerare – kan man säga något(!) eller bara sätta sig någon annanstans?

Svar: Ämnet har varit uppe ett par gånger i min spalt, och det verkar som om det finns två läger. Ett tycker att restiden är ett utmärkt tillfälle att sminka sig, äta frukost, fixa med håret (och för den delen prata ljudligt i mobilen respektive spela musik så att andra störs). Det andra lägret tycker liksom du (och jag) att sådant får man ägna sig åt på andra ställen än i kollektivtrafiken. Jag har inte sett att SL rekommenderar hårtork för bussresenärer, men finns sådan reklam på allvar är det absurt, av flera skäl.

Svaret på din fråga om det är lämpligt är alltså nej. Medpassagerare kan knappast hindra detta beteende, men kan absolut i vänlig ton säga till den hårborstande eller ögonsminkande att det första är störande, det andra riskabelt. Enklast är nog ändå att med ett diskret ögonbläng flytta sig till annan plats.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (41)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 41

@MK: Ingenting i FS fråga handlar om att spruta parfym. (Vilket naturligtvis vore helt fel) Frågan handlade om huruvida beteendet signalerade brist på vett och etikett. Prat om allergier har en tendens att ta fokus från många frågor här i spalten. Ja, allergier finns! Dessutom i olika grader. Och folk som hittar på finns också. Smaklöst att "förminska" problemet Trump. "Alternativa fakta" är allvarligare än olika åsikter om vett och etikett.

K Gb, 08:40, 20 februari 2017. Anmäl

Anna N, nej jag tror verkligen inte på den tolkningen, att de skulle visa att medresenärerna skulle vara betydelselösa. Och sminka sig inför arbets-/skolkamrater är det väl många som gör. Inte konstigt alls. Men, som sagt, så länge man inte får något på sig eller någon börjar spraya omkring sig är det väl inget problem.

M K, 14:02, 18 februari 2017. Anmäl

K GB, aha, dags för alternativa fakta ang allergier igen. Men nu är det ju så att många är doftöverkänsliga i olika grad utan att vara allergiska. Man kan tåla vissa parfymer och andra dofter utan problem, men bli väldigt påverkad av andra. (Även kemikalier man har hemma eller till bilen kan vara ett problem.) Det går ju att välja tillfällen när det passar att använda parfym, så man inte utsätter andra man måste trängas med.

M K, 13:50, 18 februari 2017. Anmäl

Som vanligt kantrar allt till att handla om inbillade allergier. (Jo, jag vet att riktiga finns, men inte på de sätt och av de orsaker som beskrivs här) Tror att Anna N och Augusta W är något på spåret. Betydligt mer spännande dessutom...

K GB, 10:36, 18 februari 2017. Anmäl

Madelene j: Varken den andra person eller jag själv som skrivit om att det är vanligt att vissa ägnar sig åt hygien/grovrengöring har nämnt ett enda ord om tånaglar etc. :)

Ann-Caroline Mörner, 20:13, 17 februari 2017. Anmäl

Så det så, smink är väl oftast så diskret parfymerat att det inte stör omgivningen, men visst finns det parfymfria märken. Stor skillnad mot om någon skulle spraya sig med dofter bland andra människor. Eller ha överdoserat från början.

M K, 13:36, 17 februari 2017. Anmäl

Ann-Caroline Mörner, Jag skrev inte till dig :)

Madelene J., 09:44, 17 februari 2017. Anmäl

"Inga saker som luktar" skriver flera men anser att sminkning är ok. Var hittar ni doftfritt smink? Allt puder jag stött på är parfymerat på ett eller annat sätt. (Tror att det skulle lukta rätt härsket annars...)

Så det så, 09:11, 17 februari 2017. Anmäl

Anna N har fångat kärnan i problemet, att "sminkaren" visar att medresenärerna är betydelselösa, de är bara en del av bussens inredning.

Augusta Wik, 08:06, 17 februari 2017. Anmäl

Av alla former av dåligt uppförande som finns måste jag säga att detta verkligen inte är särskilt upprörande. Själv sminkar jag mig framför spegeln hemma, men det här går nog faktiskt under kategorin "Titta inte då?". Man kan ju försöka att inte störa sig på alla underligheter som folk pysslar med. Som t.ex. att man sitter och stirrar surt på unga tjejer på bussen...

Maria Holmström, 20:31, 16 februari 2017. Anmäl