Reslakan?

Fråga: Anses det lämpligt att man tar med sig lakan och örngott när man gästar någons hem endast en natt eller skall man förvänta sig normal hotellstandard med färdigbäddade sängar när man kommer?

Jag anser att man bör ta med lakan och örngott men min fru anser att det tyder på gästfrihet att ha sängarna bäddade och klara när engångsnattgästerna kommer på besök.

Svar: Detta måste göras upp med gästerna när dessa inbjuds och tackar ja. Värdpersonen kan ju säga ”vi har lakan, bry er inte om att ta med det” och då säger gästen tack och tycker att det är generöst. Vilket det verkligen är!

Om värdpersonen säger ungefär ”är ni hyggliga och tar med lakan” så säger gästen ”givetvis”.

Men: om värdpersonen inte säger något ska man själv som gäst säga ”vi tar förstås med lakan”. Det är ju inte rimligt att privatpersoner ska ha besväret att tvätta lakan som använts en eller två nätter, dåligt för miljön om inte annat.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (17)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 17

Vi brukar erbjuda oss att ta med hela täcket och kuddar. Vi lyfter det från vår säng in i bilen, använder det ett par nätter hos våra gäster, och sen lyfter tillbaka dom i vår säng. Det enda värdarna behöver stå för är underlakan. Det minimerar tvätten.

Martin Welén, 00:19, 17 mars 2017. Anmäl

Jag tycker nog att det ska ligger på värden att ta upp ämnet. Nu har jag inget sommarhus som folk ofta vill sova över i så jag kanske saknar några perspektiv, men det är väl enklast så? Så behöver man inte störa sig på de gäster som inte ser självklarheten i att ta med lakan vid besök. I mina kretsar är det ytterst ovanligt att man tar med sig och ingen förväntar sig utan överenskommelse att andra ska ha med.

Bara Föratt, 10:01, 16 mars 2017. Anmäl

Ewa Atena, har ej sagt ett ord om separat tvätt. Varje sak i maskin tar förstås plats för något annat som annars skulle kunna vara där (t.ex. andra lakan) - och kul för dig att du har tillgång till en trädgård.

Genesis Day, 01:42, 16 mars 2017. Anmäl

Men ar det sa jobbigt att tvatta lakan nufortiden? Man behover ju inte vanta tills varen for att sen ga ner till det iskalla vattnet och gnida lakanen mot en sten som forr. Och man har val inte en sang staende hemma som man inte har lakan till? Att badda en gast sang ar den absolut enklaste delen med att ha gaster. Att be gaster att ta med lakan kanske ar okej om man bor pa ett torp utan tvatt mojligheter, men annars skulle det kannas ogastvanligt att gora sa.

Tycker jag Iallafall, 21:37, 15 mars 2017. Anmäl

Som trevlig gäst säger man: Jag kan ta med mig egna lakan. Som trevlig värd svarar man: Nej, det behöver du inte alls! Ja, det är ett litet besvär att tvätta, men det ingår liksom i konceptet att "öppna sitt hem". Eller ska folk släpa med sig handdukar också? Tvål, tandkräm, frukost? Ge 17 i att bjuda folk att sova över om du upplever det som så besvärligt! (primitiva boenden utan tvättmaskin undantaget så klart)

Anna N, 19:46, 15 mars 2017. Anmäl

Genesis Day, 15:05@ Jag måste fråga dig av nyfikenhet : Varför anser du att ett gästlakan skulle tvättas separat och ta en kostnad och energi i fråga om tvättmaskin och torktumlare? Den kan tvättas med andra sängkläder samt lufttorka i trädgården. Vilka kostnader du pratar om?

Ewa Atena, 17:27, 15 mars 2017. Anmäl

"Lyra Lof", jag utgår ifrån att Ribbing menade att medan en värd kanske inte lagrar en gästs lakan som använts en natt (till nästa gång samma gäst sover över) utan att tvätta dem (såvida de inte får ligga kvar i gästsängen), medan gästen själv kanske kan nyttja medtagna lakan som en möjlighet att byta i sin egen säng (och i så fall uppstår en energibesparing - främst med avseende på energislukande torktumlare, men gäller även tvättmaskin).

Genesis Day, 15:05, 15 mars 2017. Anmäl

@Madelene J, om släkten i utlandet inte vill hålla med lakanen så räcker det att man sparar nån månad till en enda gång innan man åker. Det är ju inte som att man måste köpa nya inför varje resa.

Så det så, 14:57, 15 mars 2017. Anmäl

Vi erbjuder oss alltid att ta med lakan (om vi tar bilen iaf), men hittills har ingen nappat. Inte heller brukar jag be folk ta med lakan, vi har tvättmaskin, och de har generellt sett nog att släpa på iaf :). Dessutom trevligt att kunna göra gästerna den lilla tjänsten att de kommer fram till en bäddad säng. Oftast är det ju barnfamiljer som besöker oss, och då är det slitigt nog att bara resa.

annan Camilla, 13:35, 15 mars 2017. Anmäl

"Sidenlakan kostar 500 kr ungefär, har man råd att flyga så har man råd med det." Märklig uppfattning :o Nej, alla som tar flyget har inte pengar över till sidenlakan. Om man har sin släkt i andra länder kanske man behöver spara ihop till en sådan flygbiljett.

Madelene J., 13:18, 15 mars 2017. Anmäl