Oinbjuden?

Fråga: idag kom ett kuvert. Det var adresserat till min make. I kuvertet låg en inbjudan som började ”Välkommen att vara med och fira X:s (en vän) 60 år” och sedan information om plats, dag och tid ”mingel från 16.00″ samt önskat svarsdatum och en mailadress till jubilarens fru.

Jubilaren och vi har träffats sporadiskt genom åren, vi har bjudit till våra födelsedagar, vårt bröllop, kräftskivor, och även till middagar med enbart oss fyra. Mer sällan ju längre tiden gått eftersom de allt mer börjat bete sig som Ove och Anette i Solsidan (vi har till och med undrat om manusförfattaren på omvägar hört oss berätta om detta par eftersom vi känner igen flera situationer; ta betalt av gäster vid kalas, instruera hur mycket mat man får ta för sig samt ”jag önskar mig enbart pengar till spa-behandlingar, här är mitt kontonummer” etc).
Vi har dock hållit god min, men undvikit att delta när det har känts obekvämt eller som ”armbågsbjudningar”.

Jag tolkar denna märkliga inbjudan som en tydlig signal att jag inte är välkommen att fira 60-åringen. Inget i inbjudan tyder på att det är fråga om en ”grabbträff”, eller på att det skulle röra sig om ett misstag. Adresseringen enbart till min make och kortets rubrik ”Välkommen” i singular talar sitt tydliga språk, tycker jag.

Frågan är vad man svarar? Jag vet att man inte kan eller ska uppfostra vuxna människor, men att bara tacka nej (min man har ingen som helst lust att gå) utan att åtminstone nämna att vi båda tog väldigt illa vid oss känns konstigt. Men kanske ändå mest korrekt?

Svar: Så där blir en drulligt slarvig inbjudan när inbjudaren inte tänker sig för utan bara öser iväg något hastigt hopkommet. En svag förklaring finns i att ni själva har dragit ner på umgänget men den duger inte i ett sammanhang som detta, alltså en födelsedagsfest. Att själva inbjudan inte innehåller era namn är en modern dumhet med amerikanska förtecken. I en inbjudan ska gästernas namn anges, det räcker inte med adressat på kuvertet.

Kanske är ni trots allt bjudna båda två men slarvet tog över, som sagt. Enklast är att ni skickar ett kallt svar till frun, ungefär så här: ”Tack för inbjudan till X:s födelsedagsfest; vi förmodar att den gäller för oss båda men ingen av oss kan tyvärr närvara” och så båda era namn. Till sist: det är opraktiskt att berätta för andra om gemensamma vänners fadäser och dumheter, risken att det når oavsedda öron är överhängande.

Magdalena Ribbing

Kommentar till Lena Mellins krönika i Aftonbladet den 12 mars där skribenten drar den felaktiga slutsatsen av mina frågesvar att jag förordar knytkalas med matlådor istället för de trerättersmiddagar som verkar förekomma i hennes umgängeskrets. Det jag har noterat i min frågelåda och Lena Mellin har sett hos andra är att moderna gäster allt oftare meddelar speciella matönskemål. Därför svarar jag att det är bättre att den som exempelvis är glutenintolerant erbjuder sig att ta med en egen rätt än att värdpersonen (om inte professionell dietexpert) tillreder en rätt som riskerar att ändå inte bli glutenfri. Detsamma gäller andra önskemål lika med krav om viss mat. En bjudnings syfte är den gemenskap som gästerna och värdfolket bildar tillsammans, inte främst att varje gäst ska kunna äta sig individuellt mätt på exakt sådant som vederbörande tål – eller föredrar. Att inbjudaren lagar den mat som gästerna förmodas uppskatta är självklart, men inte att varje komplicerat specialönskemål tillgodoses, då är det klokast att gästen tar med något som kan ätas riskfritt. Viss tolerans från ömse sidor är en grundingrediens i det lyckade kalaset.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (29)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 29

PS. En sak som är givande med den här spalten är att de som kommenterar ofta har olika perspektiv, särskilt om det handlar om olika yrkesroller eller situationer man har befunnit sig i! Ex: Bara Föratt... Jag har också haft några serviceyrken inom restaurang (servitris, bartender, garderob) och höll ut i några veckor i vardera. Och MIN erfarenhet är att de som har mest pengar är de snålaste... Livserfarenhet!

