Mötesmotvilja?

Fråga: Jag skulle behöva hjälp med att komma ur en lite prekär situation. Det är så att jag har blivit inbjuden hem till en kollega för fika och lite samtal. Kollegan i fråga är inte jättenära. Jag känner mig dock inte särskilt bekväm med att tacka ja till inviten, då vi är oense om en rad viktiga frågor som vi arbetar med. Samtidigt vill jag inte verka ohövlig.

Hur tackar jag nej på ett artigt sätt i den här situationen?

Svar: Enkelt vore att föreslå att du får akut huvudvärk och därmed förhindras att gå hem till din kollega. Men det är ingen bra idé, din kollega kommer att upprepa sin inbjudan och du kan inte få huvudvärk igen. Vore inbjudan till ett samtal på arbetsplatsen skulle du inte behöva bekymra dig. Det hela verkar vara ett försök att komma tillrätta med er oenighet om arbetsfrågorna, och det är ju bra. Däremot är det inte bra att du har obehagskänslor över att mötas utanför arbetsplatsen. Det brukar inte ge något bra resultat om man känner sig tvingad.

Du har ju redan fått denna inbjudan och kanske antytt ett ja till den? Då skulle du nu kunna säga mycket vänligt till kollegan ”vid närmare eftertanke känns det bäst för mig att vi håller oss på jobbet och pratar här, hoppas du tycker att det är okej.” Det ger utrymme för din kollegas egen eftertanke – inbjudan är sannolikt välmenad och förtjänar ett vänligt bemötande.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (13)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 13

Det är ju uppenbart att det handlar om nåt som har med jobbet att göra, så när personen tar upp det igen, säg "Vi kan väl prata om det nu?" Varför ska de (båda) behöva lägga tid på deras fritid för att lösa vad det nu kan vara? Sköt det på arbetstid. Särskilt som det garanterat inte är nåt speciellt trevligt, kanske lite jobbigt rentav.

Lyra Lof, 08:49, 18 mars 2017. Anmäl

Jag skulle nog ta ett ärligt försnack med kollegan o säga att med tanke på oenigheten (dumt att låtsas som det inte existerar) så skulle jag vilja att vi reder ut det först och för det föreslår ett lånat rum på jobbet. När allt är uppklarat så kan det ev. bli aktuellt med mer privata träffar om båda vill det, men föreslå då allmän plats till en början.

A A, 17:50, 17 mars 2017. Anmäl

Tycker att den här kollegan som bjuder hem till "fika och samtal" borde deklarera vad samtalet gäller. Jag skulle inte känna mig väl till mods att gå hem till någon med de förutsättningarna. Gäller det arbetet så måste det finnas ostörda mötesrum. Är det risk för ett samtal som leder till upprörda känslor som kollegan inte vill att FS behöver visa för de andra kollegorna?

Augusta Wik, 08:29, 17 mars 2017. Anmäl

Det finns fik, restauranger, där man kan sitta avskilt så inga hör, är envist övertygad om att besöka varandras hem för arbetsfrågor där man oense om arbetsfrågor ska undvikas till varje pris. Nu får man hoppas att det är ett civiliserat möte där man inte höjer rösten vilket är lättare om man befinner sig i eget hem. Spelreglerna blir gärna till favör till den som bor i lägenheten.

Kerstin Sundberg, 06:52, 17 mars 2017. Anmäl

Finns det någon annan arbetskamrat du känner dig trygg tillsammans med? I så fall kan du fråga den personen om den vill följa med och sedan gå till inbjudaren och undra om inte X kan komma med också. Erbjud gärna att ta med fikabröd. Det är i vanliga fall inte artigt att bjuda med andra när man ska gå till någon men den här gången känns det befogat med moraliskt stöd. Om du dessutom erbjuder att ta med lite kakor eller liknande så är du inte påträngande.

Sweydia Ism, 17:57, 16 mars 2017. Anmäl

Kanske frågeställaren inte tycker det är värt tid och pengar att ta en fika på stan med en kollega som hen inte är bekväm med. Kanske de rentav inte bor så till att det faller sig naturligt. Kanske man rentav kan tänka sig att arbetsrelaterade frågor ska lösas på arbetet, kanske rentav med hjälp av ansvarig chef.

Friterade Mulor, 16:41, 16 mars 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR: Ni som föreslår ett möte på kafé eller liknande: förmodligen vill inte någon av de två arbetskamraterna att andra ska höra vad de säger, därav inbjudan till den enas hem. På arbetsplatsen finns förhoppningsvis ett rum där man kan sitta och prata, med eller utan kaffe. Vilka orsaker som föreligger för den antydda konflikten vet jag ingenting om, knappast heller kommentatorerna.

Magdalena Ribbing, 10:26, 16 mars 2017. Anmäl

Sympatiskt av kollegan! Ta den utsträckta handen - men, föreslå en träff ute på stan. På jobbet kan det bli svårt att få vara ostörd - hemma är privat mark. Obekvämt? Så kan det kännas. Tänk att samtalet inte behöver leda till, att ni bägge blir jättenära - men, till att gå framåt. Det räcker!

gamla Tekla, 09:15, 16 mars 2017. Anmäl

Efter att ha funderat lite på frågan, börjar jag undra om det kanske är en allmän olust på arbetsplatsen inför FS avvikande uppfattning i många viktiga frågor, och att kollegan (som kanske har erkänt god medlarförmåga) då utsetts att lirka med FS? Vad vet jag? Man får förvisso bara höra ena parten i den här spalten.

Helena Steen, 08:32, 16 mars 2017. Anmäl

Nu framgår det ju inte hur oense de är, om det är just den saken som kollegan vill prata om, eller om de båda ens har en likartad uppfattning om situationen. Men med vissa konflikter är det så att man måste driva dem till sin spets. Om det nu är så att kollegan vill prata ut, tvinga denna att göra det direkt här och nu, utan fikabjudningar hemma eller annorstädes. Få kollegan att förstå att konfliktlösningen måste ske före eventuellt trevligt samkväm.

Kap Kennedy, 07:59, 16 mars 2017. Anmäl