Chefodör?

Fråga: På min arbetsplats finns det en person som luktar väldigt illa, som om hen inte duschar och tvättar sina kläder så ofta som skulle behövas. Det stora problemet är att personen är min chef.

Det är en starkt unken, tydlig lukt av gammal ingrodd svett och smuts som dröjer sig kvar där hen har vistats. I början trodde jag att det kanske bara var jag som reagerade på lukten men jag har försiktigt frågat en kollega som känner samma sak. För mig är det ett så stort problem att jag tyvärr försöker undvika att vara i samma rum som min chef så långt det går.

Vilket är det bästa sättet att ta upp en sådan här känslig fråga på? Hade det varit en kollega som luktade illa så skulle jag ha pratat med min chef. Nu när det är chefen det rör sig om så blir det genast mer komplicerat. Jag känner inte min chef så väl då hen nyligen har tillträtt tjänsten så jag kan absolut inte ta upp detta med hen direkt. Jag är själv också ganska ny på jobbet. Chefens chef arbetar på annan ort och besöker sällan vårt kontor och känns inte heller som något alternativ.

Vad kan jag göra? Jag känner att det här är ett arbetsmiljöproblem.

Svar: Ja, det är ett arbetsmiljöproblem, svårt att lösa. Du kan knappast, och vill ju inte heller, tala direkt med din chef, och det är klokt, tror jag, att avstå. Vad du än skulle säga blir ju budskapets kärna ”du stinker och är äcklig” och det är hemskt att ta in för vem som helst.

Du skriver att du har en kollega med samma uppfattning. Jag vet ingenting om er arbetsplats men finns en facklig företrädare kan ni två vända er till den personen och förklara problemet och i bästa fall få hjälp med hur ni ska agera.

Om arbetsplatsen är liten och du inte kan nå en företrädare för er anställda så kanske du och din kollega kan ta upp problemet generellt, alltså inte riktat direkt till den illaluktande chefen. Ni skulle kunna föreslå chefen att få inkalla en extern specialist med inriktning på arbetsplatsproblem, i syfte att skapa bättre miljö på jobbet. Säg att ni har problem med lukter på jobbet och vill hitta en lösning. Informera specialisten i förväg om det specifika luktproblemet. Vederbörande kan säga sådant som att alla ska undvika det som sprider odörer typ att äta starkt luktande saker vid sin arbetsplats (om det alls förekommer) och för mycket parfym-hårmedel osv, och så naturligt komma in på det ytterst viktiga att ha en bra hygien och att hålla sina kläder rena.

Det är visserligen inte någon enkel åtgärd, men du beskriver också ett problem som är stort. Att dagligen vistas nära en person som sprider starkt obehaglig lukt är påfrestande, det kan knäcka den bästa arbetslust. En svag odör får man stå ut med men du beskriver något som verkar ha passerat gränsen för vad man måste tåla.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 2

Kommentarer (23)

Det går inte längre att kommentera detta inlägg.
Visar 1-10 av 23

Har varit med om personer som luktat mkt illa, men det har flera gånger handlat om att kläderna legat för länge i maskinen innan de hängts på tork och därför börjat lukta väldigt illa. Tror inte heller att duscha kvällen innan gör att man luktar illa, det gör jag nästan jämt och anser mig ändå vara en ren o fräsch person. Svettlukt kommer efter några dagars brist på tvagning, två dagar funkar utan problem utan nämnvärda odörer om man i övrigt har hyfsad standard. A A nr 1

A A, 18:05, 31 mars 2017. Anmäl

... tyckte—att han var något av en TERRORIST! Ssom utsatte alla för denna absolut outhärdliga stank. Vi var där för att jobba! I ett litet klassrum! Men det var så outhärdligt att folk var tvungna att dra!!

