Begravningshatt?

Fråga: Min far gick hastigt och oväntat bort nyligen. Min syster och jag i 30-årsåldern är ensamma kvar, då mina föräldrar är skilda sedan länge.

Till begravningen som närmar sig undrar jag om det är passande för mig som dotter att ha en liten huvudbonad? Jag har en hårklämma i svart med ett svart flor att bära lite på sidan. Kan detta passa eller är det bättre att avstå?

Svar: Det är korrekt gammaldags sed att kvinnor har något på huvudet vid begravning – men inte en hårklämma med flor, det verkar mer som en cocktailhatt. En kvinnas begravningshatt ska traditionellt vara slät i matt material utan dekor eller med ytterst sparsam sådan. Man kan ha något som inte är lika traditionellt också, men som sagt, inte en hatt som kommer ens i närheten av cocktailhatt eller festtillbehör.

Mitt förslag är att du avstår från att ha något på huvudet vid begravningen.

Magdalena Ribbing

Tillägg: En hatt täcker helt eller delvis huvudet. En hårklämma är i vanligt språkbruk ett hårspänne av något slag avsett att hålla en del av frisyren på plats. Flor är att likna vid ett litet, glest nät. Slöja i sorgsammanhang är av tätare, döljande material och ett traditionellt sorgattribut.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kommentarer (42)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 42

Det låter som FS beskriver vad som i England kallas fascinator och som har blivit populärt att ha vid fina tillställningar istället för hatt. Har inte sett det ofta på begravining men det börjar komma även där men får inte alltid helt positiva kommentarer i pressen. Skulle föreslå att om FS vill ha hatt, se om hon kan hyra en istället för att köpa ngt hon kanske inte kommer vilja använda igen. EvaJ

Eva Johansson, 12:31, 3 april 2017. Anmäl

En har klamma med flor anvands ofta, har jag markt vid brollop av antingen brud eller gaster. Fint om man vill kla sig lite festligt. Det skulle se fel ut pa en begravning. Kan jag ocksa fa tillagga att en del som skriver till Magdalena's hyfs och stil spalt verkar sakna bade hyfs och stil. I stallet for att skalla pa experten borde ni kanske lara er hur man uttrycker sig hovligt aven nar man kanske har en avvikande asikt.

Tycker jag Iallafall, 00:00, 2 april 2017. Anmäl

Lyra Lof ventilerar återigen sin egen alternativa verklighet (vore det inte bättre att börja skriva skönlitteratur än kommentarer här?). Robert Kennedy mördades 1968, fem år (eller fyra och ett halvt, ungefär) efter sin bror. Inte mindre tragiskt för det, men för att återföra tråden till ämnet så hade även hans änka flor: https://capitolfile-magazine.com/get/files/image/galleries/34122_slideshow_feature_6.jpg?900x900

Friterade Mulor, 21:02, 31 mars 2017. Anmäl

Det hade ju varit trevligt om FS hade bifogat en lite bild av huvudbonaden så man kunde förstå hur det är tänkt, man undrar ju nu när känslorna svallar i denna fråga. A A - som fanns här först, kanske får kalla mig A A nr 1 i fortsättningen, det verkar inte helt enkelt att byta användarnamn nu när någon annan börjat använda "mitt".

A A, 17:59, 31 mars 2017. Anmäl

@Helena Steen: Du skriver att du läst kommentarerna, men då kan du ju inte ha missat att Magdalena skriver att ett flor fasthållet av en hårklämma är fel...? (Eftersom det inte är en hatt).

H R, 17:30, 31 mars 2017. Anmäl

Jag antar - men vet inte, erkännes - att endast ett flor, fasthållet av en hårklämma borde kunna vara godtagbart på en begravning?

Helena Steen, 11:49, 31 mars 2017. Anmäl

Har med stort intresse tagit del av meningsmotsättningarna. Så om jag ska ge mig in i denna (infekterade) debatt, så skulle jag säga att problemet ligger i syftningen: "Jag har en hårklämma i svart med ett svart flor att bära lite på sidan". Ska hårklämman och hela floret sitta på sidan (lite kokett) eller ska hårklämman sitta på sidan och floret täcka hela huvudet? Eller sitter hårklämman var som helst och floret på sidan? Vore intressant om FS själv kunde kommentera hur hon tänkt sig.

Helena Steen, 11:18, 31 mars 2017. Anmäl

Kampen om "sista ordet" i ett åsiktsutbyte, måste väl vara den mest meningslösa/ fåfänga strid, man kan ge sig in i ?

gamla Tekla, 09:39, 31 mars 2017. Anmäl

Men få (läs: inga) kan nog vara lika värdiga och raffinerade som Jackie. Jag fruktar att det här är mer jag (det börjar runt 2:57): http://www.tagtele.com/videos/voir/63633/ You're welcome. :)

Lyra Lof, 06:13, 31 mars 2017. Anmäl

Jackie Kennedy med en litten hatt och slöja. Robert Kennedy t.v. (som mördades inom ett år) och Ted Kennedy t.h. http://photos.vanityfair.com/2015/01/29/54cab037b8f23e3a03150bcb_image.jpg Den ikoniska bilden där John Jr., 3 år, ger honnör framför graven... Jackies slöja är nog mer dramatisk än vad man skulle ha idag (?), men den illustrerar ändå syftet med ett flor. http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.1517887.1384484913!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/article_750/kennedy.jpg

Lyra Lof, 06:09, 31 mars 2017. Anmäl