Biljettbyte?

Fråga: Hej jag har fått en teaterbiljett i present till ett visst datum. Jag har i alla år haft gäster och alltid firat just detta datum vilket vederbörande vet och ofta själv är en som varit bjuden.

Är det oartigt att säga något eller låter jag bara bli att nämna något?

Svar: Enklast är att du tar kontakt med teatern i fråga och ber att få byta biljetten till ett datum som passar dig utan att diskutera detta med givaren.

Kan du av någon anledning inte själv byta biljetten kan du ringa upp givaren och mycket vänligt dels tacka, dels säga att du tyvärr inte har möjlighet att gå på det datumet men gärna någon annan dag. Det bör göra att givaren byter presenten åt dig – men förstås diskuterar datum med dig först.

Det felaktiga ursprungliga datumvalet kan vara ett misstag, alla människor tänker inte alltid så bra som man själv, man ska inte utgå från att andra frivilligt vill ställa till trassel.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (13)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 13

Vad är en stopptävling? Är det något som är stort utomlands kanske?

Friterade Mulor, 10:53, 24 mars 2017. Anmäl

... inte det värsta som har hänt. Då kan nån annan gå, eller ingen, el så kan biljetten säljas. c) Kanske en biljett till att gå och se/uppleva något som man själv inte har valt eller, framför allt, inte ens har tänkt på är det bästa någon kan få. Att gå utanför sina rutiner, se eller göra något oväntat, etc.

Lyra Lof, 01:54, 24 mars 2017. Anmäl

Gud, lever ni så här? ML: Om någon ger dig en biljett till ett evenemang—teater, konsert, sport eller vad det kan vara—så upplever du det som... hänsynslöst? "En dumhet" är illa nog (vilken pisstråkig attityd), men "hänsynslös"? Jag erkänner att jag skrattade när jag läste det. a) Påminn mig nästa gång nån ger mig en biljett till en hockeymatch, en Cher-konsert el en stopptävling att jag ska bli sur och bara uppleva det som ett problem. b) Om jag inte kan gå och inte kan ändra datumet så är det

Lyra Lof, 01:44, 24 mars 2017. Anmäl

Åh vilka roliga och livsnjutande attityder som råder här! (hos många) Bengt C: "Typiskt exempel på en olämplig present... bör bara ges till partner el andra mkt närstående... kan bli problem." Marie-Louise G: "Nämen vad hänsynslöst... kanske bara dumhet... man bestämmer inte datum för en biljett-gåva". Och ju mindre sagt om Friterade Mulors onödiga, spydiga inlägg mot Kristina L (vars kommentar var en av de mer uppfriskande) desto bättre. Annat än: har vi ett "litet" Stockholmskomplex, el?

Lyra Lof, 01:30, 24 mars 2017. Anmäl

Mycket märkligt sätt att ge en present. Man väljer ju inte ut ett datum åt en annan. Om det är så att det är en mindre stad med en gästande teater som bara spelar en kväll så får man som givare höra sig för först att det verkligen funkar. Jag får känslan av att givaren tröttnat på FS tradition att alltid bjuda in den dagen och försöker bryta den.

Så det så, 09:07, 23 mars 2017. Anmäl

Eftersom givaren vet att FS alltid firar detta speciella datum, kan ju själva idén ha varit att bjuda på något trevlig på just den dagen. Givaren kanske tänkte att teatern kunde vara ett bra sätt att fira dagen. Varför förutsätta att det var illa ment? Själv har jag då aldrig hört talas om folk som ger bort dyra teaterbiljetter på pin kiv... FS får väl tala med vännen direkt och säga "Jag hade tänkt bjuda hem folk just den dagen, men byter gärna biljetten till en annan dag."

Anna N, 16:14, 22 mars 2017. Anmäl

Kristina Lindquist, vi är många som avundas dig det enorma kulturutbud som du har till hands i Stockholms innerstad. ("Stadsteatern" avser väl Stockholms dito, även om vi har en även där jag bor.) Men kanske du kunde tänka dig att frågan är ställd av någon som inte har det lika underbart som du. Kanske det är ett gästspel av Riksteatern, kanske det är en föreställning som kräver en resa av mottagaren. Jag vet inte - men inte du heller.

Friterade Mulor, 16:02, 22 mars 2017. Anmäl

Nämen vad hänsynslöst, eller kanske bara dumhet! Man bestämmer väl inte själv ett datum för en biljett-gåva, ett presentkort hade passat bättre.. Att bli kränkt är slöseri med energi och gott humör, byt biljetten eller lämna tillbaka och gå vidare med ditt liv !

Marie-Louise Göransson, 15:12, 22 mars 2017. Anmäl

Herregud! Byt bara biljetten direkt med teatern, hos de allra flesta (alltid på institutionerna, som Operan, Dramaten, Stadsteatern m fl) går det jättebra att byta datum så länge man är ute i hyfsad tid. Att förvänta sig att andra ska ha koll på ens heliga datum är faktiskt helt orimligt. Och försök gå på pjäsen, bra scenkonst kan ofta vidga perspektiven :)

Kristina Lindquist, 12:02, 22 mars 2017. Anmäl

Typiskt exempel på en olämplig present som kan bli besvärlig för mottagaren. Man kanske inte vill se föreställningen/redan sett den/datumet passar inte. En sån present bör bara ges till partner eller andra mkt närstående. Ofta får man inte heller byta biljetter till föreställningar så det kan bli problem här. Föreslår att FS vänder sig direkt till givaren med detta, om inte annat blir det i alla fall en hint om att presenten inte var så lyckad.

Bengt Carlsson, 10:59, 22 mars 2017. Anmäl