Gästfasoner?

Fråga: Min fundering gäller huruvida en inbjuden middagsgäst har rätt att plocka åt sig en stor mängd av en viss sorts mat och lämna annat åt sidan.

Så här: En gäst börjar rota i grytan (som innehåller såväl kött som grönsaker och potatis) och petar ut och tar för sig av enbart köttet med en ursäktande kommentar om att hen vill undvika kolhydrater. Detta medför att övriga gäster och värdparet får desto mindre av köttet och lämnas med en stor hög potatis/grönsaker på sina tallrikar istället.

Detsamma gäller egentligen då middag serveras på separata fat, exempelvis potatis i en skål, kött på ett annat fat osv. Om en eller flera gäster envisas med att bara ta kött, och vill äta sig lika mätta som de som äter både potatis och kött, så gör de ju detta på bekostad av andras matupplevelse. Jag har till och med varit med om att någon har ätit bara vissa delar av det som portionsserverats (i detta fallet enbart pålägget på en smörgås) och sedan bett om fler ”portioner” för att även då enbart äta pålägget.

Hur bemöter man detta? Jag är nog av den åsikten att folks personliga dietpreferenser inte ska spilla över på övriga sällskapet. De borde nöja sig med den portion de fått och låta bli att peta ut bitar ur en gryta och helt enkelt ta smällen att inte bli lika mätta som övriga som äter allt. OBS! Vid allergier och liknande gör man självklart undantag, men då brukar det inte uppstå utpetande eller kvarlämnande utan då har vederbörande en hel sammansatt måltid att ta för sig av, anpassad efter allergin.

Svar: Du beskriver ett själviskt, pinsamt beteende. Så uppför man sig inte om man är en hygglig och rimligt välartad gäst! Däremot är det svårt för värdpersonen att säga till en gäst att inte ta för mycket av maten eller en utvald del av den. Gästfrihet är också att inte klaga på sina gäster, inte ens en liten aning. Som värdperson kan man förvänta sig hyfs och stil av gästerna, lika med att inse att man är en del av en gemenskap och att alla har samma rätt till lika mycket av det som bjuds.

Om du råkar ut för en sådan obetänksam gäst hemma hos dig som med ursäkten att inte vilja ha för mycket kolhydrater letar fram köttbitarna och ratar övrigt i grytan, hade du mycket vänligt kunnat säga ungefär: ”Oj då, det visste jag inte, grytköttet ska räcka till alla, men vänta så ska jag ta fram något annat utan kolhydrater till dig så att du blir mätt.”

Det är inte roligt att säga detta men det är inte heller vettigt att en enda gäst tillåts åstadkomma sämre möjligheter för alla övriga. Erbjuder du ett alternativ till att peta ut enbart köttbitarna borde det åtminstone kunna få gästen att fatta att bjudningen inte främst är till för att stilla vederbörandes speciella matönskemål.

Vet du att du har gäster av den dåligt uppfostrade och egoistiska sorten så skulle du kunna servera på traditionellt (franskt) familjemiddagsvis: du ställer grytan framför dig på bordet och lägger upp maten åt varje gäst.

Annars vet jag inte hur man hanterar denna sorts dumgäster. Det går ju inte att be dem lägga tillbaka vad de har tagit för mycket av. Och det du beskriver om att pilla av pålägget på sandwiches är bara löjligt och ouppfostrat. Vill man inte ha bröd så avstår man från att ta det som är bröd med pålägg. Att peta av räkorna, den rökta laxen eller vad det är och lämna brödbiten är illa nog och att be om mer pålägg för att lämna ännu mer bröd åt sophinken är pinsamt ohyfsat.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (58)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 58

Magdalena Ribbing: jag skriver inte om mat vid inbjudningar från vänner. Jag avser föreningsmöten, jobbmöten, föreläsningar osv dit man går och plötsligt bjuds på förtäring. Ingen har frågat om allergier el.dyl. Och jag har inte ringt innan o sagt att "visserligen står det inte att det bjuds på fika men om ni gör det så kan jag inte äta...". Det känns pinsamt. Då är det tråkigt att känna sig utanför. Specialkex i väskan, förstås. För säkerhets skull.