Lyra Lof, 06:49, 31 mars 2017. Anmäl

... igen; en stanko, men han var kroppsarbetare & hade nog inte hajat det där med intorkad svett—svett på svett; där bakterierna trivs. Om det bara handlar om armsvett så finns det ju såna där industrial strength aluminiumklorid-deodoranter, men det är nog bara ett plus här. Syntetmaterial är också värre för kroppsodör, men igen, inte problemet... Den gången jag utsattes för detta kunde jag 1) dra därifrån (även om det var irriterande; i fotolabbet), och 2) jag sket i vad den här personen

Lyra Lof, 06:33, 31 mars 2017. Anmäl

Det vore extremt ovanligt om nån stinker till denna grad pga kost, mediciner etc. Och glöm att det beror på att personen inte duschade på morgonen utan kvällen innan... Lägg av. Den här sortens stank handlar om gammal svett, som sen läggs till med ny svett, eller "B.O" (body odor). Färsk svett luktar inte så! När nån är på gymmet luktar det svett, färsk svett, vilket generellt är ok, i sammanhanget. Jag har bara varit med om detta en gång, där det inte var tillfälligt och nån man aldrig såg

Lyra Lof, 06:20, 31 mars 2017. Anmäl

MK, vad händer om man inte hinner duscha på morgonen och gör det utav praktiska skäl på kvällen? ingen har någonsin sagt något till mig om det, t.ex. forutom om man svettas en varm sommarnatt så får man lov at kliva upp tidigare och duscha oavsett. ingen morgonmänniska här, nej.

Anna V. S., 16:41, 30 mars 2017. Anmäl

Allmänna diskussioner/hintar funkar inte alls. Pers. är ju inte medveten om att det gäller honom och håller förmodl. bara med utan att göra något åt det. Tyärr kan det vara mkt svårt att få personalchefen el dyl att säga till om de, som så många, undviker konflikter och otrevliga konfrontationer (även om det ju är deras jobb!). Anonym lapp kan funka. Eller skriv ut det här artikeln (ta bort visa detaljer) och lägg på snuskpellens/ans bord. Mediciner, nej, det är mkt ovanligt. Dålig hygien bara.

mattias bergh, 23:01, 29 mars 2017. Anmäl

man inte duschat sen kvällen innan. (En del gör ju faktiskt det och märker inte att det inte räcker.) Och att man måste börja göra det på morgonen istället. Låter lite krystat, men kanske går budskapet fram. Eller att ens egna tvätt börjat lukta sunkigt direkt och vad det kan bero på. Annars funkar det som någon skrev i början med Vicks, eller munspray. Faktiskt minst lika illa att ha någon i närheten som använt alldeles för mycket parfym, går inte att värja sig emot till skillnad från det här.

M K, 22:28, 29 mars 2017. Anmäl

Antar att den här personen luktar illa från början på morgonen, om inte kanske det beror på sjukdom eller mediciner som påverkar svettandet. I vilket fall, absolut enda vettiga att ta upp i allmänna ordalag på ett möte, helst som en programpunkt bland andra. Hur många kan egentligen tänka sig att säga något direkt? Förmodligen lika många som skulle vilja höra det direkt från någon utanför närmaste familjen. Eller säg nåt på en fikarast i stil med att man själv tycker man luktar sunkigt för att

M K, 22:15, 29 mars 2017. Anmäl

Augusta Wiks tips är bäst. Ordet "idag" är perfekt här. Om sedan någon annan, en annan dag säger samma sak så inser vederbörande att detta är något som bör åtgärdas, men det blir inte så sårande som om ordet "idag" hade uteslutits. Absolut inga anonyma lappar eller presenter med "hintar". Det är bara elakt.

Marie Persson, 19:09, 29 mars 2017. Anmäl

Jag som underanstalld skulle aldrig saga at en chef att han eller hon luktar illa. Speciellt om chefen ar ny. Det vore ju fornedrande for chefen och kan gora det svart for anstallda att sen kunna skapa en bra relation med chefen. Ar det inte battre att lata en annu hogre chef ta hand om problemet? Deras ord har ocksa mer "tyngd" an vad mina ord skulle ha. Men gor det snarast. Annars kommer chefen undra varfor ingen sagt nagot tidigare. Det skulle gora saken annu mer pinsam.

Tycker jag Iallafall, 18:50, 29 mars 2017. Anmäl