Bröllopsinbjudningssvar?

Fråga: Jag ska gifta mig i slutet av sommaren och har redan skickat ut inbjudningskorten.

Flera har tackat för inbjudan men inte sagt om de kommer eller inte. Inte ens personer som jag vet kommer.

Min fråga är: när svarar man på en inbjudan om man vet att man kommer eller inte? Är det okej att som nära vän eller släkting vänta till sista svarsdag även om man 4 månader i förväg vet svaret?

Några väldigt nära släktingar har flaggat för att de kanske inte kommer på grund av av olika hobbies som kanske krockar… Eller att de kanske skall på semester just den helgen vi ska gifta oss… Vore det inte lämpligt att dessa personer planerar semester och hobby andra helger?

Svar: Som så ofta är det okunskap om hur man besvarar en inbjudan som ställer till problem. Ett tack för en inbjudan ska självklart innehålla ett ja eller ett nej. Enbart tack är meningslöst.
Oavsett släktskap och vänskap svarar man på en inbjudan med att tack för den och att man infinner sig, eller att man tyvärr har förhinder. Och det gör man så snart som möjligt, det finns inte minsta artighet i att dra ut på svaret till sista svarsdatum, snarare tvärtom. Tänker man efter en halv sekund förstår man varför ens svar är viktigt för inbjudaren.

Du tycker att dessa vankelmodiga gäster ska ändra sina ledigheter för att gå på ditt bröllop som givetvis är jätteviktigt för dig men kanske inte lika stort för samtliga gäster. Dessutom kan det vara problem att veta vad man gör fyra-fem-sex månader senare, och det är därför bjudningskort inte ska skickas alltför långt i förväg.

Dina nära släktingar som meddelar att ditt bröllop kan krocka med deras hobbies kan du räkna bort, prioriterar man en hobbyhelg framför en nära släktings bröllop behöver du inte hålla platser lediga för en eventuell närvaro. Att man inte vet när semestern kan tas ut är kanske en annan sak, det är inte alltid man får bestämma exakta dagar för sin sommarledighet.

Så svaret på din fråga är med några reservationer: den som har fått en inbjudan svarar så snart som möjligt, och då alltid med ett ja tack, eller ett nej tack. Några ”kanske” finns inte i den etikettvärld där hyfs råder.

Magdalena Ribbing

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Kommentarer (15)

Logga in för att kommentera.
Alla kommentarer publiceras med för- och efternamn.

Inloggad som ()

Kommentarerna ska hålla respektfull ton. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg med exempelvis rasistiskt och sexistiskt innehåll (läs vårt regelverk för artikelkommentarer). Vänligen håll dig till ämnet och skriv inte längre än 500 tecken.

Visar 1-10 av 15

Som egenföretagare kan jag oftast peta in lite ledighet "när som helst" på året under förutsättning att det funkar med mina klienter, men min man som arbetar för ett stort företag, får lov att planera sin sommarsemester redan i mars. Han brukar ta sex veckor (snäll arbetsgivare där) från mitten av juni. Skulle vi då ha vänner som gifter sig i slutet av augusti, efter hans semester och kanske inte när jag kan ta ledigt, så kommer vi inte kunna svara på en inbjudan som denna förrän sista stund.

Maria T, 22:43, 5 april 2017. Anmäl

Tycker det är helt ok att vänta med ett svar, om man nu är osäker på om man kan eller inte, så länge man håller sig inom ramen för då man ska meddela huruvida man kommer eller inte. Sen tycker jag inte att man kräva att folk måste planera om ev. aktiviteter som krockar, bara för att det är ett bröllop på gång. Det är ju lite upp till var och en vad som är viktigast, att komma på just det bröllopet eller göra det man hade planerat in långt i förväg och som man kanske inte ens kan boka om.

