sms-hej?

Fråga: Jag undrar om man av artighetsskäl skall börja varje sms med ett ”Hej”. Min son, som är nio år skickade sms till sin pappa (vi är skilda) men var jätteledsen en dag när hans pappa inte svarade på hans sms bara för att han inte hade börjat med ”Hej”. Han fick även en uppsträckning i enrum på grund av detta.

Vi och resten av min familj och vänner använder en lättare ton vid sms-meddelanden till skillnad från vanliga, riktiga brev eller mail.

Enligt min sons far framstår det som kränkande om man skickar till och med ett kort, koncist, viktigt meddelande utan att börja med ”Hej”.

Är det rätt?

Svar: Bevare mig väl så – enligt min uppfattning – fånigt formellt att bråka om en sådan bagatell! Mitt svar är att det går bra att sms:a utan hej, liksom att mejla utan inledningsfras. Exempelvis inleder jag inte mina frågesvar med hej, många finner det onödigt både i sms- och mejlkonversationer.

Visst kan man skriva ett Hej, men det är verkligen inte en betydelsefull artighet.

Vad gäller pappersbrev är det en annan sak, där bör man inleda med en hälsningsfras också för att det ser prydligt ut.

Men störs man så mycket av att ett sms eller mejl inte inleds med ett hej har man missförstått idén med sms (short message service) och kanske även annat. Hur vore det med Högaktningsfullt som avslutning?

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (19)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 19

FS du får väl tipsa den hejande pappan ifråga om MR´s utmärkta spalt där man kan få svar på det mesta.

A A, 10:25, 3 mars 2017. Anmäl

Pappan kunde väl haft ett litet samtal med sonen, där de kunde diskutera ifall just de två kan bestämma att starta sms med att säga hej (eller inte). Där de båda kan föra fram argument för och emot. Det är väl demokrati! För pojkens skull hoppas jag att FS överdrev lite i beskrivningen om pappans kassa beteende, för fy.

Lyra Lof, 14:31, 1 mars 2017. Anmäl

@TinaTrikå, genom att först som straff inte svara sonen och förklara varför först i samband med uppsträckningen vid senare tillfälle? Till synes hyfsat harmlöst, vill ju bara "uppfostra" men skapar extrem osäkerhet hos barnen. Känner igen situationen allt för väl - med vuxna som gör allt för att hitta sätt straffa/styra barnen i sin medvetna eller omedvetna vilja att eg komma åt den andra föräldern. Räcker med en bestämd sån vuxen i konstellationen av nya vuxna runt barnen för helvetet att öppna

Anna Andersson, 11:30, 1 mars 2017. Anmäl

Usch vilken pappa. Men hur kunde sonen veta orsaken till det uteblivna svaret? Messade pappan och talade om att han inte skulle svara?

Tina Trikå, 12:53, 28 februari 2017. Anmäl

Om det gått till som FS skriver är pappan totalt obalanserad. Att inte svara på ett sms för att "hej" saknas är sämre uppförande än att glömma "hej". Ju närmre och tätare kontakt, desto mindre artighetsfraser behövs vid sms. OM det nu gått till så och inget annat hänt/ligger bakom. OM inte pojken varit oförskämd på annat sätt och att det var det som utlöste pappans ilska.

Anna N, 06:59, 28 februari 2017. Anmäl

Man behöver inte ha alltför stor livserfarenhet för att gissa att det nog knappast var så att den frånskilda pappan upplevde SMS:et som "kränkande" för att sonen inte började med "hej". Det var nog inte riktigt så det gick till. Låt mig gissa på en total förvrängning av verkligheten, inklusive att sonen blev "jätteledsen", som av total förvåning. Antagligen bad mamman honom fråga pappan en sak, eller uppmana honom, och sonen blev samma slags skilsmässoverktyg jag själv varit.

Genesis Day, 01:11, 28 februari 2017. Anmäl

Naturligtvis skäller man inte ut en nioåring för en sån sak. Men, ett Hej är såå mycket trevligare än ett uteblivet och kostar inget. Man ska inte underskatta hälsningsfraser, risken är att det förs över till att folk slutar hälsa på varann IRL också.

M K, 18:59, 27 februari 2017. Anmäl

Det beror på vilken relation man har till den man messar. Jag skriver inte hej till familjen eller nära vänner som jag messar relativt ofta, då kan jag också slarva med kommateringen och vara generös med emojisar. Häromdagen skulle jag messa chefen att jag blir 20 min sen för att jag missat tåget, då var det god morgon och korrekta meningar. Man undrar vilken relation den här pappan har till sin son...

Sweydia Ism, 15:30, 27 februari 2017. Anmäl

Att inte skriva "Hej" i början av ett sms är snarare ett tecken på intimitet. Precis som Catarina Dalesjö skriver nedan - det är i mer officiella sammanhang, med folk man inte känner speciellt väl, som man eventuellt skriver "hej". Definitivt inte till sin egen familj! Ja, undantaget från denna regel är sjuttio- åttioåringar som just lärt sig skriva sms och tror att samma regler gäller som för pappersbrev.

H R, 14:38, 27 februari 2017. Anmäl

Jag skriver nästan aldrig hej när jag sms:ar min familj/nära vänner. Brukar oftast ha tillräcklig tät kontakt med dom, så det skulle "låta konstigt" i deras fall. Är det någon som jag inte normalt sett har så tät kontakt med eller en person som jag känner i "officiella sammanhang", så brukar jag kunna sådana saker som hej etc. Låter vansinnigt att en förälder ska "överreagera" så....Tror att barn kan göra bra mycket värre saker än att inte skriva hej i början av ett SMS till förälden.

Catarina Dalesjö, 13:33, 27 februari 2017. Anmäl