Dörrdrumlar?

Fråga: Under den gångna helgen besökte min man och jag Stockholm – en stad där vi båda tidigare bott och arbetat. Vi besökte några museer, restauranger och teatrar. Överallt hände samma sak: min man öppnade dörren för mig eller jag öppnade dörren för honom, men innan den andra parten hunnit in i dörröppningen sprang någon genom från motsatt sida.

Till och med när jag öppnade dörren för mig själv så sprang en man igenom innan jag själv hunnit fram till dörrhålet. Vad har hänt? Det ska tilläggas att varken min man eller jag har någon typ av funktionshinder eller ens en ålder som gör oss långsamma genom dörrar.

Svar: Normal ouppfostran är jag benägen att svara dig. Det viktiga för alldeles för många nutida människor är JAG först. Tyvärr har du noterat något som en luttrad stockholmare knappast ids bry sig om i dag.

Hur det är utanför Stockholm vet jag inte tillräckligt mycket om för att ha en uppfattning om, men det låter på din fråga som om din småstads invånare har ett bättre beteende. Det enda jag kan svara dig är alltså att du har tur som får bo där lite vanlig hyfs är viktigare än att JAG får klämma mig igenom en öppnad dörr före andra.

Vad man gör åt detta självupptagna oartiga beteende vet jag däremot inte.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (18)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 18

Numera är ju de flesta dörrar självöppnande/stängande, så problemet löser sig med nya tider!? Jag minns en gammal dam vid en vårdcentral, som gick fram och tillbaka när jag närmade mig entrén och ..... jag drog i handtaget och öppnade för henne. Hennes min och hennes kommentar glömmer jag aldrig; "Kära hjärtanes! Hur kan gamla jag glömma, att man kunde göra så !" Hennes kommentar ligger som ett bomullsvarmt minne i mig om vanor och teknik hit och dit :) Hälsnig

Kerstin Andersson, 23:49, 9 mars 2017. Anmäl

Det är en vänlighet om någon håller upp dörren, ler och visar att man gärna får gå före. Man tackar självklart. Därifrån till att tycka att man har någon sorts rätt till att gå före är ett oöverstigligt steg. Den som har lärt sig annorlunda har fått lära sig fel. Man kan inte uppfostra vuxna, men man har all rätt att visa vad man anser om buffligt beteende.

Ann-Caroline Mörner, 16:36, 9 mars 2017. Anmäl

Om det befinner sig folk på insidan av en restaurang eller affär som är på väg ut, så är det ju bara bra om de går ut först innan man själv går in, istället för att de ska stå där och vänta precis innanför dörren som en propp på samma lilla yta som man är på väg in igenom och man måste tränga sig förbi dem för att komma in. Jag öppnar gärna dörren och släpper leende och glatt ut alla utpasserande innan jag själv går in. Smidigast så. För alla parter.

Åsa S, 12:50, 9 mars 2017. Anmäl

Man väntar tills den som öppnat dörren själv har gått igenom.

Ann-Caroline Mörner, 21:58, 8 mars 2017. Anmäl

Det är inflyttade lantisar son ger Stockholm dåligt rykte. Riktiga stockholmare vet hur man uppför sig.

Anna N, 20:13, 8 mars 2017. Anmäl

Självupplevda erfarenheter just i Stockholm är att folk tränger sig fram utan att ta hänsyn till andra. Bland annat i dörröppningar där man själv redan är på väg igenom. Eller i tunnelbanan mitt framför fötterna när man går i gångarna där.

Augusta Wik, 15:40, 8 mars 2017. Anmäl

Jag skulle nog påstå att LB är den ende som *förstått* frågan, för det enda sättet att "öppna en dörr utan att kliva in i dörröppningen" är ju då man drar dörren mot sig. Och är det inte normalt hyfs i det läget att släppa ut de personer som precis kommer fram till dörren från insidan innan man själv kliver igenom då? Kort sagt, lugna ner dig FS och visa normal artighet!

annan Camilla, 13:21, 8 mars 2017. Anmäl

Jag brukar som en liten vink skynda mig att hindra personen som tränger sig före att göra detta, antingen det gäller en dörr som jag öppnar eller de personer som inte vill köa för att kliva på i rulltrappan i Stockholms tunnelbana. Jag tränger mig då före och ger den ouppfostrade en sträng blick.

Augusta Wik, 09:20, 8 mars 2017. Anmäl

LB: What? Vad snackar du om?

Lyra Lof, 08:07, 8 mars 2017. Anmäl

Jag är säker på att all, utom LB, förstod frågan.

Anna N, 07:09, 8 mars 2017. Anmäl