Bröllopsrätt?

Nu väller bröllopsfrågorna in! Två aktuella, fler kommer.

Present?
Fråga: En släkting ska gifta sig. Hur ska vi släktingar som inte är bjudna uppvakta den som ska gifta sig?
Skickar vi ett trevligt gratulationskort vid tiden för bröllopet?
Bröllopspresent ger väl bara de som är bjudna till bröllopet?

Svar: Bröllopspresenten är rätteligen inte ett kvitto på att man bjudits till festen utan en symbol för den lyckönskan man vill ge brudparet. Det är vanligt att brudpar får något även av de släktingar och vänner som inte är bjudna på festen. Men det är också vanligt och rimligt att de som inte bjudits ger en lite enklare present.

Vill flera släktingar som inte bjudits gå ihop om en present kan det vara en bra idé till något lite finare i meningen mer kostsamt. Och vill ni inte ge något så är enbart ett vackert lyckönskningskort också rätt.

Inbjudan?
Fråga: Finns det någon etikettregel om huruvida en skriftlig bröllopsinbjudan måste postas, eller är det ok att även överlämna den personligen?

Vi tänker egentligen av rent praktiska skäl att flera av dem vi tänkt bjuda är personer vi ändå träffar ofta, men är det kanske alltför informellt att överräcka en skriftlig inbjudan personligen?

Svar: Förr var det fint med personligt överbringad skriftlig inbjudan, vanligen via tjänstefolk. Just så går det visserligen inte till i dag, men det finns inte minsta ”fel” i att överlämna en inbjudan personligen, tvärtom.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (5)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-5 av 5

.. till den som gifter sig—slår sig ihop och köper något tillsammans. Då blir det inte för storstilat och alla verkar tycka att det är OK med parets val. Vad härligt och sansat! Det låter som en harmonisk släk—eller i alla fall FS är det! Vilket är underbart för honom/henne/släkten! (För det är inte alla som är så! Jfr alla frågor där så många kränkta nuförtiden; för oj vilka problem många skapar för sig...)

Lyra Lof, 04:43, 22 mars 2017. Anmäl

FS verkar lite kluven. Lutar kanske åt hållet att bara skicka kort—men det låter samtidigt som om han/hon inte är främmande för att skicka en gåva. Och det låter inte heller som om FS är besviken/upprörd etc över att inte bli bjuden utan inser att han/hon inte hör till de närmaste. Vilket, oj vad bra—för alla!— med tanke på alla känslor som kan uppröras när det gäller inbjudningar... Jag tycker att MR:s förslag att släktingar som inte är bjudna (men som ändå känner en viss anknytning

Lyra Lof, 04:37, 22 mars 2017. Anmäl

Personligen tycker jag att den svenska sedvänjan att ta med sig en gåva i samband med själva uppvaktningen är fin och väl värd att renodla. Att inte bli bjuden till bröllop eller födelsedagsfester kan som sagt bero på allt möjligt, och är inget att hänga läpp för. Men i förekommande fall menar jag att det är mest korrekt att "skjuta upp" gåvan, och spara den till ett tillfälle när man faktiskt får träffa mottagaren/mottagarna igen. I väntan på det är lyckönskningskort fullt tillräckligt.

Kap Kennedy, 16:06, 20 mars 2017. Anmäl

Men AM Håkansson, nu var det väl inte fråga om vad bröllopsparet förväntade sig utan om hur man som ickebjuden kan tänka? Och man kan naturligtvis ge presenter till någon man inte ska på bröllopsfest hos. Om man vill och så önskar. De som gifter sig kan ha tusen skäl till att bjuda dem man bjuder och andra behöver väl inte känna sig sekunda för det?

Lotta Larsson, 15:31, 20 mars 2017. Anmäl

Nej jag tycker inte att man kan förvänta sig en present av en person man inte bjudit på sitt bröllop. Är personen tillräckligt nära för att man ska kunna förvänta sig en present av vederbörande, så är h*n också tillräckligt nära att bli bjuden. Att inte göra det är en snubba, och då kan man inte heller vänta sig något i gengäld.

Annamaria Håkansson, 13:38, 20 mars 2017. Anmäl