Surkund?

Fråga: Jag och min sambo har en diskussion om huruvida jag reagerade på ett korrekt sätt i en situation i en kö på en livsmedelsbutik. Jag hade plockat upp sista varan på bandet ur min korg i avvaktan på att kunden före mig skulle bli klar. Jag böjde mig för att plocka upp en kasse när kvinnan bakom mig samtidigt tog bort min korg från stället som hon med tydlig röst förkunnade ”att så gör man för att underlätta för nästa kund….” Tydligen var det viktigt att för henne att få upp sin korg snabbt. Jag valde att inte göra annat än att i lugn ton fråga om om hon hade haft en bra dag?
Hon svarade inte.

Syftet med min kommentar var att visa att henne att tonen och hennes agerande var lite onödigt men min sambo anser att jag agerade för argumentativt.
Hur skulle jag har agerat?

Svar: I synnerhet i livsmedelsbutikernas köer frodas på grund av stress, brådska, trötthet såväl ilska som irritation, ibland befogat, ibland onödigt. Det du beskriver verkar höra till den senare kategorin. Men det är mycket vanligt att en kund som tömt sin korg på varor inte ”ser” att den som är näst i tur kan behöva ställa upp sin tunga korg utan låter den tomma korgen stå kvar, eller ställer sin portfölj-handväska på stället i total självupptagenhet. Den kritiska kvinnan kanske hade drabbats av ett antal sådana obetänksamma medkunder och orkade inte vänta ut dig?

Du uppfattade hennes kritik som onödig vilket den i sak var, du hade tydligen avsett men inte hunnit ta undan din korg, och då förmådde du inte säga ”tack” eller ”ursäkta” eller något som hade lugnat den irriterade kvinnan utan tog till en syrlighet som givetvis inte förbättrade läget.

Men jag tycker inte att det du sade var så dramatiskt i sammanhanget. Du hade kunnat avstå – men det är inte något stor sak.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (35)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 35

@LL Det var väl nu en rätt låg nivå av "irriterad" jag upplever av detta, så oroa dig inte för det :D. Och visst, nog är det mer konstruktivt att bemöta en otrevlighet med en uppriktig vänlighet, men det är inte alla dagar man pallar det, och inte heller är det ett krav. Nog är det acceptabelt att fräsa ifrån också, inom rimliga gränser.

annan Camilla, 11:02, 6 mars 2017. Anmäl

Kvinnan bakom borde, utan att säga nåt, satt sin korg direkt i frågeställarens tomma korg på hyllan. När hon sen plockat ur sin varor är det bara att ställa bägge korgarna under kassan.

Clabbe Clabbe, 04:43, 6 mars 2017. Anmäl

.. att börja dagen med att bli "irriterad"—eller se det som en övning i att jobba med din "anger management". Här är det nån som gillar att analysera och uttrycker sig på det sättet. Så egentligen gör jag dig en tjänst. Oj, kolla! Det blev tre inlägg. Igen.

Lyra Lof, 06:41, 4 mars 2017. Anmäl

.. "Ja, sorry" [not sorry], utan ursäktar sig lite varmare. Eller, 'extra', på ett sätt som personen inte på något vis kan ta miste på. Är det en acceptabel förklaring för dig? Om inte, så kan vi väl "agree to disagree", i stf att meningslöst tjabbla om det fram och tillbaka. Jag är i alla fall färdig. "de långa inläggen... att du lyckas sprida samma innehåll de flesta använder ett halvt inlägg till över tre som irriterar mig". Fajla under #relevant. Och bra! Då kan du ju dagligen välja att

Lyra Lof, 06:39, 4 mars 2017. Anmäl

annan Camilla: Det verkar som om du har bestämt dig för att irritera dig på mig. Bra! Igen insisterar du på att 'överdrivet trevligt' (enligt dig) betyder bla bla bla. När jag i mitt svar till dig skrev att 'extra trevlig' hade varit ett bättre ordval. Och innan du protesterar att även det är sarkastiskt: jag avser med 'extra' inte att göra och säga: [hjäääälper] "stackars duuummmma lilla mig att flytta korgen!" [sockersött leende]. (För det är så jag talar.) Utan att man säger något artigare än

Lyra Lof, 06:32, 4 mars 2017. Anmäl

"Surkunden" må ha kommit med en sur kommentar men i denna kunds ögon var väl frågeställaren en riktig "sölkund" i så fall. Att ha koll på kön både framåt och bakåt är väl alltid att föredra. Korgar kan vara väl så tunga så att lämna plats så fort det bara går är det enda riktigt smidiga.

M B, 21:16, 3 mars 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Clabbe Clabbe, med "stället" förstår jag att frågeställaren avser den hylla på vilken man ställer sin kundkorg för att lägga upp varorna på bandet. Frågeställaren hade inte hunnit flytta sin tomma korg till den anordning intill kön där tomma korgar samlas upp. Kvinnan tog alltså bort frågeställaren korg från hyllan intill bandet och flyttade den till korguppsamlingsstället.

Magdalena Ribbing, 08:09, 3 mars 2017. Anmäl

"Jag böjde mig för att plocka upp en kasse när kvinnan bakom mig samtidigt tog bort min korg från stället" Jag fattar inte. Man ska väl ställa sin tomma korg i stället när man plockat ur varorna Varför tog kvinnan bort frågeställarens korg från stället?

Clabbe Clabbe, 23:32, 2 mars 2017. Anmäl

@LL Vad gäller de långa inläggen är det mest att du lyckas sprida samma innehåll de flesta använder ett halvt inlägg till över tre som irriterar mig :D

annan Camilla, 09:18, 2 mars 2017. Anmäl

@LL "Överdrivet trevligt" innebär väl just det, *överdrivet*. Det handlar i exemplet ovan inte om att säga "Visst, tack för att du flyttade den", utan nåt i stil med "Men ooooojjj, taaaack för att du var sååå *gullig* och *hjäääälpte* stackars duuummmma lilla mig att flytta korgen!" *sockersött leende*... Knappast en vänlighet i mina ögon iaf... Men hur som, det är min tolkning av "överdrivet trevligt", du kanske menar nåt helt annat?

annan Camilla, 09:17, 2 mars 2017. Anmäl