Catarina Dalesjö, 15:15, 4 april 2017. Anmäl

Jag tycker det är fullt naturligt att bestämma och tillkännagöra datum långt i förväg men sen inte förvänta sig att folk kan svara förrän närmare inpå evenemanget. Då fungerar en "Save the date" som inte har någon egentlig OSA men där det är artigt med en informell bekräftelse följt av den riktiga inbjudan med OSA några veckor senare. Att folk inte kan planera i förväg? Ja, genom att fastlägga datumet fyra månader i förväg så har folk iallafall ett datum att planera runt.

Anders Ljung, 15:11, 4 april 2017. Anmäl

Och mja, jag förstår dig FS, men hobbies och semestrar kan vara länge emotsedda och svårflyttade, och att någon släkting som en kanske knappt umgås med gifter sig är ju faktiskt inte *så* intressant.

annan Camilla, 12:38, 4 april 2017. Anmäl

Att folk skickar ett tack utan att specificera om de kan komma eller inte är ju mest för att visa att inbjudan kommit fram, men att de ännu inte vet om de vill/kan komma. Så oartigt är ju knappast det, att bara vara tyst hade ju snarare lämnat inbjudaren med frågetecken om inbjudan ens letat sig rätt. Sen är det klart att man inte "måste" vänta tills sista svarsdatum, men 4 månader innan har ju iaf jag inte en aning om hur det ligger till med ledigheter och annat.

annan Camilla, 12:34, 4 april 2017. Anmäl

Det är för mig väldigt hjälpsamt att få inbjudan långt i förväg MEN med OSA förhållandevis nära händelsen. Då har jag en chans att planera efter bröllopet om jag vill och kan. Jag ser hellre en inbjudan långt i förväg än en save-the-date. Det förra mer ett erbjudande medans det senare mer är en order om att inte planera in något ett visst datum för att någon anser sig veta vad som är viktigast för mig.

Alastair Mobery, 11:49, 4 april 2017. Anmäl

Att hobbies eller andra saker kan komma ivägen för ett bröllop har jag inte det minsta problem med att inse. 4 månader innan kan betyda att en person inte vet om man har godkänd semester, om ens fotbollslag är med i slutspel eller ej (hobby kan vara på väldigt hög nivå), om semesterresan är ekonomiskt lösbar v 32 eller kanske enbart v34, om barnen fåt ledigt från skolan osv. osv. Nä, deltagande i det ena eller andra är helt frivilligt tills man sagt JA eller NEJ och detta inom OSA-tiden.

Alastair Mobery, 11:46, 4 april 2017. Anmäl

Håller med de flesta här att OSA-tiden ska hållas. Bjuder man 4 månader innan och har OSA 2 månader innan så är tiden fram till 2 månader innan "öppen". Det är för mig som inbjudare mycket bättre att få ett osäkert kanske 4 månader i förväg än ett JA eller NEJ precis inom OSA. Det KAN ju vara så att man kan hjälpa gästen få till ett JA.

Alastair Mobery, 11:42, 4 april 2017. Anmäl

Jag håller inte med kommentatorerna om att det skulle vara oartig, eller inte hjälpsamt, att skicka ut inbjudningarna långt i förväg. För mig är det en förutsättning med månaders framförhållning, minst, om jag ska kunna planera in något så stort som ett bröllop - särskilt om det förväntas att barn ej ska med eller kräver resa. Gäller nog många. Men ett Save the date, och senare en formell inbjudan kan ju kanske se bättre ut. Annars behövs säkert ändå påminnas om att svarsdatum närmar sig.

Anna Andersson, 11:08, 4 april 2017. Anmäl

Jag förstår dem som sagt "tack för inbjudan, jag återkommer med ett ja eller nej". Det visar att inbjudan gått fram och att de är glada över att brudparet vill ha med dem. FS är oartig om hon skrivit ett svarsdatum och sedan blir sur för att folk inte svarar långt innan den dagen.

Sweydia Ism, 10:28, 4 april 2017. Anmäl