Lyra Lof, 04:49, 22 mars 2017. Anmäl

Bara Föratt: OK, jag tror dig! Haha.

Lyra Lof, 04:45, 22 mars 2017. Anmäl

Nej du Lyra hof, man kan visst vara 60 år och sakna all typ av hyfs och stil. Det vet de flesta som har jobbat i ett serviceyrke.

Bara Föratt, 09:46, 16 mars 2017. Anmäl

Det blir förstås svårt att fortsätta snacka skit om det andra paret om de slutar umgås. Daterat skvaller förlorar ju lätt ännu mer i trovärdighet och kan bli pinsamt om de som till äventyrs orkar lyssna vet hur det gick sen...

M K, 06:11, 16 mars 2017. Anmäl

Ja, inbjudan var oförskämt formulerad. Det kan man gott påpeka!. Vad jag reagerade på är att FS söker efter orsaker och ursäkter att tacka nej och nu vill ha MR:s "godkännande" på att ge "vännerna" en känga. Dvs om inbjudan hade varit korrekt formulerad, så skulle FS alltså ha tackat ja till fortsatt umgänge med folk hen föraaktar? Hallå: läs mellan raderna här- hur bussig verkar FS själv vara...?

Anna N, 07:45, 15 mars 2017. Anmäl

kritiserad, utesluten. (Hur kul är det?) Det är inte OK!! Så de kan fanken göra detsamma: låt adem undra vad de antyder. om nåt, låt dem slösa eneri på det & bli irriterade. MR:s föreslag är ju ändå mycket mindre (så de är ändå mer hyfsade, ha!) Ingen här verkar hålla med mig (fast "troligen" en & annan läsare, det vore bra konstigt annars.) Men ni som aldrig ger igen (är förlåtande som Buddha? ellerför för snälla/mesiga?*), tro mig, det kan känn kännas rätt bra... *Skjut inte budbäraren.

Lyra Lof, 00:23, 15 mars 2017. Anmäl

berättar ett uppenbart fall där nån har felat och bara vill ha medhåll... Och jag tycker att FS absolut kan kila in en liten pik om anledningen att de tackar nej. Den taskiga inbjudan där det är uppenbart att frun är utesluten från inbjudan—kom igen, det är inget snack om att det är så! 60-åringar som inte vet hur man formulerar en inbjudan? Knappast—det är grovt oförskämt. Inbjudarna har orsakat FS & man irritation, att undra vad #&$ som menas, och att frun särskilt har känt sig förolämpad &

Lyra Lof, 00:05, 15 mars 2017. Anmäl

FS ville bara ha hjälp med hur de lämpligast formulerar ett svar hörrni. Jisses. Inklusive om MR, som ju är vet & etikettexpert, tycker att det är OK att hinta om orsaken till att de tackar nej—eller om det kanske är lika otrevligt. Och då måste ju FS ge en hel del info om fakta. Och även om deras egna mindre än sympatiska tankar och skitsnack tidigare! Ärligt och kanske t o m lite modigt tycker jag, att erkänna sina egna brister! Vilket också innebär att det inte är en sån där fråga där FS

Lyra Lof, 23:59, 14 mars 2017. Anmäl

Ingen respekterar ju egentligen de som snackar skit om andra, att det är ett säkert tecken på avundsjuka och att de känner sig underlägsna är ingen förmildrande omständighet. Att det andra paret tröttnat är inte särskilt förvånande. FS får väl hitta andra skvallerobjekt. Eller rent av skaffa ett eget liv.

M K, 18:35, 14 mars 2017. Anmäl

Faktum är att det största "stilbrottet" står FS själv för. Falskhet och baktaleri. Sitta och oja sig över en felformulerad inbjudan, från "vänner" samtidigt som man driver med dem. Sluta umgås med folk ni inte respekterar!!! (I övrigt håller jag med Kap K - att känna igen egna "fadäser" här i spalten, är inte samma sak som att bli uthängd)

Anna N, 07:45, 14 mars 2017. Anmäl