Birgitha Freij, 09:55, 15 mars 2017. Anmäl

Erik P: Jag lagar alltid extra, är livrädd för att det ska bli snålt. Det var inte den delen som jag svarade på.

Anna N, 20:18, 8 mars 2017. Anmäl

Anna N, du läser "Yy:s" kommentar som fan läser bibeln. En middag är inte något slags skola i millimeterrättvisa för mindre begåvade. Respekt visas mot alla individer just genom individuella valmöjligheter där det är möjligt: vegetariskt, mera kött, inga nötter, alkoholfritt eller vad det kan vara. Jag tycker förslaget att laga mera än vad som behövs är utmärkt.

Erik P, 18:50, 8 mars 2017. Anmäl

Yy: det är inte så dumt att försöka vara rättvis och att visa respekt för andra. Billigt att raljera genom att kalla detta "politiskt och socialt korrekt". Du kunde lika gärna resonera: "Min man tycker det skönt att peta sig i näsan vid bordet, så jag ställer alltid fram näsdukar när jag dukar" . Det är mycket som "funkar" om man vill vara en "duktig fru" men som det finns goda skäl att låta bli. Glad 8 mars!

Anna N, 07:08, 8 mars 2017. Anmäl

Tyvärr går det inte att lära vissa gamla hundar sitta. Maken vägrar äta grönsaker och skulle säkert plocka ut köttet ur grytan. Tjat är verkningslöst. När vi bjuder brukar jag laga extra många portioner, det går ju att frysa in eller så kan gästerna få en doggy bag med sig hem om de vill. Då spelar det ingen roll om någon äter bara kött el dyl, det finns mera, betydligt mera än vad som behövs. Jag vet att det inte är “rättvist” eller politiskt/socialt korrekt, men vet ni vad? det funkar!

yy nn, 18:08, 7 mars 2017. Anmäl

Förtydligande till min tidigare inbjudan: Med "bitsocker finns" menar jag vanligt vitt snabb-bitsocker. Ni som uttryckt önskemål om olika typer av brunt "nyttigare" råsocker etc får medföra eget. Tevattnet kommer att vara kommunalt kranvatten.

Anders Pettersson, 10:38, 7 mars 2017. Anmäl

Välkommen på middag hos mig kl 19.00 om lördag. Ät dig mätt innan du kommer på det du tycker om. Prata av dig dina rasistiska fördomar hemma i din ensamhet innan. Organisera så att dina TV-serier spelas in/går på SVT-play motsv. Bryggkaffe och varmt tevatten tillhandahålles. Medtag eget mjölkskum, örtte etc efter behag. Bitsocker finns. Ytterligare önskemål om specialdieter? OSA fredag. Samtalsämne som kan vara lämpligt under kvällen: Visst var det enklare att ställa till en bjudning förr?

Anders Pettersson, 10:08, 7 mars 2017. Anmäl

Instämmer! @AnnaN Det var i kommentarsfältet som Anna Brovén, 13:12, 3 mars först uttryckte, o Magdalena sedan gav starkt bifall, att de enda matpreferenser en gäst kan förvänta sig att värdar ska ta hänsyn till utan vara oartig är just allergier o religiösa mattabun. Därav diskussion därefter, huruvida religiösa mattabun skiljer sig från mattabun pga annan livsåskådning - vilket jag hade svårt att se logiken i. Tappa-vikt-dieter eller andra hälsokosthållningar är i min bok givetvis något annat.

Anna Andersson, 08:52, 7 mars 2017. Anmäl

Men snälla ni... Att plocka köttbitarna ur grytan (som frågan handlar om) kan ju svårligen ha med vare sig religiösa tabun, allergier eller veganism att göra. Möjligtvis någon "tappa vikt-diet". Men varför en bantare anser att andra ska få mindre kött för att hen ska kunna tappa vikt, övergår mitt förstånd. Inte ok, helt enkelt.

Anna N, 07:41, 7 mars 2017. Anmäl

Bjud inte in denna gäst igen.

Ann-Caroline Mörner, 19:32, 6 mars 2017. Anmäl