Brudklänningslängd?

Fråga: Jag ska gifta mig i sommar, borgerligt och utomhus med 60-talet gäster. Det jag funderar över är min brudklänning. Jag vill absolut inte känna mig utklädd på min bröllopsdag och det innebär att klänningen kommer sluta någonstans mitt på låret, då det är detta jag känner mig mest bekväm i. Den kommer därutöver vara långärmad.

Jag vet att jag inte skulle kunna ha en så kort klänning på ett kyrkligt bröllop – men kan det fungera till det borgerliga, enkla sommarbröllop vi planerar? Finns det någon vett och etikett när det kommer till klädsel och borgerliga bröllop?

Svar: Ett bröllop, en vigsel, är en stor högtid. Två människor lovar inför en myndighetsföreträdare, vigselförrättaren, och inför ett antal vittnen, minst två eller alla de närvarande, att hålla ihop livet ut. Det är inte samma slags tillställning som en fest med kompisar eller ett diskotekbesök. Ett borgerligt bröllop har samma juridiska tyngd som ett kyrkbröllop, oavsett hur det går till är det en akt med livslång betydelse.

Vill du visa god stil så låter du din klänning gå längre än till halva låret just vid detta tillfälle. Det viktigaste är inte egentligen att du känner dig bekväm genom att visa dina ben, utan att du är klädd så som det passar detta tillfälle. Nog kan du låta klänningen nå till knäna utan att känna dig utklädd? Det är snarare en påtagligt kort klänning som kommer att se ut som utklädsel om den bärs av en brud.

Efter bröllopet kan du lägga upp klänningen så att den blir så lårkort som du gillar.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (35)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 35

Oémara: Jag försöker igen: Du får givetvis gå i "skogshuggarkläder" om du vill, men är det inte synd att behöva tacka nej till något för att du endast vill ha sådant? Det behöver INTE vara jätteflott och höga klackar (det har inte jag heller), bara lite bättre än väldigt vardagligt. Att anpassa sig bör varar mer än har ordentliga stövlar, men du gör ju som du vill. Som jag skrev, jag, har fritidskläder när det passar, och "proprare" när det passar.

Maja Gräddnos, 13:17, 10 mars 2017. Anmäl

@Maja G, skojsar du lite med oss nu? Du jämför hmm tradition vad det gäller uppkläddhet och vad som är praktiskt.... Själv klär jag mig mot det skogshuggarmässiga hållet hela tiden, skulle avböja om det pga ytliga stilattribut av ngn anledning skulle krävas klackar/klänning etc, dito undvika våtmarker utan bra stövlar. att mina jeans och dojor praktiskt sett tar mig lite var som, medan jag knappt skulle kunna sitta still utan att bryta benen i klackar t.ex, funkar prima för mig ;) /anpassarn

Oémeara Braunisch, 04:33, 10 mars 2017. Anmäl

Friterade mulor: Du fattade inte vad jag sade. Trodde du att jag föreslog vad de skulle göra om de ville ha ett helt annat arrangemang? Och att i stället gifta sig i New York? Tack för din input, tjänare tränare, men försök att läsa med mer läsförståelse. Jag orkar inte ens förklara för dig vad min kommentar handlade om, om du är så.. Jag kan inte ens. Men good luck.

Lyra Lof, 03:18, 10 mars 2017. Anmäl

Hej FS! Lycka till med bröllopet och äktenskapet! En undran bara - varför är det bara vissa (inte menat åt FS) som skall ha vad de vill, överallt och när som helst? De brukar föredra sexiga eller bekväma kläder (typ mjukisbyxor), varför har just de så svårt att klä sig efter situationen? Jag gillar kjol/klänning, lite "proprare" stil, men om jag skall ut och gå i skogen, vara på en camping etc tar jag på mig något som passar, t ex jeans, jag anpassar mig.

Maja Gräddnos, 18:09, 9 mars 2017. Anmäl

Nu verkar ju frågeställaren ha bestämt sig för de allmänna arrangemangen ("i sommar, borgerligt och utomhus med 60-talet gäster"), så ett råd om hur man gifter sig i New York kanske inte är riktigt hjälpsamt i det här skedet. Men det kan komma väl till pass om det ska giftas sig fler gånger, vilket inte är obekant, även om den traditionella etiketten inte är så utförlig vad gäller detta. Det kan hända oavsett längd på klänningen första gången, dessutom.

Friterade Mulor, 16:13, 9 mars 2017. Anmäl

.. igen! Man gifter sig bara en gång. Och jag tror inte att du kommer att känna dig utklädd! Tro (och lyssna på) mig, jag har mycket erfarenhet av detta efter att ha fotat svenska bröllopspar i NYC i 12+ år...(Svenska kyrkan/City Hall). Först känner bruden sig lite uppstyrd och generad av uppmärksamheten när vi gasar runt Manhattan (Amerikaner äälskar bröllop; det blir minst 50 grattis), men efter ett tag har alla (alla!) slappnat av och tycker t o m att det är kul. SANT! Så axa på lite. :)

Lyra Lof, 14:24, 9 mars 2017. Anmäl

http://2.bp.blogspot.com/-wxFR8KpKGnI/VOIpbi1ICyI/AAAAAAABSlM/OK_dNFAkNTo/s1600/Weddings%2Bin%2Bthe%2B1960s%2B(4).jpg Sjalett! - https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-c7425361bb200ea24ad8fd7d6e70bbdb-c Sharon Tate: - https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/91/86/59/918659a4f8dc5c3cbca0b7ccf3f4f8a3.jpg MEN jag tycker du ska göra något utöver det vanliga. Blommor i håret! Superspeciella skor! Detaljer på klänningen! (Jag vet att svenska tjejer (säger att de) vill ha 'enkla' klänningar, men kom

Lyra Lof, 14:20, 9 mars 2017. Anmäl

Du kan ha på deg vad du vill! Jag vet nån som hade ett Halloween-temat bröllop (Frankensteins brud osv) och en annan som hade Star Wars-tema... Kort klänning?? HALLÅ. 1968. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/36/63/7f/36637f25313fa6922fc4a29927e6349f.jpg https://c1.staticflickr.com/3/2585/4082164433_b213a0a913.jpg Sjalett verkar ha varit en grej... Det här var knappast nåt 'out there' par; han ser lite skönt 'square' ut:

Lyra Lof, 14:16, 9 mars 2017. Anmäl

Madelene J; Jag tycker att du skriver en massa trams, men du kanske bara provocerar för att få reda på "hur dom flesta i samhället tycker"!

Marie-Louise Göransson, 12:24, 9 mars 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR ÄN EN GÅNG: Bara Föratt, du hade alltså en brudklänning som slutade strax ovanför knät. Det låter som vad jag föreslår frågeställaren: en klänning som går till knäna, dvs just över, mitt på eller just under. Den klänningslängd som frågeställaren vill ha beskrivs som att den slutar mitt på låret. Urringning är inte heller fel om den har en rimlig gräns; däremot är de axelbara brudklänningarna eller de med så stora dekolletage att halva brösten syns, olämpliga särskilt i kyrkan.

Magdalena Ribbing, 11:33, 9 mars 2017. Anmäl