Bakelseintag?

Fråga: Vi går gärna på kondis och väljer då ofta Napoleonbakelse även om den är svårt att äta på ett snyggt sätt.

Den rosa ovansidan är hård och seg. Undersidan är också hård och seg. Däremellan god grädde och sylt.
Bakelsegaffeln underlättar inte ätandet, bakelsen havererar. Ska man äta den rosa ovansidan först, för hand?

Kanske sax skulle underlätta – men det finns inte på kondis.

Har Magdalena något tips om hur man ska bete sig för att det inte ska bli för kladdigt?

Svar: Du kan ägna några kondisbesök till rekognosering av vilka konditorier som håller sig med Napoleonbakelser vilkas över- och underskikt av smördeg (egentligen mille feuille, tusen blad) är korrekt spröda, inte felaktigt hårda och sega som de du beskriver. En metod för intag av Napoleonbakelser utan storkladd är att vid beställningen be om en kniv och skära rakt ner genom alla lager en relativt liten bit i taget av bakelsen, från kortsidan. Med gaffelns hjälp hålls läckerheten stilla under trancherandet. Visserligen pöser grädde och kräm ändå ut runtom, emellertid mer hanterbart, och man får det som är avsikten med en delikatess: alla smaker förenade i munnen.

Det går också att använda enbart gaffel, om man nu inte vill eller törs be om en praktisk kniv. Då sticker man gaffeln rakt ner så djupt den når, en liten bit i taget från kortänden så att bakelsen samtidigt som den avstyckas håller sig lugn på assietten, med något mer gräddpös än om man hade använt kniv.

Bageriförbundet har rekommenderat att man lägger bakelsen ner för att sålunda kunna dela den smidigare på tvären. Det ärevördiga konditoriet Vetekatten med flera råder kunderna att lyfta av det översta skiktet, lägga det vid sidan om på assietten och dela det i bitar som tillfogas fyllningen. Båda dessa metoder strider mot god bakelsesed. Ingen gäst vare sig på konditori eller i privathem ska åläggas att välta eller radikalt ändra form på det som lagts upp för att ätas.

Sked? Vore katastrofalt för en Napoleonbakelse.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (17)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 17

Napoleonsbakelse i Sverige, Napoleonskake i Norge, Napoleonskage i Danmark, det ær samma bakelse. Bakelse i Norge är en spesiell krämfylld semlalikenende . I Danmark har man också Napolenshatt, en kaka fyllm med marsipan, og doppat i choklad. I Frankrike kallas Napoleonsbakelsen mille-feuille.

Per Perald, 19:47, 10 april 2017. Anmäl

Inte lika elegant, men för säkerhets skull kan man lyfta av locket, stryka av vaniljkrämen/grädden och lägga bredvid och sen lägga tillbaka locket. Den tjusigare varianten kräver nog lite övning hemma vid köksbordet.

M K, 22:46, 29 mars 2017. Anmäl

For nagra veckor sedan sag jag hur Magdalena larde oss ata semla. Nu handlar det om Napoleon bakelser. Sakta och ingaende skriver du Magdalena om hur man steg for steg ater dessa underbara kreationer. Gradden pressas ut, vanilj kram eller gradde blandas med det underbart sproda ovanpa lagret. For mig som bor utomlands och inte atit semla pa over 30 ar samt blivit besviken varje gang jag koper en sa kallad Napoleon bakelse har i USA ar detta svar last. Njut ni i Sverige!!!! Det ar ni varda!

Tycker jag Iallafall, 21:02, 28 mars 2017. Anmäl

KOMMENTAR FRÅN LÄSARE vidarebefordrad av Magdalena: Huru man förtär en napoleonbakelse: Ställ bakelsen med kortsidan mot dig. Medan du håller emot med en sked från höger kilar du från vänster långsida in det övre flaket mellan tenarna på en gaffel, så att en lagom munsbit uppstår. Två spröt på undersidan. Vrid på gaffeln så knäcks smördegen av elegant uppåt! Fråga alltid när bakelsen sattes ihop - "nappar" gjorde kl 06.00 är troligen sega kl 16. Proffsiga konditorier säljer inte mjuka napoleonbakelser. Se också upp med övergräddade bottnar.

Magdalena Ribbing, 16:01, 28 mars 2017. Anmäl

MAGDALENA SVARAR IGEN: Sweydia lsm, nu såg jag - och har korrigerat - min fadäs, eller snarare stavningprogrammets. Så bra att du har insisterat! Som du kan notera i mitt förra svar är det givetvis bakelsesed jag har avsett - hela tiden. Madelene J: du får givetvis äta bakelser med sked om du vill, jag lovar att inte se vad du gör. Men den för dig hittills obekanta aktuella sorten blir om möjligt än kletigare om sked används - vilket för övrigt gäller flertalet bakelser. Gaffel rekommenderas hjärtligt.

Magdalena Ribbing, 15:56, 28 mars 2017. Anmäl

En kommentar till MJ 15:02 - därför att grädden då liksom skjuter ut ur bakelsens andra ände och i värsta fall hamnar på en bordsgranne. Jag har själv sett detta hända och det finns inget sätt att med hyfs och stil hantera den situationen :) Som ivrig Napoleonbakelseätare höjer jag min tårtgaffel och saluterar för den gräddfyllda varianten. Vaniljkrämen syns mig för söt och jolmig. Gärna syrligt äppelmos i det understa botten mellanlägget!!

Lotta Larsson, 15:26, 28 mars 2017. Anmäl

Hade aldrig ens sett en napoleonbakelse i mitt liv förrän jag nyss googlade. Varför får man inte äta en sådan med sked?

Madelene J., 15:02, 28 mars 2017. Anmäl

När jag äter Napoleonbakelse (privat hemma i köket) ser det ut så här. 1: Lyft toppen med gaffel, ät toppen som en smörgås. 2: Äter fyllningen med gaffel. 3: Lyft botten med gaffel, ät botten som en smörgås. Oj, så gott!! Naturligtvis så förtär jag inte en Napoleonbalelse på detta vis om jag har fika med kungen.

Meta Four, 14:18, 28 mars 2017. Anmäl

Litet O.T. men, ändå. "Vår" Napoleonbakelse finns i olika varianter, litet här och var i Europa Vi är, dock, rätt ensamma om att anknyta den till kejsare Napoleon (III). Napolitansk bakelse (fr. Neapel) är vanligare. En fröjd för öga och gom, i de flesta fall. Kniv, gaffel och småpickande rörelser behåller formen, rätt så bra. En kladdig utmaning - men, vad gör man inte...

gamla Tekla, 13:34, 28 mars 2017. Anmäl

Vill inte verka språkpedantisk (fastän jag är det...) men det fattas en stavelse, Magdalena. "Bakelsesed" hade jag accepterat som ett bra ord men "bakelsed" låter som ett löfte (ed) av något slag, kanske till elektriciteten därbak.

Sweydia Ism, 13:21, 28 mars 2017. Anmäl