Sällskapshångel?

Fråga: Min nära vän är sedan många år tillbaka tillsammans med en kille och de bor nu ihop. På fester, middagar och restauranger har de en tendens att gosa offentligt. De vill gärna smeka den andres lår, sitta i knät, pussas lite mellan meningar och på grund av detta tappa ögonkontakten med övriga middagsgäster.

Om jag har ett samtal med den ena är det sannolikt att jag får den andra på köpet och/eller får bevittna ett litet hångel mellan skämten. Inför ett firande tyckte samma vän att det var lite olämpligt att bjuda en ”singel-kompis” eftersom hen eventuellt skulle känna sig obekväm bland alla par. Jag menade då att vi som var i relationer kanske kunde bete oss ”mer som en grupp vänner” för att kunna bjuda den här personen som är singel.

Jag tycker själv att det är högst obekvämt att bevittna min väns och hennes killes beteende och förklarade det när vi pratade om att bjuda vår singelvän. Jag tycker att det är respektlöst mot lyssnaren att ägna sin partners lår halva uppmärksamheten i stället för samtalet. Men min vän tyckte verkligen inte alls att det var en trevlig idé att bara bete sig som vänner, utan vill visa sin kärlek för sin kille offentligt.

Det här var en stor besvikelse för mig och jag undrar om Magdalena har några tankar kring detta. Jag är inte ute efter att tillrättavisa min vän, och jag är väldigt medveten om att det kanske är jag som lägger näsan i blöt. Vad anses om par som låter middagsgästerna bevittna deras kärlek – respektlöst eller none of my business?

Svar: Du beskriver en vanlig företeelse hos nyförälskade, tydligen en process som varat länge hos din vän. Många som har passerat nyförälskelsestadiet vill säkert gärna unna människor möjligheter till närhet. Men alla är inte av samma uppfattning. Ett idogt kramande, klappande och pussande kan ibland ses som sött och gulligt men kan lika ofta uppfattas av omgivningen som alltför privat och därmed besvärande.

Förr var det otänkbart att göra så värst mycket mer än hålla varandra i handen eller om axlarna när man befann sig i andras sällskap. Att upprepat pussas, kramas, röra vid varandra så som du beskriver var inte acceptabelt om man ville uppföra sig normalt hyfsat. Andra skulle inte behöva bevittna sådant som kunde uppfattas som intimiteter mellan två individer, det borde sparas för sovrumsbruk. Men all så kallad öppenhet på sociala medier och i TV kan ha försvagat den traditionen och gjort att allt fler ser det som godtagbart att smekas engagerat och kyssas entusiastiskt även inför andra.

Trots denna nutida öppenhet kvarstår att vill man vara trevlig och väluppfostrad håller man inte på med sådant som kan störa eller besvära dem man har i sällskapet. Och så är det ju med din nära vän och hennes kille. Sätt dig ner en dag och förklara jättevänligt för henne att detta hånglande inte är vidare trevligt för er som måste se på. Argumentet att visa sin kärlek offentligt, som hon tydligen har anfört som förklaring, handlar ju om vad hon själv tycker är roligt att visa upp, inte om hur det ser ut för övriga. Din vän och hennes kille ägnar sig åt något privat som ni andra inte ska behöva bevittna.

Rimligt är att ge snabb en puss men inte en djupkyss, en lätt kram när det behövs men inte ett minutlångt omfamnande, en mild klapp på huvudet, på en axel. Att åsedd av andra smeka varandras lår är alltså inte vad som menas med gott uppförande. Att sitta i någons knä är små barns privilegium.

Så kallat sängkammarbeteende är lika dålig stil hemma hos andra som på krogen.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (20)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 20

Annamaria: Samma här! Skulle aldrig utsätta mig för att umgås med ett sådant par. Lyckligtvis hånglar normala människor inte inför publik.

Anna N, 07:14, 3 mars 2017. Anmäl

Det är bland annat sådant här som gör att jag föredrar att umgås med singlar.

Annamaria Håkansson, 14:29, 1 mars 2017. Anmäl

Jag tycker att det vore väldigt kul om olika FS hörde av sig igen och berättade hur det gått!

Anna N, 07:17, 27 februari 2017. Anmäl

FS vänner har, tydligen, upphört som individer och förekommer endast i 2-pack. En singel i vänkretsen ska hållas undan i missriktad omsorg. FS, nästa gång singeln och "obekväm", kommer på tal - ta tillfället! Säg vänligt, men rakt: "Vi känner oss alla obekväma. Vi är jätteglada över din och N:s kärlekslycka - men, alla dessa ömhetsbetygelser (nåja, småhångel, då!) blir för mycket! Det känns som vi stör, när vi försöker komma till tals med någon av er... Kan ni försöka dämpa er litet?"

gamla Tekla, 13:01, 26 februari 2017. Anmäl

Enligt min mening finns det bara en sak att göra i denna situation. Förklara för det hånglande paret att om de inte medger att de slutar med sitt opassande sätt blir de inte inbjudna och om de mot detta gör det ändå, blir det inga fler inbjudningar. Bjud gärna in singelvännen, denne förtjänar nog en plats på festen.

Astrid Nilsson, 06:42, 26 februari 2017. Anmäl

Ett typiskt exempel på ett osäkert "trofé-förhållande". Dvs partnern är FRÄMST till för att visas upp för att skapa social status. Titta på mig, jag har en kille/tjej. Är vi inte normala, så säg! I ett riktigt bra förhållande räcker det med en blick över matsalsbordet på en middagsbjudning för att förmedla sin kärlek till varandra. Man har helt enkelt inget behov av att visa upp sig. Offentligt hångel är ett bevis på att verklig tillit saknas.

Anna N, 09:28, 25 februari 2017. Anmäl

Lyra Lof, singlar kanske uppfattas som ett hot....

M K, 08:54, 25 februari 2017. Anmäl

Håller med tidigare kommentar om att komma överrens med de övriga om att sitta tyst då de börjar hångla. Alternativt byta rum då de börjar eller fråga paret ifall de vill vara ensamma en stund, "vi tänkte att ni ville vara ifred?"

Roland Kronqvisy, 06:23, 25 februari 2017. Anmäl

Jag tycker det värsta med den här personen är hur hon vill utesluta singlar i vänkretsen från umgänget—sympatiskt. Hennes attityd när en singelkompis inte borde bjudas till ett firande "eftersom hen eventuellt skulle känna sig obekväm bland alla par." Detta av personens 'omtanke' om singeln, självklart. Pfft. Påminn mig, varför vill ni umgås med henne?

Lyra Lof, 19:23, 24 februari 2017. Anmäl

Precis som flera har föreslagit det tidigare, så tycker jag också att ett milt avståndstagande kan vara ganska effektivt om det inte går att övertyga paret med rationella argument att det verkligen är olämpligt att hålla på med sängkammarbeteende på en middagsbjudning, fest eller dylikt. Jag är i och för sig singel och kan därmed uppfattas som något partisk i sammanhanget, men jag tycker verkligen att ett sådant beteende är extremt pinsamt att se på.

Franciskus Henriksson, 16:49, 24 februari 2017. Anmäl